25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
COMODITIES

Το πετρέλαιο μαζεύει τις απώλειές του μετά τη «βουτιά»

Το πετρέλαιο μαζεύει τις απώλειές του μετά τη «βουτιά»

Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιούνται την Τετάρτη (4/9) μετά το εκτεταμένο sell-off, αφού πηγές από τον ΟΠΕΚ+ είπαν στο Reuters ότι η ομάδα παραγωγών συζητούσε την καθυστέρηση μιας προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής τον Οκτώβριο.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ είχαν χάσει νωρίτερα 1 δολάριο και στη συνέχεια ανέκαμψαν για να κερδίσουν 1 δολάριο από το κλείσιμο της Τρίτης, πριν εγκατασταθούν στα τρέχοντα… σταθεροποιητικά επίπεδα.

Ένα ευρύτερο sell-off είχε δει τις τιμές του μπρεντ να υποχωρούν έως και 11%, ή περίπου 9 δολάρια, σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, φτάνοντας στο χαμηλό των 72,63 δολαρίων την Τετάρτη.

Μόνο την Τρίτη, οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 4%.

Τα απογοητευτικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα είχαν ενισχύσεις τις προσδοκίες για ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία και ζήτηση πετρελαίου, συμβάλλοντας σε μια ευρύτερη πτώση στις αγορές παγκοσμίως.

Οι έμποροι… ηρέμησαν χάρη και στα σενάρια για επικείμενο τέλος σε μια διαμάχη που θα σταματούσε τις εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης, φέρνοντας ξανά στο δίκτυο εφοδιασμού περισσότερη προσφορά αργού.

Αυτό αποτέλεσε πρόκληση για τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα φαινόταν έτοιμος για προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής τον Οκτώβριο. Ο όμιλος παραγωγής ανησυχεί τώρα για την αστάθεια της αγοράς, είπε μια από τις πηγές, και συζητείται μια καθυστέρηση στις αυξήσεις.

«Εάν ο ΟΠΕΚ+ δεν παράσχει διαβεβαίωση ότι οι τρέχουσες περικοπές παραγωγής θα παραταθούν επ’ αόριστον, τότε η αγορά θα μπορούσε να χάσει την πίστη της στον ΟΠΕΚ+ που στηρίζει το επίπεδο των 70 δολαρίων/βαρέλι», αναφέρουν οι αναλυτές της Citi.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις στοιχείων τροφοδότησαν ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με την ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, και την κατανάλωση στις ΗΠΑ που πλήττονται.

Τα κινεζικά στοιχεία το Σάββατο έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών τον Αύγουστο, ενώ επιβραδύνθηκε και η αύξηση των τιμών των νέων κατοικιών.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, τα στοιχεία του Ινστιτούτου Διαχείρισης Εφοδιασμού την Τρίτη έδειξαν ότι η μεταποίηση παρέμεινε υποτονική.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ αναμενόταν να έχουν μειωθεί την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,13% στα 70,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,24% στα 73,58 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν κατά 2,025% στα 36,440 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,16% στα 2.518,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,48% στα 28,49 δολάρια η ουγγιά και ο κερδίζει 0,13% στα 4,0972 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,12 έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1055 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα πέφτει 0,14% στο 1,3129 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία σταθεροποιείται έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8421 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #χαλκός #ασήμι #Λίρα #ευρώ

Related posts

«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 3% ελέω Μέσης Ανατολής το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

banks

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο- Πρωταγωνιστούν επιτόκια και γεωπολιτικό σκηνικό

banks

«Πράσινος χρυσός»: Το λάδι λιγοστεύει και ακριβαίνει

banks

Μετά την Ευρώπη, στερεύουν από ντίζελ και οι ΗΠΑ

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Ράλι για το πετρέλαιο- Υποχωρεί το δολάριο εν όψει εκλογών

banks