20.9 C
Athens
September 21, 2024
Image default
WORLD

Τελεσίγραφο ΕΕ στη Google για φερόμενες μονοπωλιακές πρακτικές

Αντιμέτωπη με τους εποπτικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθεί για ακόμη μία φορά η Google, όπως αναφέρει το Bloomberg, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο αφενός για ένα μεγάλο πρόστιμο, αφετέρου για μια αλλαγή του επιχειρηματικού της μοντέλου. Οι αρμόδιοι φορείς της ΕΕ έστειλαν τελεσίγραφο στον αμερικανικό κολοσσό προειδοποιώντας τον για φερόμενες μονοπωλιακές πρακτικές, ζητώντας του να λάβει μέτρα ώστε να δοθεί μεγαλύτερη προβολή στους ανταγωνιστές του στο δίκτυο αναζητήσεων του.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ετοιμάζουν επίσημο κατηγορητήριο εναντίον της θυγατρικής της Alphabet στο πλαίσιο του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές, στοχεύοντας στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία εμφανίζει τα αποτελέσματα ανταγωνιστικών προϊόντων στις διάφορες υπηρεσίες αναζήτησής της, όπως το Google Flights και το Google Hotels. Η εταιρεία ενδέχεται να αντιμετωπίσει μεγάλα πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και το 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων της, αν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες.

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της ΕΕ ενδέχεται να εκδοθούν εντός του επόμενου μήνα, όπως προκύπτει από άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές πάντως, το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να παραταθεί λόγω της επικείμενης αλλαγής κορυφαίων στελεχών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα η Google να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεση της προκειμένου να διευθετήσει το ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση για την υπόθεση αναμένεται πριν το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους. 

Οι δικηγόροι της Google συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις ανησυχίες της εποπτικής αρχής σχετικά με τη συμμόρφωση της με τους κανόνες. Μια πρόταση που διατυπώθηκε από την εταιρεία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός νέου σχεδιασμού στις καρτέλες αναζήτησης της Google, που θα δίνει στους χρήστες την επιλογή να πλοηγηθούν σε εναλλακτικές πλατφόρμες αναζήτησης ή απευθείας στους προμηθευτές, όπως πχ σε ιστοσελίδες ξενοδοχείων και αεροπορικές εταιρείες.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η εταιρεία προσπάθησε να εξισορροπήσει τις ανάγκες διαφορετικών τύπων ιστότοπων, σεβόμενη παράλληλα τις επιλογές των χρηστών. Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η επικείμενη προειδοποίηση έρχεται μετά από μια σημαντική δικαστική νίκη της Κομισιόν κατά της καταχρηστικής συμπεριφοράς στην αναζήτηση της Google. 

Η υπόθεση αυτή ήταν μία από τις τέσσερις που αποτέλεσαν το επίκεντρο των προσπαθειών της επικεφαλής της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ να πατάξει την αυξανόμενη δύναμη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Μέχρι σήμερα στην Google έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ , ενώ η Βεστάγκερ έχει επίσης επαναλάβει την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διαλυθεί η επιχείρηση διαφημιστικής τεχνολογίας της Google. Σημειώνεται πως η Βεστάγκερ πλησιάζει στο τέλος της δεκαετούς θητείας της στην ΕΕ και σύντομα θα αντικατασταθεί από την Ισπανίδα Τερέσα Ριμπέρα..

Related posts

ΗΠΑ: Αυξημένα τα νέα μισθολόγια κατά 275.000 αλλά και αύξηση της ανεργίας στο 3,9%

banks

Μπάιντεν: Συνάντηση με συγγενείς Αμερικανών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς

banks

Το Ισραήλ βοήθησε να αποτραπεί ιρανική επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κύπρο

banks

ΗΠΑ: Γιατί ο Τζο Μπάιντεν δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του παρά τις εκκλήσεις

banks

Τα μυστήρια του Κατάρ και η εκεχειρία στη Γάζα

banks

Ουγγαρία: Η Βουδαπέστη αναζητεί τρόπους για να προσβάλει την απόφαση της ΕΕ σχετικά με τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

banks