29.7 C
Athens
September 28, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Οριακή υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,3% τον Μάιο

Οριακή επιβράδυνση παρουσίασε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε γενικό επίπεδο και λίγο μεγαλύτερη σε δομικό, με θετικό στοιχείο τη μηδενική μεταβολή σε μηνιαίο επίπεδο.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έτρεξε τον Μάιο με ετήσιο ρυθμό 3,3%, υποχωρώντας οριακά από το 3,4% του Απριλίου.

Όπως προαναφέρθηκε στη μηνιαία σύγκριση οι τιμές διατηρήθηκαν αμετάβλητες (0%) μετά τη μηνιαία αύξηση 0,3% του Απριλίου. 

Η μέτρηση ήταν ελαφρώς καλύτερη και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν αμετάβλητο τον ετήσιο δείκτη στο 3,4% και μικρή μηνιαία άνοδο 0,1%.

Παρόμοια ήταν η τάση και σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, με τον λεγόμενο δομικό δείκτη που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας να εμφανίζει επίσης κάμψη.

Συγκεκριμένα, ο δομικός ΔΤΚ στον οποίο εστιάζει και η Fed υποχώρησε τον Μάιο στο 3,4% ετησίως από το 3,6% του Απριλίου, ελαφρώς καλύτερα της μέσης εκτίμησης της αγοράς για οριακή κάμψη στο 3,5%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε με ρυθμό 0,2% μετά το 0,3% του Απριλίου.

Στην πρώτη αντίδραση των αγορών οι επενδυτές δείχνουν ικανοποιημένοι από τα στοιχεία, με τα futures της Wall Street να παίρνουν έντονα ανοδική κλίση και αντίστοιχα τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να υποχωρούν αισθητά.

Τα futures του Dow Jones στο +0,65% με άνοδο περίπου 250 μονάδων, του S&P 500 στο +0,75% και του Nasdaq στο +0,9%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ υποχωρεί κάτω του 4,3% (στο 4,296%) και του 2ετούς στο 4,704%.

Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, παρά τις πτωτικές τάσεις του πληθωρισμού σε γενικό επίπεδο, το κόστος στέγασης – που έχει υποδείξει ως κρίσιμη συνιστώσα η Fed – συνέχισε να αυξάνεται, κατά 0,4% στο μήνα και κατά 5,4%.

Η αύξηση αυτή ωστόσο αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της ενέργειας κατά 2% στο μήνα και την οριακή αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 0,1%. Μια άλλη σημαντική συνιστώσα του πληθωρισμού, η ασφάλιση οχημάτων σημείωσε επίσης μηνιαία πτώση 0,1%, αν και εξακολουθεί να εμφανίζει αύξηση πάνω από 20% σε ετήσια βάση.

Related posts

ΕΚΤ: Διατηρούνται οι προβλέψεις για υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% το 2025

banks

ΠΟΥ: Περίπου 9.000 ασθενείς πρέπει επειγόντως να μεταφερθούν για θεραπεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας

banks

Για την “επόμενη ημέρα” στη Γάζα θα συζητήσει ο Μακρόν με τους ηγέτες των ΗΑΕ, Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου και Κατάρ

banks

Ο Νετανιάχου επαναφέρει στο προσκήνιο κινήσεις για το κλείσιμο του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στο Ισραήλ

banks

Ρωσία: Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι μεταφέρθηκε από την αποικία κρατουμένων ΙΚ-6, αλλά είναι άγνωστο το πού βρίσκεται

banks

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο

banks