28.1 C
Athens
September 24, 2024
Image default
WORLD

Μπέιλι (διοικητής BoE): Χωρίς κάποιο μεγάλο σοκ, τα επιτόκια δε θα επιστρέψουν ξανά κοντά στο 0%

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου, Bank of England, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι τα επιτόκια είναι απίθανο να υποχωρήσουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς άλλη μια περίοδο οικονομικών κρίσεων στην κλίμακα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ή της πανδημίας.

Ο Μπέιλι είπε σε συνέντευξή του στην περιφερειακή εφημερίδα Kent Messenger την Τρίτη ότι “πολύ μεγάλα σοκ” θα ήταν απαραίτητα για να πιέσουν τις κεντρικές τράπεζες να επαναφέρουν το κόστος δανεισμού κοντά στο 0%. Επανέλαβε την άποψή του ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί “σταδιακά” αφού η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BOE αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5%.

Οι παρατηρήσεις του Bailey υποδηλώνουν ότι η BoE πιστεύει ότι το ουδέτερο επιτόκιο – όπου η πολιτική ούτε τονώνει ούτε συμπιέζει την οικονομία – είναι σημαντικά υψηλότερο από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BoE ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με το να ενημερώσουν τους επενδυτές σχετικά με το πού αναμένουν τα επιτόκια να σταθεροποιηθούν, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν τον δικό τους κύκλο περικοπών τον Αύγουστο με μείωση κατά 0,25%.

Ενώ το επιτόκιο αναφοράς της BoE βρίσκεται ήδη κοντά στον ιστορικό της μέσο όρο του περασμένου αιώνα, η κεντρική τράπεζα είχε μειώσει το κόστος δανεισμού στο 0,5% μετά την οικονομική κρίση και στο 0,1% μετά το χτύπημα του Covid. Αυτή η τελευταία κίνηση ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά την έναρξη της οκταετούς θητείας του Μπέιλι ως διοικητή.

“Αυτό που έκανε τα επιτόκια να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο ήταν, μεταξύ άλλων, δύο πολύ μεγάλα σοκ στην οικονομία”, είπε ο Μπέιλι στην εφημερίδα. “Όλα ξεκίνησαν με την χρηματοοικονομική κρίση και ο Covid ήταν άλλο ένα μεγάλο σοκ”.

Ο Μπέιλι δεν υπέδειξε πού περιμένει να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να το προβλέψει “με μεγάλη ακρίβεια”.

Η BoE αναστρέφει τώρα την πιο επιθετική πολιτική σύσφιξης των τελευταίων γενεών, μετά την πτώση του πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2%. Τα σχόλια του Bailey υπογράμμισαν την επιφυλακτική στάση της BoE για τη μείωση του κόστους δανεισμού, ακόμη και τη στιγμή που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ σηματοδοτούν μια πιο επιθετική χαλάρωση.

Ο διοικητής της BoE έμεινε σε μεγάλο βαθμό στα μηνύματα του σχετικά με την ταχύτητα των μειώσεων των επιτοκίων. H MPC της βρετανικής κεντρικής τράπεζας έδωσε μια προσεκτική διατύπωση για τον ρυθμό χαλάρωσης την περασμένη εβδομάδα, ωθώντας τους traders να μειώσουν τα στοιχήματα για μια πιο επιθετική πορεία μειώσεων επιτοκίων.

“Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί πολύ”, είπε ο Bailey. “Πρέπει ακόμη να το πετύχουμε βιώσιμα και έχουμε ένα αρκετά μη ισορροπημένο μείγμα στοιχείων του πληθωρισμού αυτή τη στιγμή. Αλλά είμαι πολύ ενθαρρυμένος που η πορεία είναι καθοδική, επομένως πιστεύω ότι η πορεία για τα επιτόκια θα είναι καθοδική, σταδιακά”.

Ο Μπέιλι επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες του για τον αντίκτυπο του Brexit στους εμπορικούς δεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως τονίζονται εκ νέου από τους διευρυμένους διασυνοριακούς ελέγχους. “Θα υπάρξει κάποια βραχυπρόθεσμη οδυνηρή επίδραση στο εμπόριο”, είπε, σημειώνοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα επηρεαστούν περισσότερο από τον αναπροσανατολισμό του εμπορίου.

Related posts

Η Γερμανία ετοιμάζει σχέδια εκσυγχρονισμού της αμυντικής της βιομηχανίας

banks

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι – Αναμένεται πρόσθετη βοήθεια προς την Ουκρανία

banks

Σουηδία: Αισιοδοξία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ σύντομα

banks

Η Κίνα ανακοίνωσε σειρά μέτρων για να μειωθούν τα επιχειρηματικά κόστη μέσα στο 2024

banks

Το Ισραήλ χαιρέτισε το γεγονός είχε την δυνατότητα να στηριχθεί σε “έναν αμυντικό συνασπισμό διεθνών συμμάχων”

banks

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ενέκρινε “τα σχέδια” του στρατού ενόψει μιας επίθεσης στη Ράφα

banks