Πάνω από επτά συνεδριάσεις χρειάστηκε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για να μαζέψει ανοδικά τις απώλειες του -7,65% που άφησε πίσω του το κατακόκκινο candlestick, που αποτυπώθηκε στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών στις 5 Αυγούστου. Μουσκεμένο μεν το σπίρτο στην ανοδική αντίδραση, αλλά κάτι έγινε τελικά. Μην χαίρεστε όμως, γιατί ναι μεν πήραμε πίσω τα εδάφη που έκαψε η Μαύρη Δευτέρα, αλλά τώρα έχουμε φρακάρει πάνω στο επόμενο κόκκινο candlestick που δημιουργήθηκε την Παρασκευή στις 2 Αυγούστου. Να θυμίσω ότι στην εν λόγω συνεδρίαση ο δείκτης έφυγε με καθοδικό χάσμα από τις 1.475 μονάδες και βρέθηκε στο κλείσιμο να σπάει καθοδικά την πολύ σημαντική ζώνη στήριξης των 1.440 με 1.432 μονάδων με σημαντικές απώλειες της τάξης του -3%.
Τώρα λοιπόν ο δείκτης επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες (το άρθρο γραφόταν την περασμένη Πέμπτη) συμπεριφέρεται λες και τη ζώνη στήριξης των 1.440 με 1.432 μονάδων την έχει μετατρέψει σε ζώνη αντίστασης. Ένα επίπεδο όμως που θα πρέπει να το καταστρατηγήσει με ισχυρό τζίρο συναλλαγών και όχι με αυτό του “περιπτέρου” που κάνει μέχρι τώρα λόγω εποχικής αδράνειας. Παράλληλα από την περιοχή διέρχεται και ένα πλέγμα από Fibonacci κινητούς μέσους όρους 55 ημερών που παίρνουν ως βάση το αλγοριθμικό Vwap της εκάστοτε συνεδρίασης και όχι του κλεισίματος “c” ή των συνδυασμών “hl2”, “hlc3”, “ohlc3” και “hlcc4” που είναι πλέον παρωχημένοι στη χρήση της εμπεριστατωμένης ανάλυσης. Περιέργως το πλέγμα αυτό απλώνεται επίσης από τις 1.445 έως και τις 1.438 μονάδες. Η επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση του πλέγματος θα ωθήσει τον Γενικό Δείκτη πάνω στην πολύ σημαντική για τη συνέχεια πτωτική γραμμή τάσης “Q” στις 1.474 μονάδες, που ενώνει τις τρεις προηγούμενες κορυφές των 1.505, 1.487 και 1.479 μονάδων.
Προσοχή όμως, επειδή το ανοδικό εγχείρημα της αγοράς δεν χωράει με τίποτα μια ισχυρή άρνηση διαπερατότητας. Με την αποτύπωση μιας τέταρτης κατά σειρά τοπικής κορυφής θα πρέπει πρώτα να έχει μαζέψει τα κατάλληλα καύσιμα όχι μόνο για να γράψουμε νέα υψηλά 13ετίας, στις 1.505 μονάδες, αλλά για να αποδράσουμε δίχως επιστροφή πάνω από τις 1.525 μονάδες ή ένα +6,50% από τα παρόντα επίπεδα τιμών. Πολλά τα νούμερα στο σημερινό άρθρο, αλλά εδώ που έχει έρθει ο Γενικός Δείκτης θεωρώ ότι είναι πολύ κρίσιμα τα επόμενα βήματα έως τα μέσα του Σεπτέμβρη.
Πώς όμως ο δείκτης θα μπορέσει να πάρει ένα +6,50% ανοδικά έχοντας στην πρώτη πεντάδα με 35% βαρύτητα στην κίνησή του την Εθνική Τράπεζα (συμμετοχή 10,12%), την Coca Cola HBC (9,98%), τον ΟΤΕ (5,47%), τη ΔΕΗ (5,44%) και τον ΟΠΑΠ (5,36%); Ναι, καλά τον εντοπίσατε. Ο ΟΤΕ λοιπόν από τη 13η θέση που ήταν σε βαρύτητα στον δείκτη έχει βρεθεί στην 3η θέση με την ανοδική κίνηση που έχει κάνει από τα 13 στα 15 ευρώ. Για να ξέρετε, στην προηγούμενη μεγάλη ανοδική κίνηση του δείκτη από τις 1.200 στις 1.500 μονάδες βασικό ρόλο στην ώθηση έπαιξαν η Metlen, τότε Μυτιληναίος, και η Πειραιώς. Τώρα λοιπόν η Metlen έχει πέσει “περιέργως” στην 9η θέση, ενώ η Πειραιώς στην 6η θέση στη συμμετοχή στην κίνηση του δείκτη.
Πάμε να δούμε διαγραμματικά τους τρεις πρώτους σε βαρύτητα ομίλους που φτάνουν συνολικά το 25,57% και τι έχουμε να περιμένουμε.
Ξεκινάω με την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) που έχει υπερκεράσει την Coca Cola HBC (ΕΕΕ), ενώ σχεδόν καθημερινά δίνει μάχη πρωτιάς στην κεφαλαιοποίηση με τη Eurobank. Η μετοχή λοιπόν, αφού πρώτα μάζεψε τις απώλειες που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του μήνα, προσπαθεί τώρα να πατήσει πέριξ των 8 ευρώ, ώστε να προσπαθήσει μια περαιτέρω κίνηση προς την περιοχή από όπου διέρχεται η καθοδική γραμμή τάσης “W” στα 8,42 ευρώ.
Πάνω από εκεί όμως υπάρχει ένα “αγκάθι” που έχει να κάνει με τη διαδικασία για τη μετοχοποίηση ποσοστού ή και όλου του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που από ό,τι φαίνεται λόγω τον αμερικανικών εκλογών θα πρέπει να έχει διενεργηθεί έως τις 5 Οκτωβρίου. Μέχρι λοιπόν να ολοκληρωθεί το placement της Εθνικής, θεωρώ ότι δύσκολα θα μπορούσε η μετοχή να δώσει τιμές πάνω από τα 8,50 με 8,65 ευρώ, ώστε να τραβήξει υψηλότερα τον Γενικό Δείκτη.
Η μετοχή της Coca Cola HBC έκανε μια πολύ δυναμική προσπάθεια στα τέλη Ιουλίου να διασπάσει ανοδικά τη μακροπρόθεσμη γραμμή αντίστασης “R” στα 34 ευρώ, αλλά δεν τα κατάφερε, γυρνώντας εκ νέου πάνω στην περιοχή στήριξης των 30,50 ευρώ. Άρα για να μπορέσουμε να πούμε ότι ο Γενικός Δείκτης έχει πάρει την απόφαση να διαφύγει πάνω από τις 1.500 μονάδες, αυτή η γραμμή πρέπει να διαλυθεί ανοδικά, ώστε να κινηθεί η ΕΕΕ προς την περιοχή των 35,20 με 36 ευρώ.
Κλείνω με τη μετοχή του ΟΤΕ, που δείχνει ύστερα από 822 ημέρες να έχει σπάσει ανοδικά τον καθοδικό στροφέα “B“, στα 14,48 ευρώ, απελευθερώνοντας δυνάμεις κίνησης προς το εύρος διακύμανσης των 15 με 16 ευρώ. Αν είναι τώρα να μας “βοηθήσει” η μετοχή του ΟΤΕ, ώστε να ξεφύγει ο Γενικός Δείκτης από τα δεσμά των 1.500 μονάδων, θα πρέπει να προσπεράσει με ταχύτητα τα 16 ευρώ και να κινηθεί προς τα 17,30 ευρώ, επίπεδο που έχει να δει από τον Αύγουστο του 2022.
Προσοχή όμως, γιατί χορηγοί του ανοδικού σεναρίου μπορεί να γίνουν και πάλι η Metlen με τη διάσπαση των 40 ευρώ και η Πειραιώς με την απόδραση πάνω από τα 4,20 ευρώ, ενώ υπάρχει και η ΔΕΗ που καλοβλέπει το εύρος διακύμανσης των 13 με 15 ευρώ.