25.7 C
Athens
July 4, 2024
Image default
MARKETS

550 μονάδες υψηλότερα ο Dow Jones- Θετικός μήνας ο Μάιος

550 μονάδες υψηλότερα ο Dow Jones- Θετικός μήνας ο Μάιος

Σε θετικό κλίμα έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής (31/5) στη Wall Street, με τον Dow Jones να κλείνει 550 μονάδες υψηλότερα, αφού ο δείκτης PCE κινήθηκε κοντά στις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,51% στις 38.686,58 μονάδες, χάρη στη Salesforce και τη UnitedHealth, οι οποίες κατέγραψαν κέρδη 7,52% και 3,21%, αντίστοιχα, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,52% στις 5.283,63 μονάδες και ο Nasdaq Composite υποχώρησε οριακά, κατά 0,01%, κλείνοντας στις 16.735,02 μονάδες, ενώ η Nvidia και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί κινήθηκαν χαμηλότερα. 

Ο Dow έκλεισε τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών, σημειώνοντας πτώση 1%, ενώ S&P 500 και Nasdaq διέκοψαν το κερδοφόρο σερί 5 εβδομάδων, χάνοντας, σε επίπεδο εβδομάδας, 0,6% και 1,2%, αντίστοιχα. Οι εβδομαδιαίες απώλειες περιορίστηκαν, χάρη στη θετική συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ο Μάιος αποτελεί έναν κερδοφόρο μήνα, με τους τρεις δείκτες να καταγράφουν τον έκτο θετικό μήνα στο τελευταίο επτάμηνο. Ο Dow έχει κερδίσει 2,2% αυτόν τον μήνα, ενώ ο S&P 500 είναι υψηλότερα κατά 4,7%. Ο Nasdaq Composite έχει ενισχυθεί κατά 5,5%.

«Η αγορά θα παραμείνει ασταθής», δήλωσε ο Quincy Krosby, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, επικαλούμενος μεταβλητές όπως οι επερχόμενες εκλογές, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και οι καταναλωτικές δαπάνες. «Υπάρχουν ερωτήματα ως προς το: Πού κατευθυνόμαστε; Πού κατευθύνεται η οικονομία;»

Ένα μεγάλο μέρος της δυναμικής του Μαΐου μπορεί να αποδοθεί στην άνοδο της Nvidia, η οποία, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου. Αν και η μετοχή της εταιρείας έχασε 0,82% την Παρασκευή, για τον μήνα κινήθηκε περίπου 27% υψηλότερα. Η Tesla, η Microsoft, η Meta και η Netflix σημείωσαν απώλειες άνω του 1% την Παρασκευή, επιβαρύνοντας το κλίμα στις αγορές.

Τα στοιχεία για τον PCE, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ήταν ως επί το πλείστον σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ο βασικός δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 0,2% τον Απρίλιο, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Ο πυρήνας του PCE αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση, ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 2,7%.

«Τα σημαντικότερα οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας ήρθαν και έφυγαν χωρίς να αποκλίνουν πολύ από τις προσδοκίες», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance, προσθέτοντας ότι η αγορά ένιωσε μια «ανακούφιση» μετά την έκθεση.

Οι επενδυτές αξιολόγησαν επίσης, τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα. Η Dell Technologies σημειώνει πτώση 17,79%, παρά το γεγονός πως τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αφού ανακοίνωσε μικρότερο από το αναμενόμενο ανεκτέλεστο, όσον αφορά τους AI servers. Η Zscaler ενισχύθηκε κατά 8,59%, ενώ η MongoDB έκανε βουτιά 24,03%. Η εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων Gap έκανε άλμα 28,72%.

Πτώση για το πετρέλαιο τον Μάιο

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου, τον Μάιο, με το αμερικανικό αργό να καταγράφει τον χειρότερο μήνα του έτους, ενόψει της συνεδρίασης του OPEC+ αυτό το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επανεξεταστούν τα επίπεδα της παραγωγής του.

Το αμερικανικό αργό, τύπου WTI, έκλεισε τον Μάιο με πτώση 6%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του από τον Νοέμβριο, ενώ το Brent έκανε βουτιά 7,1%.

Την Παρασκευή, το συμβόλαιο για το WTI παραδόσεως Ιουλίου έκλεισε στα 77,99 δολάρια το βαρέλι, 1,18% χαμηλότερα. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, έχει κερδίσει 7,4%. Το συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Ιουλίου σημείωσε απώλειες 0,29%, κλείνοντας στα 81,62 δολάρια το βαρέλι. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα έχει ενισχυθεί κατά 5,9%.

#Wall_Street #nyse #μικτά_πρόσημα #ΜΗΝΙΑΙΑ_ΑΝΟΔΟΣ

Related posts

Απώλειες για τις Ευρωαγορές την πρώτη εβδομάδα του έτους

banks

Τέταρτη σερί άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τα πρακτικά

banks

Σε ρότα ανόδου παραμένουν οι ευρωαγορές

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές, με το βλέμμα στη Fed

banks

Στο «κόκκινο» η Wall Street-Σε ανοδική τροχιά οι αποδόσεις ομολόγων

banks

Ανοδική κίνηση για τις ευρωπαϊκές μετοχές

banks