23.8 C
Athens
September 23, 2024
Image default
ECONOMY

Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα Ξάνθης: Δεσμευτική προσφορά για κατασκευή του έργου

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», που θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ, ενταγμένο στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0., ανακοίνωσαν ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο αναπλ. υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης και ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Η δεσμευτική προσφορά για το έργο, προϋπολογισμού 169.500.000€ (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση 51.000.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήτοι συνολικά 220.500.000€, υπεβλήθη, μέσω ΕΣΗΔΗΣ, από την ΓΕΚ Τέρνα Α.Ε.

Είναι το δεύτερο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ και το μεγαλύτερο του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 που δημοπρατείται. Αφορά την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μελετών, την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) και διάθεσής του στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων, σε περιοχή που παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης στην Ελλάδα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση ενός σύγχρονου αρδευτικού δικτύου με στόχο την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής με αρδευόμενη έκταση περίπου 56.000 στρεμμάτων.

Η διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης είναι 25 έτη, περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του έργου.

Συνοπτικά, το αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση των εξής:

1. Των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης (έργα κεφαλής), που περιλαμβάνουν:

  • Βελτιωτικές παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις έργων υδροληψίας Τοξοτών.
  • Επισκευή της επένδυσης της υφιστάμενης ανατολικής προσαγωγού διώρυγας από την κεφαλή της (κατάντη των έργων υδροληψίας Τοξοτών).
  • Νέα διώρυγα μεταφοράς τραπεζοειδούς διατομής, μεταβλητής παροχής, συμπεριλαμβανομένων των συνοδών τεχνικών έργων λειτουργίας της.
  • Κεντρικοί αγωγοί μεταφοράς, δύο (2) αντλιοστάσια και δύο (2) αναρρυθμιστικές δεξαμενές.

2. Των έργων μεταφοράς και διανομής νερού της περιοχής Α2 της ανατολικής πεδιάδας της Ξάνθης στις πέντε αγροτικές εκτάσεις, Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας-Πεζούλας και που περιλαμβάνει:

  • Κεντρικούς αγωγούς μεταφοράς και διανομής νερού, πέντε (5) αντλιοστάσια και επτά (7) αναρρυθμιστικές δεξαμενές.
  • Δίκτυα άρδευσης Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας-Πεζούλας.

3. Την εγκατάσταση έξυπνων αρδευτικών συστημάτων (συστήματα τηλεμετρίας – τηλελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λ.π.).

Το πρώτο τμήμα του έργου, το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης (έργα κεφαλής) θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε περίοδο 16 έως 18 μηνών, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε περίοδο 30 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης του έργου.

Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με την Μονάδα ΣΔΙΤ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιτυγχάνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Related posts

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων με απόδοση -0,40%

banks

Πίσω τριάντα χρόνια η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα

banks

Κ. Χατζηδάκης: Είναι άραγε και ο Economist μέρος της διεθνούς συνομωσίας υπέρ της Ελλάδας;

banks

Υπεγράφη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

banks

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ από 29 Απριλίου έως 2 Μαΐου

banks

«Σκούπα» της ΑΑΔΕ -Θα γίνουν 25.000 φορολογικοί έλεγχοι το 2019

banks