28.3 C
Athens
September 25, 2024
Image default
BUSINESS

ΔΕΗ: Μεγάλη εξαγορά ΑΠΕ από τους ομίλους Κοπελούζου-Σαμαρά

Ο Όμιλος ΔΕΗ ανακοινώνει τη σύναψη Συμφωνίας-Πλαισίου Συνεργασίας με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 66,6 MW, την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ υπό ανάπτυξη εγκατεστημένης ισχύος έως 1,7 GW και την από κοινού ανάπτυξή του με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, καθώς και την εξαγορά ποσοστού 20% στην εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., η οποία αναπτύσσει μονάδα CCGT (840 MW) και στην οποία η ΔΕH κατέχει ήδη πλειοψηφικό ποσοστό (51%).

Τα 66,6 MW σε λειτουργία που εξαγοράζει ο όμιλος ΔΕH αφορούν σε δύο αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3 MW που τέθηκαν πρόσφατα σε λειτουργία στη νότια Εύβοια και τη Λακωνία, δύο περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό, και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 23,3 MW σε λειτουργία. Η συναλλαγή για το χαρτοφυλάκιο αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) €111 εκατ. ή σε 7,2x EV/EBITDA. Σημειώνεται ότι το capacity factor των αιολικών πάρκων ανέρχεται σε 32% μεσοσταθμικά, μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της χώρας (27%), ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου διαθέτει υψηλή μεσοσταθμική τιμή πώλησης ενέργειας.

Επιπλέον, o όμιλος ΔEΗ θα αποκτήσει έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη με συνολική ισχύ 1,7 GW σε διάφορες φάσεις αδειοδότησης και περιοχές της ελληνικής επικράτειας, με τίμημα €106 εκατ., τα οποία και θα αναπτύξει περαιτέρω με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά.

Τέλος, η ΔΕH εξαγοράζει το 20% που κατέχει η DAMCO ENERGY του ομίλου Κοπελούζου στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε. έναντι €27 εκατ., και θα κατέχει το 71% και την καταστατική πλειοψηφία, με το υπόλοιπο 29% να ανήκει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. H Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε. προχωρά δυναμικά με την κατασκευή του νέου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αερίου (CCGT) ισχύος 840 MW στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης.

Η ολοκλήρωση των οριστικών συμφωνιών αγοραπωλησίας και των οριστικών συμφωνητικών μετόχων προβλέπεται έως το τέλος του έτους.

Για την εν λόγω συμφωνία, ο όμιλος ΔΕH προβλέπεται να προσφέρει ως αντίτιμο συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών. Ειδικότερα, θα καταβάλει ποσό ύψους €106 εκατ. σε μετρητά και ποσό ύψους €70 εκατ. σε ίδιες μετοχές με τιμή διάθεσης €12,21, η οποία προέκυψε από το υψηλότερο εκ της μεσοσταθμικής τιμής 6μήνου και της τιμής σποτ στο κλείσιμο της 24ης Σεπτεμβρίου 2024.

Η εξαγορά ενισχύει το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου ΔΕH, με λειτουργούντα έργα ΑΠΕ σημαντικής ισχύος και υψηλής ποιότητας και εξασφαλίζει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο αδειών αιολικών πάρκων σε τοποθεσίες με υψηλό αιολικό δυναμικό και εξασφαλισμένη πρόσβαση στο δίκτυο. Επιπλέον, η ΔΕH αυξάνει το μερίδιό της στο CCGT Αλεξανδρούπολης, ένα έργο σύγχρονης τεχνολογίας, που θα τροφοδοτεί με ενέργεια την εγχώρια αγορά αλλά και τις γειτονικές χώρες και θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και οι δικηγορικές εταιρείες Βύζας Κατρινάκης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία και Λαμπαδάριος & Συνεργάτες, ως νομικοί σύμβουλοι της ΔΕH, στο πλαίσιο της σύναψης δεσμευτικής Συμφωνίας-Πλαισίου Συνεργασίας με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά.

Related posts

Enel Green Power: Ποιες νέες τεχνολογίες προωθεί στις ΑΠΕ

banks

Συνεργασία Grid Telecom-Tamares για τηλεπικοινωνιακές υποδομές στην Κύπρο

banks

Βρετανία: Αύξηση 33% των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς νερού

banks

Λαβρόφ: Να αποφευχθεί η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων

banks

Γύρη και ιοί: Δύο “αόρατες” αλλά υπαρκτές απειλές για την υγεία μας

banks

AS Company: Στο 32,27% μειώθηκε η συμμετοχή του Ευστράτιου Ανδρεάδη

banks