24.4 C
Athens
July 5, 2024
Image default
ECONOMY

Fitch: Διατήρησε το BBB- για την Ελλάδα – Σταθερό το outlook

Στο «ΒΒΒ-» δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο της (ανακτηθείσης) επενδυτικής βαθμίδας διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Οίκος Fitch, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις προοπτικές (outlook).

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει την αξιοπιστία της πολιτικής που υποστηρίζεται από τη συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ωστόσο τα κληροδοτήματα της κρίσης δημόσιου χρέους, ήτοι τα υψηλά επίπεδα δημοσίου και εξωτερικού χρέους, καθώς και την υψηλή ανεργία. Κρίνει δε ως χαμηλό το μεσοπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξης.

Η Fitch προβλέπει μείωση του συνολικού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 0,8% του ΑΕΠ το 2025, με πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο στο 2,3% το 2024-2025.

Δημοσιονομική σύνεση

Ο Οίκος διαπιστώνει «ισχυρή δέσμευση» για δημοσιονομική σύνεση, φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εσόδων (μείωση φοροδιαφυγής, προώθηση ηλεκτρονικών συναλλαγών) διακρίνοντας προοπτικές δημιουργίας πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου

Για το χρέος

Ο Οίκος Fitch αναμένει ότι ο συνδυασμός ισχυρών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, σταθερού κόστους αποπληρωμών και μέτριας ονομαστικής ανάπτυξης θα συνεχίσει να οδηγεί σε αποκλιμάκωση τον δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, και συγκεκριμένα στο 147,3% το 2025 (από 161,9% το 2023) και κάτω από 140% το 2028
Η Fitch καταγράφει την αβεβαιότητα ορισμένων ζητημάτων κληρονομηθέντων από το παρελθόν κρίνοντας ότι δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την επίδοση της Ελλάδας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Ανάπτυξη

Η Fitch αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα επιταχυνθεί στο 2,3% το 2024 και στο 2,4% το 2025 (από 2% το 2023), σε επίπεδα δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, συνεισφέροντας στη επίτευξη κάποιας σύγκλισης με τα εισοδήματα των προηγμένων χωρών της ευρωζώνης. Εκτιμά ότι οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών, την αύξηση της απασχόλησης και τις σταθερές επενδύσεις.

Αγορά εργασίας

Ο Οίκος σημειώνει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνοδεύεται από μία σταθερά βελτίωση της αγοράς εργασίας. Σημειώνει ότι η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό 15ετίας, η απασχόληση αυξάνεται και ο εργασιακά ενεργός πληθυσμός καταγράφει ήπια άνοδο. Η Fitch «βλέπει» περαιτέρω σταδιακή μείωση της ανεργίας για τα επόμενα δύο χρόνια, ωστόσο οι κίνδυνοι έλλειψης εργατικού δυναμικού αυξάνονται, ιδιαίτερα σε τομείς της λεγόμενης «εργασίας έντασης» (τουρισμός, κατασκευές).

Τραπεζικός Τομέας

Ο Οίκος καταγράφει την διατηρούμενη εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών υψηλή ρευστότητα και κερδοφορία, που υποστηρίζονται από τα υψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη και την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης
Ο συνολικός κεφαλαιακός δείκτης αυξήθηκε στο 18,8% στα τέλη του 2023, ελάχιστα κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (19,7%). Ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) μειώθηκε περαιτέρω στο 6,2% στο τέλος του 2023 (από 8,7% στο τέλος του 2022). Η Fitch αναμένει περαιτέρω μείωση το 2024-2025.

Related posts

Χρ. Σταϊκούρας: Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές της πανδημίας

banks

Ν. Μηλαπίδης (Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων) στο Naftemporiki TV: Ασφαλιστική ικανότητα για χρέη έως 100 ευρώ

banks

Αυξημένη η φετινή σοδειά πράσινης ελιάς – Ζήτηση για εργάτες γης

banks

Παράγωγα: Συνέχεια στην αύξηση των όγκων και των ευοίωνων προσδοκιών

banks

ΥΠΟΙΚ: Πλαίσιο κρατικής αρωγής για φυσικές καταστροφές

banks

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινά μη διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες

banks