26 C
Athens
September 28, 2024
Image default
WORLD

Η πρώτη συνάντηση Πούτιν και Χακάν Φιντάν, το εμπόριο Τουρκίας – Ρωσίας και οι BRICS

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε συνάντηση την Τρίτη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, την πρώτη τους από τότε που ο Φιντάν ανέλαβε τη θέση τον Ιούνιο και ενίσχυσε την υποστήριξη της Μόσχας για ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ των BRICS. 

Μιλώντας πριν από τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών BRICS+ στη δυτική Ρωσία, ο Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του για στενότερους δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και του μπλοκ υπό την ηγεσία της Κίνας.

“Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το έργο των BRICS”, είπε ο Πούτιν στον Φιντάν στη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών. “Αναμφίβολα, θα υποστηρίξουμε πλήρως αυτή τη φιλοδοξία και την επιθυμία να είμαστε μαζί με τις χώρες αυτής της ένωσης, να είμαστε πιο κοντά”, πρόσθεσε.

Αν και αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση με τον Πούτιν, ήταν η δεύτερη επίσκεψη του Φιντάν στη Ρωσία ως κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας, μετά το πρώτο του ταξίδι στην από την πλευρά του Ευξείνου Πόντου γείτονα της Τουρκίας, τον περασμένο Αύγουστο. Κατά τη διήμερη επίσκεψή του, ο Τούρκος αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας, TRT.

Η συνάντηση του Φιντάν με τον Πούτιν έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου ο Πούτιν επέκρινε διακριτικά την Τουρκία για την εμβάθυνση των δεσμών της με τα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Τουρκία “έχει επικεντρωθεί στη λήψη δανείων, στην πραγματοποίηση επενδύσεων και στη λήψη επιχορηγήσεων από δυτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Αυτό μάλλον δεν είναι κακό”, είπε ο Πούτιν σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας. “Αλλά εάν σχετίζεται με τον περιορισμό των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, τότε η τουρκική οικονομία θα χάσει περισσότερα από όσα θα κερδίσει. Νομίζω ότι υπάρχει μια τέτοια απειλή”, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Anadolu.

Μείωση εισαγωγών 

Καθώς ο Φιντάν συνομιλούσε με τους Ρώσους αξιωματούχους, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα βρισκόταν στην Άγκυρα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.

Ο Σιμσέκ και ο Μπάνγκα συζήτησαν το “Πρόγραμμα Πλαίσιο για τη Συνεργασία Χωρών” μεταξύ της Τουρκίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρει το Anadolu. Η πρώτη επίσκεψη του Μπάνγκα στην Τουρκία έγινε αφότου το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διπλασίασε τον Απρίλιο την έκθεσή του, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων δανείων στην Τουρκία στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια ως μέρος του προγράμματος.

Η Άγκυρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Δύσης μετά από κατηγορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε την Τουρκία για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες εταιρείες με έδρα την Τουρκία από την έναρξη του πολέμου.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ “έχουν καλύτερα αποτελέσματα αν συνεργαστούν” με τις τουρκικές αρχές για να πιέσουν τη Ρωσία που χρησιμοποιεί την Τουρκία για να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Η χώρα εισάγει περισσότερο από το 44% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, αλλά εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τη Δύση, ιδίως τις ΗΠΑ, αυτές οι εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν μειωθεί. 

Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, οι εξαγωγές της Ρωσίας ανήλθαν σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα μεγάλο ποσό αλλά 2 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, TÜİK.

Μιλώντας την Τρίτη, ο Πούτιν αναγνώρισε την πτώση, αλλά είπε: “Αυτό το αποδίδουμε κυρίως στην προσαρμογή των τιμών για τα κύρια προϊόντα εξαγωγής και εισαγωγής μας. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση στο εγγύς μέλλον”.

Η Τουρκία, η οποία επιδιώκει μια πολιτική εξισορρόπησης μεταξύ των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ και της Μόσχας, δεν έχει ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά έχει εμποδίσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να έχουν πρόσβαση στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων που συνδέουν το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα. Προμηθεύει επίσης με πυρομαχικά και drone την Ουκρανία.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν επέκρινε επίσης το Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσουν υποθαλάσσιους αγωγούς στη Μαύρη Θάλασσα που προμηθεύουν φυσικό αέριο στην Τουρκία. “Η Ουκρανία προσπαθεί να χτυπήσει τους αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην [Τουρκία]. Αυτό δεν είναι αστείο ή υπερβολή σε καμία περίπτωση”, είπε ο Ρώσος ηγέτης. “Παρακαλώ ενημερώστε τον φίλο μας πρόεδρο Ερντογάν για τα γεγονότα σχετικά με αυτό το θέμα”, πρόσθεσε.

Τούρκοι αξιωματούχοι νωρίτερα φέτος ανακοίνωσαν ότι ο Πούτιν επρόκειτο να ταξιδέψει στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, αλλά η επίσκεψη, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από τη ρωσική πλευρά, δεν πραγματοποιήθηκε. Ο Πούτιν είπε την Τρίτη ότι αναμένει να συναντηθεί προσωπικά με τον Ερντογάν στις 3-4 Ιουλίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, στο περιθώριο διεθνούς εκδήλωσης.

Π.Κ.

Related posts

Ιρανικά drones απογειώθηκαν και κατευθύνονται στο Ισραήλ – Στα ύψη το θερμόμετρο

banks

Τοπίο στην ομίχλη το μέλλον των βιοκαυσίμων στην ΕΕ

banks

Αύξηση 32% στις παραγγελίες τάνκερ από τις αρχές του 2024 – Πρώτοι σε αριθμό παραγγελιών οι Έλληνες εφοπλιστές

banks

Γαλλία: Με άρθρο στην Le Monde 170 νυν και πρώην διπλωμάτες ζητούν να ηττηθεί η Ακροδεξιά της Λεπέν στις βουλευτικές εκλογές

banks

Προεδρικές εκλογές στη Σρι Λάνκα: Νικητής ο ηγέτης της συμμαχίας της αριστεράς Ντισανάικε

banks

Έκρηξη των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική

banks