26.6 C
Athens
September 22, 2024
Image default
WORLD

Θα κρίνει το Βρανδεμβούργο το μέλλον του Σολτς;

Ανταπόκριση από το Βρανδεμβούργο

Αντίστροφη μέτρηση για το αποτέλεσμα της κάλπης στις κρίσιμες εκλογές του Βρανδεμβούργου, του κρατιδίου που μετρά πάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους και περικλείει ουσιαστικά το Βερολίνο. Με βαριά ανατολικογερμανική παράδοση αλλά και με ξεκάθαρο πολιτικό χρώμα μετά την Πτώση του Τείχους. Από το 1994 μέχρι σήμερα ήταν το κατεξοχήν “κόκκινο” οχυρό των Σοσιαλδημοκρατών, κάτι όμως που μπορεί να ανατραπεί από τις σημερινές εκλογές.

Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, έστω οριακά όμως σταθερά, με διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες που κυμαίνεται από μία έως τρεις μονάδες, ακολουθούν τρίτοι οι Χριστιανοδημοκράτεςκαι έπεται η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ, με τους Πρασίνους και τους Φιλελευθέρους αλλά και την Αριστερά να προετοιμάζονται, και εδώ, όπως στη Θουριγγία και τη Σαξονία για άλλη μια πανωλεθρία, που στην πράξη τους σβήνει από τον εκλογικό χάρτη αυτών των κρατιδίων. Κανένα κόμμα πάντως και εδώ δεν θέλει να συγκυβερνήσει με την AfD. Το βασικό θέμα που αναμένεται να κρίνει και αυτή την αναμέτρηση είναι η μετανάστευση και έπεται η ειρήνη, ως πρόταγμα και διεκδίκηση, με φόντο κυρίως τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η AfD τους Χανς-Κρίστοφ Μπερντ εδώ φωνάζει “ΗΓερμανίαστους Γερμανούς” και ζητά “φράχτες” στα σύνορα με την Πολωνία. Ο Σοσιαλδημοκράτης τοπικός πρωθυπουργός Nτίτμαρ Βόιντκε, μετριοπαθής, δίνει έμφαση στην ένταξη των μεταναστών, επωφελείται όμως από τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, όπως φάνηκε στις δημοσκοπήσεις. Προς το παρόν συγκυβερνά με τους Πρασίνους και τους Χριστιανοδημοκράτες.

“Μοιραίες εκλογές”

Πάντως από την προεκλογική εκστρατεία του Βόιντκε απουσιάζει το πρόσωπο του καγκελάριου Σολτς,ο οποίος συνεχίζει να καταγράφει ιστορικό ναδίρ δημοφιλίας στις δημοσκοπήσεις, αν και ο ίδιος δήλωσε ότι θα είναι υποψηφίος καγκελάριος και το 2025. Ο Όλαφ Σολτς από την πλευρά του θα παρακολουθήσει σήμερα τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στο Βρανδεμβούργο, όπου έχει την μόνιμη κατοικία του, από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο για το Μέλλον του ΟΗΕ. Το πολιτικό του μέλλον όμως παραμένει ακόμη ανοιχτό, γιατί οι “μοιραίες εκλογές” στην ανατολική Γερμανία, όπως τις χαρακτηρίζει ο γερμανικός Τύπος, λαμβάνουν πλέον χαρακτήρα “δημοψηφίσματος”.

Αν νικήσει η Ακροδεξιά και εδώ, όπως έγινε στη Θουριγγία, θα μπορέσει να συνεχίσει για άλλον ένα χρόνο τον κυβερνητικό του ρόλο ανενόχλητος, όσο η αντιπολίτευση θα θέτει με κάθε ευκαιρία ζήτημα νομιμοποίησης; Και πόσες ήττες μπορούν να αντέξουν φέτος τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης; Ευρωεκλογές, Θουριγγία, Σαξονία και τώρα Βρανδμβούργο;Οι κάλπες στο Βρανδεμβούργο κλείνουν στις 18.00 ώρα Γερμανίας και τα πρώτα συμπεράσματα θα βγουν ήδη από το βράδυ.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Π. Ντόνοχιου: Ο ιρλανδός πρόεδρος του Eurogroup είναι φαβορί για το ΔΝΤ

banks

Πούτιν στο Valdai Club: Σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης στη Ρωσία, δεν θα επιβιώσει κανείς

banks

Ισπανία: Ο Φεϊχό απέτυχε να εκλεγεί πρωθυπουργός και στη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή

banks

Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσική πυραυλική επίθεση, καταστροφές στο λιμάνι της Οδησσού

banks

Ιράκ: Νέος νόμος προβλέπει ποινές έως και 15 χρόνια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικές σχέσεις

banks

Η Αίγυπτος πιέζει να επιταχυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

banks