20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

Πετρέλαιο: Πέμπτη σερί άνοδος με ώθηση από τη Μέση Ανατολή

Πετρέλαιο: Πέμπτη σερί άνοδος με ώθηση από τη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση τη Δευτέρα (12/8), διατηρώντας τα κέρδη άνω του 3% της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ αμβλύνθηκαν, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή στηρίζουν τις τιμές.

Τα futures του αργού τύπου Brent ενισχύονται κατά 22 σεντς, ή 0,3%, στα 79,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αντίστοιχα του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, τύπου West Texas Intermediate, αυξάνονται κατά 36 σεντς, ή 0,5%, στα 77,20 δολάρια.

«Η στήριξη οφείλεται στα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας για την αμερικανική οικονομία, τα οποία αμβλύνουν τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ», δήλωσε ο αναλυτής της IG, Tony Sycamore. «Υπάρχει επίσης μεγάλη ανησυχία για το πότε το Ιράν θα εκδικηθεί για τη δολοφονία των βασικών ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ. Το θέμα το πότε, όχι το εάν», πρόσθεσε.

«Η αγορά εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση του Ιράν», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της ING, Warren Patterson. Επιπλέον, η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα εντάθηκε το Σάββατο με αεροπορική επιδρομή σε σχολικό συγκρότημα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 90 άτομα, σύμφωνα με την Πολιτική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Γάζας, αν και το Ισραήλ είπε ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν μικρότερος. Από την πλευρά της, η Χαμάς αμφισβήτησε τη συμμετοχή της στις νέες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός την Κυριακή.

Το Brent έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με άνοδο μεγαλύτερη του 3,5%, ενώ το WTI κέρδισε περισσότερο από 4%, λόγω υποστηρικτικών οικονομικών δεδομένων και των αυξημένων ελπίδων για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη εβδομαδιαία ενίσχυση από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

Το θετικό μομέντουμ υποστηρίζεται επίσης από τις έντονες μάχες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που απειλούν τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη και από το κλείσιμο μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου στη Λιβύη.

Αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές θα εστιάσουν στις μηνιαίες εκθέσεις του ΟΠΕΚ και του ΔΟΕ για πληροφορίες σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης, καθώς και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη.

Αυξητικές είναι οι τάσεις και για τις τιμές του χρυσού, έπειτα από πτώση σε εβδομαδιαία βάση, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν εκ νέου στις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Ο χρυσός επωφελήθηκε επίσης ως μέταλλο ασφαλούς καταφυγίου, καθώς οι επενδυτές αντισταθμίζουν την πιθανότητα ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή.

Ειδικότερα, ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,34% στα 2.481,70 δολάρια ανά ουγγιά. Η τιμή spot στο ασήμι, που συχνά θεωρείται ως μια προσιτή εναλλακτική λύση αντί του χρυσού για τους επενδυτές, σημειώνει πολύ μεγαλύτερη άνοδο, κατά 1,4% στα 27,85 δολάρια η ουγγιά.

#χρυσός #Εμπορεύματα #γεωπολιτικές_εντάσεις #ΥΦΕΣΗ_ΗΠΑ

Related posts

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Νέο ιστορικό ρεκόρ για την τιμή του κακάο

banks

Πετρέλαιο και δολάριο ενισχύονται περιμένοντας τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ

banks

Gazprom: Ιστορικό υψηλό για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα

banks

Οι εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ σταθεροποιούν το πετρέλαιο

banks

Σε πτωτικό τέμπο διατηρούνται το πετρέλαιο και ο χρυσός

banks