27.1 C
Athens
September 23, 2024
Image default
WORLD

Ιταλία: Ξεκινάει η δίκη για τον φόνο της φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν

Ξεκινάει σήμερα στην Ιταλία η δίκη για μια γυναικοκτονία με θύμα τελειόφοιτη πανεπιστημίου που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της, μια υπόθεση που αποτέλεσε αφορμή για να αναστοχαστεί η ιταλική κοινωνία για τις ρίζες της έμφυλης βίας.

Η δολοφονία τον περασμένο Νοέμβριο της 22χρονης Τζούλια Τσεκετίν, φοιτήτριας Βιοϊατρικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, ήρθε να υπογραμμίσει το φαινόμενο της γυναικοκτονίας στην Ιταλία, όπου η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων χάνουν τη ζωή τους στα χέρια των νυν ή των πρώην συντρόφων τους.

Ο κατηγορούμενος, Φιλίπο Τουρέτα, 22 ετών, έχει ομολογήσει ενώπιον δικαστή ότι δολοφόνησε την Τσεκετίν.

Ο Τουρέτα, ο οποίος αντιμετωπίζει έως και ποινή ισόβιας κάθειρξης, δεν αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο της Βενετίας.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, μια γυναίκα δολοφονείται κάθε τρεις ημέρες στην Ιταλία, μια χώρα Καθολική στην πλειονότητά της όπου οι παραδοσιακοί έμφυλοι ρόλοι εξακολουθούν να κυριαρχούν και όπου η σεξιστική συμπεριφορά ανδρών συχνά υποβαθμίζεται.

Η Τσεκετίν, η οποία επρόκειτο να αποφοιτήσει λίγες ημέρες μετά τον θάνατό της, αναφέρθηκε ως αγνοούμενη στις 11 Νοεμβρίου αφού προηγουμένως είχε συναντήσει τον Τουρέτα σε ένα εμπορικό κέντρο απ΄όπου δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας κοντά στο σπίτι της Τσεκετίν έδειξε τον Τουρέτα να της επιτίθεται άγρια και στη συνέχεια να την επιβιβάζει στο αυτοκίνητό του, γεγονός που σήμανε συναγερμό στην αστυνομία η οποία ξεκίνησε να την αναζητεί επί μια εβδομάδα.

Το πτώμα της βρέθηκε τελικά στις 18 Νοεμβρίου σε μια χαράδρα περίπου 120 χιλιόμετρα βορείως της Βενετίας. Είχε μαχαιρωθεί περισσότερες από 70 φορές στο κεφάλι και στον λαιμό, σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης που επικαλούνταν την ιατροδικαστική έκθεση.

Ο Τουρέτα συνελήφθη μια ημέρα αργότερα κοντά στη Λειψία της Γερμανίας όταν το αυτοκίνητό του έμεινε από βενζίνη.

Οι ακτιβιστές ήλπιζαν να αποτελέσει σημείο καμπής η γυναικοκτονία αυτή και έτσι στις 25 Νοεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την Ιταλία για να τιμήσουν τη “Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών” κάνοντας έκκληση για πολιτισμική αλλαγή.

Η αδελφή της Τσεκετίν, Έλενα, καταγγέλλει την “πατριαρχία” και την “κουλτούρα βιασμού” που είναι παρούσες στην ιταλική κοινωνία.

“Η κουλτούρα βιασμού είναι αυτή που νομιμοποιεί κάθε συμπεριφορά η οποία στοχεύει να πλήξει την προσωπικότητα της γυναίκας, ξεκινώντας με τα πράγματα εκείνα στα οποία κάποιες φορές δεν δίνουμε καν σημασία, όπως ο έλεγχος, η κτητικότητα, η αποδοκιμασία”, έγραψε στην εφημερίδα Corriere della Sera η Έλενα Τσεκετίν μια εβδομάδα μετά τον θάνατο της αδελφής της.

Στην κηδεία της Τζούλια στην Πάντοβα, ο πατέρας της, Τζίνο, ζήτησε να γίνει ο θάνατος της κόρης του “σημείο καμπής για να τερματιστεί η φρικτή μάστιγα της βίας εις βάρος των γυναικών” εκλιπαρώντας τους άνδρες να “αμφισβητήσουν την κουλτούρα αυτή που τείνει να υποβαθμίζει τη βία που ασκείται από άνδρες, οι οποίοι δείχνουν φυσιολογικοί”.

”Είμαι ένοχος”

Η δίκη αναμένεται να είναι σχετικά σύντομη με τον Τουρέτα να έχει παραιτηθεί του δικαιώματός του για προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία μετά την ομολογία του.

Ο Τουρέτα αντιμετωπίζει κατηγορίες περιλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης και της απαγωγής καθώς και άλλες που αφορούν την απόκρυψη του πτώματος της Τσεκετίν.

Αποσπάσματα της κατάθεσής του ενώπιον δικαστή την 1η Δεκεμβρίου προβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή “Quarto Grado” του δικτύου Channel 4, στην οποία φαίνεται να ομολογεί: “Είμαι υπεύθυνος, είμαι ένοχος. Ναι, ευθύνομαι γι’αυτές τις πράξεις”.

Με ήρεμη φωνή ο Τουρέτα περιγράφει πώς η Τσεκετίν απέρριψε το δώρο που της έκανε, ένα λούτρινο ζωάκι, λέγοντάς του ότι θέλει να χωρίσουν, γεγονός που οδήγησε σε τσακωμό τους μέσα στο αυτοκίνητό του και έπειτα εκείνη άνοιξε την πόρτα κι έφυγε.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνος άρπαξε ένα μαχαίρι και της το κάρφωσε στο μπράτσο τραβώντας την πίσω στο αυτοκίνητο αλλά εκείνη κατάφερε και βγήκε πάλι έξω.

“Την μαχαίρωσα, δεν ξέρω πόσες, περίπου 10, 12, 13, δεν ξέρω, πολλές φορές”, λέει ο Τουρέτα στο βίντεο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 120 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Ιταλία τον περασμένο χρόνο, από τις οποίες οι 97 από συγγενείς τους ή από νυν και πρώην συντρόφους.

Οι συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι δύσκολες εξαιτίας των αντιφατικών δεδομένων, αλλά το ζήτημα βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά στη Γαλλία.

Έπειτα από τον φόνο της Τσεκετίν το ιταλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα πακέτο νόμων που ενισχύουν την υπάρχουσα νομοθεσία για την προστασία των γυναικών, αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι η πολιτισμική αλλαγή απαιτεί πολλά περισσότερα, ξεκινώντας με την υποχρεωτική εκπαίδευση για το θέμα αυτό στα σχολεία.

Έκθεση του Ιουλίου του 2021 που εκπόνησε η κυβερνητική υπηρεσία αρμόδια για την έμφυλη ισότητα, διαπίστωσε ότι “σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας έως και το 50% των ανδρών θεωρεί αποδεκτή τη βία στο πλαίσιο μιας σχέσης”.

Related posts

Ισραήλ: Υπό πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση, από τις οικογένειες των ομήρων που έφτασαν στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας απαντήσεις

banks

Ισραήλ: Διαδήλωση 100 χιλιάδων πολιτών κατά του Νετανιάχου

banks

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ζητά “διάλογο” για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

banks

ΗΠΑ: Τα νέα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Απρίλιο

banks

Η Gazprom θα στείλει 42,4 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας την Πέμπτη

banks

Fed (Beige Book): Επιβραδύνεται η αμερικανική οικονομία – Μειώνονται οι προσλήψεις

banks