Οι αγρότες μίλησαν, η κυβέρνηση κωφεύει – Τα επόμενα βήματα μετά το «αγροτικό ποτάμι» στο Σύνταγμα

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους,  μετά το συγκλονιστικό συλλαλητήριο  που πραγματοποίησαν χθες στο Σύνταγμα, προειδοποιώντας με συνέχιση των κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων που σχετίζονται με την επιβίωσή τους.

Αυτό, την ώρα που το Μαξίμου, συνεχίζει την προσπάθεια εκτόνωσης των αντιδράσεων, και εγκλωβισμού των αγροτών στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, επαναλαμβάνοντας διαρκώς τη θέση  ότι «τα αιτήματα τους είναι δίκαια, αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια στενά».

Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι το συλλαλητήριο είχε ένα χαρακτήρα κορύφωσης των κινητοποιήσεων, πριν αυτές τερματιστούν

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί (μέσω διαρροών), ότι ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τις αντιδράσεις των αγροτών για να διαπραγματευτεί(!) πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 21 και 22 Μαρτίου.

«Μασάζ» για να αρκεστούν οι αγρότες στα ψίχουλα

Ενδεικτική είναι η σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη (MEGA), ο οποίος συνέχισε το… «μασάζ» στους αγρότες, ζητώντας τους επί τοις ουσίας να αρκεστούν στα ψίχουλα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Βλέπω μια μεγάλη αξιοπρέπεια αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, και συντεταγμένα έχουν γίνει και συγκεκριμένα αιτήματα που δεν περιμέναμε να τα μάθουμε αυτές τις μέρες. Επειδή συμμετείχα σε αυτή τη συζήτηση που έγινε με τον πρωθυπουργό, είχε αποτέλεσμα και ήταν ουσιαστικά. Προφανώς συνεχίζουν και διεκδικούν πολλά από τα οποία θεωρούν δίκαια, κάποια αναγνωρίστηκαν ως πολύ δίκαια αιτήματα και κάποια αλλά ενδεχομένως να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να γίνουν εφικτά», είπε ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε:

«Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένα μήνυμα προς όλους  και σε εμάς, έχουμε κάνει πολλά πάντα στα δημοσιονομικά όρια. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες ως επιχορήγηση.  Το  ότι η οικονομία πάει καλά, δεν έγινε ως δια μαγείας, παρότι αμφισβητούμαστε από την αντιπολίτευση, έγινε γιατί έχουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που πριν προχωρήσουν σε ένα μέτρο, το μετράνε και το μελετάνε  και δεν έχουν στόχο μαξιμαλιστικής πολιτικής και να χρεώσουν τις επόμενες γενιές».

Στιγμιότυπο από το παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

«Προχωρήσαμε σε παροχές»

«Αναφορικά με το πετρέλαιο, γιατί το ρεύμα λύθηκε σε μεγάλο ποσοστό, ο μηχανισμός μόνιμης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καταργήθηκε το 2016. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε τον ΦΠΑ για τις ζωοτροφές, για τα λιπάσματα, τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισεκ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες, προσχωρήσαμε σε δίκαιες παροχές. Απ΄ το 2016 μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα για το πετρέλαιο το οποίο δόθηκε για 3η χρονιά προσωρινά.

Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί από το 2025 να γίνει συζήτηση για να καταστεί το δίκαιο αυτό μέτρο μόνιμο. Μας βοήθησαν τα επιδόματα ωστόσο δεν μένουν για πάντα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα – Ο αγώνας θα συνεχιστεί»

Στο Μαξίμου, ελπίζουν ότι οι αγρότες θα επιστρέψουν στα χωράφια, θεωρώντας ότι το χθεσινό συλλαλητήριο, είχε ένα χαρακτήρα κορύφωσης των κινητοποιήσεων, πριν αυτές τερματιστούν.

Ενδεχομένως όμως να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.

Με την επιστροφή τους στα μπλόκα, οι αγρότες αναμένεται να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματά τους όσον αφορά το μέλλον των κινητοποιήσεων τους, δηλώνοντας ότι παίρνουν δύναμη από το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα και διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσουν.

Υπολογίζεται ότι στην πλατεία Συντάγματος έφτασαν χθες τουλάχιστον 200 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ πάνω από 10.000 αγρότες (6.000 κατά την ΕΛ.ΑΣ.), από όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως την Κρήτη, ήρθαν και με 160 λεωφορεία και ιδιωτικά ΙΧ οχήματα.

Στιγμιότυπο από το παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Αύριο Πέμπτη (22/02) αναμένεται να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

«Με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που έγινε την Τρίτη στο Σύνταγμα, με τη θερμή συμπαράσταση του λαού της Αθήνας και τα σχεδόν 200 τρακτέρ, έχουμε αναδείξει το πρόβλημά μας και ζητάμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας», τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι», το πρωί της Τετάρτης, λίγο πριν την αναχώρηση των αγροτών από το Σύνταγμα.

«Επιστρέφουμε στα μπλόκα για να πάρουμε εκεί τις αποφάσεις μας, με τους συναδέλφους που είμαστε στο δρόμο», υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα ότι πρέπει να δώσει λύσεις στους αγρότες και μετά ας ξύσει τον πάτο του βαρελιού» επεσήμανε ο κ. Μαρούδας, προσθέτοντας ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα είναι μακρόχρονος καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί βασικά μας αιτήματα».

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες  ζητούν την ικανοποίηση των κοινών αιτημάτων που οποία καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων. Συγκεκριμένα διεκδικούν:

– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

– Να ληφθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Alpha Bank: Ισχυρό β’ τρίμηνο, αναβάθμιση στόχων και υψηλότερες διανομές

Καθαρά κέρδη €315,7 εκατ. στο τρίμηνο, RoTBV 15,5%, νέα...

Τουρκία – Υπ. Γεωργίας και Δασών: Υπό έλεγχο οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Φετιγιέ και Αττάλεια

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας Ιμπραχίμ Γιουμακλί ανακοίνωσε ότι η μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Φετιγιέ, στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου, τέθηκε πλήρως υπό έλεγχο, ενώ σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στα μέτωπα σε Μπαλίκεσίρ, Αλάνια, Αττάλεια και Μερσίνη. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στην Αϊδίνιο, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με

Αλγερία: Τουλάχιστον 25 νεκροί από ανατροπή λεωφορείου

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 44 τραυματίσθηκαν, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ανετράπη στην επαρχία Μπουμερντές της Αλγερίας, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Το τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar TV ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Σίφι Γκριέμπ έφθασε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μπουμερντές όπου διακομίσθηκαν

Κωνσταντοπούλου: «Η Πλεύση Ελευθερίας δεν εξαφανίζεται – Ο Μητσοτάκης συμπράττει με τον Τσίπρα για να πλήξει την αντιπολίτευση»

H πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως το κόμμα της «βιώνει μια λυσσαλέα προσπάθεια να καταγράψει κάμψη» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί «να εξαφανίσει» την Πλεύση Ελευθερίας. Μιλώντας στο ERTNews τόνισε πως «δεν νομίζω ότι καταγράφουμε κάμψη. Νομίζω ότι βιώνουμε μια λυσσαλέα προσπάθεια να καταγράψουμε κάμψη» και πρόσθεσε ότι αυτό που δέχεται

Πέρασαν οι τράπεζες το γεωπολιτικό stress test της ΕΚΤ

Ικανοποιητικά ανταποκρίθηκαν οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στην άσκηση προσομοίωσης (stress test) του 2026 για τον γεωπολιτικό κίνδυνο, την οποία διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στην άσκηση συμμετείχαν 110 τράπεζες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων οι τέσσερις ελληνικές. Επιβεβαιώθηκε η ικανότητα τους να καταρτίζουν σενάρια αντιμετώπισης τουγεωπολιτικού κινδύνου, αν και εντοπίστηκαν τομείς

Φον ντερ Λάιεν: Απαράδεκτες οι εικόνες από τη Θελούτα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε επαφή με τις αρχές του Μαρόκου για την επίλυση της κρίσης που προκλήθηκε από τον τεράστιο αριθμό μεταναστών που εισήλθαν στη Θέουτα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. "Η (Επίτροπος) Ντουμπράβκα Σούιτσα είναι σε επαφή με τον Μαροκινό ομόλογό της. Είμαι βέβαιη ότι η στενή

Chevron: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη του β’ τριμήνου

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη του β' τριμήνου η Chevron, ανακοινώνοντας τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ενισχύοντας τα κέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.  Τα προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 12 δισ. δολ. ή

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει με τα πρόστιμα σε παραβάσεις που αφορούν τους ΦΗΜ

Διευκρινίσεις σχετικά με τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις που αφορούν τους Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (ΦΗΜ) παρέχει η ΑΑΔΕ με νέα εγκύκλιο (Ε. 2044/2026) του διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή. Η εγκύκλιος αποσαφηνίζει το πλαίσιο επιβολής κυρώσεων στις περιπτώσεις μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης απόκτησης, μεταβολής ή παύσης χρήσης ΦΗΜ, καθώς και στις περιπτώσεις μη

Related Articles

Popular Categories