25.3 C
Athens
September 25, 2024
Image default
POLITICS

Επιμένει ο Πολάκης, τι ζητάει από τη δικαιοσύνη να διερευνήσει για Λινού και ΚΕΕΛΠΝΟ

Στοιχεία για την υπόθεση του «Ινστιτούτου Prolepsis» της Αθήνας Λινού που, σύμφωνα με τον ίδιο, χρήζουν ποινικής διερεύνησης και αξιολόγησης, κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Παύλος Πολάκης.

Μεταξύ άλλων στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Παύλος Πολάκης σημειώνεται ότι «η ΑΜΚΕ ΠΡΟΛΗΨΙΣ της οικογένειας Λινού φαίνεται να πληρώνει ενοίκιο στην ΚΕΝΕΚ ΜΟΝ. ΑΕ της οικογένειας Λινού και μάλιστα αυτό το δηλώνει και ως «δαπάνη» στη σχετική πλατφόρμα (Μ.Ε.Φ.) για τις κρατικές «επιχορηγήσεις» που λαμβάνει (ενδεικτικά, για τον μήνα Δεκέμβριο 2022 δήλωσε ως ενοίκιο στην ΚΕΝΕΚ ΑΕ ποσό ύψους 4.374,96 ευρώ)»

«Ως εκ τούτου», υποστηρίζει ο Παύλος Πολάκης, «προκύπτει μείζον νομικό ζήτημα για τις συναλλαγές μεταξύ μιας ΑΜΚΕ και μιας ΑΕ που ανήκουν στα ίδια πρόσωπα, καθώς δημόσιο και ιδιωτικό χρήμα που προέρχεται από δωρεές για έναν συγκεκριμένο σκοπό κατευθύνεται από την μη κερδοσκοπική τους εταιρεία σε μια κερδοσκοπική τους εταιρεία. Το γεγονός, δε, ότι στον ίδιο χώρο στεγάζονται ή συστεγάζονται και οι ιατρικές τους εταιρείες (ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Ι.Α.Ε. και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΟΣ PROLEPSIS MEDICAL GROUP Ι.Ε.Ε.) χρήζει συνολικού και ενδελεχούς οικονομικού και φορολογικού ελέγχου για τις μεταξύ τους σχέσεις αλλά και τη σχέση όλων των εταιρειών με την ΚΕΝΕΚ ΑΕ».

Κατά τον Παύλο Πολάκη και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε, «η Αθηνά Λινού, ως πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΠΡΟΛΗΨΙΣ, είχε συνάψει με το ΚΕΕΛΠΝΟ την 01.10.2009 σύμβαση για νέα επιδημιολογική μελέτη στον Δήμο Οινοφύτων, με τίμημα 469.000 ευρώ και διάρκεια 7 χρόνια και 4 μήνες (έως 31.01.2017), την οποία προπληρώθηκε εξολοκλήρου στις 2.10.2009, μόλις μία ημέρα μετά την υπογραφή της. Ωστόσο, αν και καταγγέλθηκε ότι μέχρι σήμερα σε καμία σχετική έρευνα, εργασία, μελέτη και βιβλιογραφία δεν υπάρχουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που προέκυψαν από την μελέτη των ετών 2009-2017, παρά μόνο αναπαράγονται όσα είχαν προκύψει από παλαιότερη μελέτη (1999-2009), ούτε η ίδια ούτε ο ΕΟΔΥ (διάδοχος του ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν έως τώρα απαντήσει για τα παραδοτέα της εν λόγω μελέτης που στοίχισε στο Δημόσιο 469.000 ευρώ».

Υπογραμμίζει ακόμη στη μηνυτήρια αναφορά πως «από τον Ιούλιο 2011 έως τον Οκτώβριο 2013 και ενώ η κ. Αθηνά Λινού υπηρετούσε στο Δημόσιο από τη θέση της Ειδικής Γραμματέως στο υπουργείο Παιδείας, ως μέλος των τότε κυβερνήσεων, έλαβε παράλληλα, ως πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΠΡΟΛΗΨΙΣ χρηματοδότηση μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, ύψους 700.000 ευρώ, με αντικείμενο τη συγγραφή «Διατροφικών Οδηγών» (10.11.2011). Μέσα στην ίδια περίοδο (2012), ξεκίνησε με την ΑΜΚΕ και το πρόγραμμα «Διατροφή» με δωρεές ιδιωτών (οι οποίες, τουλάχιστον έως το 2016, προσέγγισαν τα 25.000.000 ευρώ)».

Απόσπασμα από τα όσα αναφέρει ο Παύλος Πολάκης

Στη συνέχεια αναφέρει πως «από το 2016 κ.ε. η κ. Λινού στρέφεται έτι περαιτέρω στο «δημόσιο ταμείο» διεκδικώντας με την ΑΜΚΕ ΠΡΟΛΗΨΙΣ επιχορηγήσεις και απευθείας αναθέσεις –εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών- για διάφορα προγράμματα και έργα, που συνολικά υπερβαίνουν τα 7.000.000 ευρώ».

Επισημαίνει επίσης πως «το εντυπωσιακότερο όμως από τα στοιχεία των τελευταίων οκτώ ετών είναι ότι η μερίδα του λέοντος προέρχεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (για ποσά άνω των 5.000.000 ευρώ), η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί διακριτά».

Τι ζητάει

Εξηγώντας τους λόγους τους οποίους τα στοιχεία που κατέθεσε χρήζουν ποινικής διερεύνησης και αξιολόγησης ο Παύλος Πολάκης ανέφερε στο υπόμνημά του πως:

«Επειδή, για την κ. Αθηνά Λινού και την ΑΜΚΕ ΠΡΟΛΗΨΙΣ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα αναφερόμενα στην παρούσα συνιστούν κεκαλυμμένη κερδοσκοπική δράση που ενδύεται μανδύα φιλανθρωπίας, αφορούν, δε, σε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος προερχόμενου από κρατικές επιχορηγήσεις αλλά και σε ενδεχόμενη εξαπάτηση ιδιωτών δωρητών,

» Επειδή οι ανωτέρω ερευνητέες πράξεις φαίνεται να τελέστηκαν από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με δημοσίους λειτουργούς, αιρετούς και μη, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους, και πρέπει να κριθεί εάν συνιστούν παράβαση καθήκοντος σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος,

» Επειδή θα πρέπει να διερευνηθεί εάν έχουν υπάρξει στην περίπτωση της κ. Αθηνάς Λινού και της ΑΜΚΕ ΠΡΟΛΗΨΙΣ και άλλες περιπτώσεις ή δράσεις, πέραν των εδώ καταγγελλομένων, που έπληξαν το δημόσιο συμφέρον και οδήγησαν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος από κοινού με τρίτα πρόσωπα,

» Επειδή τα -ενδεικτικά και όχι περιοριστικά- καταγγελλόμενα στην παρούσα συνιστούν κατάχρηση δημοσίου χρήματος και απάτη που στρέφεται άμεσα κατά του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και η ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ,

«Επειδή υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες και ισχυρές ενδείξεις ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρά ποινικά αδικήματα».

Για αυτούς τους λόγους, τόνισε στην αναφορά του ο Παύλος Πολάκης προς την εισαγγελέα, «παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να διερευνήσετε τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων, καθώς επίσης και τα πρόσωπα, τα οποία τα τέλεσαν, αποκαθιστώντας, έτσι, τη νομιμότητα».

Αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του ΚΕΕΛΠΝΟ

Παράλληλα ο Παύλος Πολάκης ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την αναίρεση της απόφασης για την υπόθεση προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, για την οποία πρόσφατα εκδόθηκε ομόφωνη αθωωτική απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

«Είναι μία υπόθεση που αφορά διασπάθιση δημοσίου χρήματος με παράνομους διορισμούς πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ, που είχε κάνει ο κ. Γεωργιάδης την περίοδο 2013-14 και η οποία παρά τα πορίσματα και τα εισαγγελικά βουλεύματα που αμετάκλητα παρέπεμψαν σε δίκη καταδεικνύοντας την ενοχή, τελικά το δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία. Ζήτησα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να γίνει άμεσα η καθαρογραφή της απόφασης, καθότι έρχεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα άλλη μια τέτοια δίκη για 74 διορισμούς, με τη ζημιά του δημοσίου άνω του 1,5 εκ ευρώ και πρέπει η ελληνική δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της διαφύλαξης του δημόσιου χρήματος», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Παύλος Πολάκης.

Παράλληλα ζήτησε από την εισαγγελέα να ασκήσει «εμπροθέσμως και αιτιολογημένα, αίτηση αναίρεσης κατά της υπ’αριθμ. …………../02-09-2024 αποφάσεως του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Κακ/των Αθηνών, επί τω τέλει, αφού αναιρεθεί η προμνησθείσα απόφαση, να διαβιβαστεί στο Γ΄ Τριμελές Εφετείο Κακ/των Αθηνών, για να κριθεί εκ νέου η υπόθεση από άλλους Δικαστές από αυτούς που δίκασαν και έκριναν προηγουμένως», όπως και «να αιτηθείτε την άμεση και εμπρόθεσμη καθαρογραφή και καταχώριση στο ειδικό βιβλίο της ως άνω προσβαλλόμενης απόφασης, ώστε να ελεγχθεί νομοτύπως το ενδεχόμενο άσκησης αναίρεσης κατ’ αυτής».

Related posts

Φωτιά στην Αττική: Ανοίγει το κλειστό γυμναστήριο για τη φιλοξενία πυρόπληκτων

Τεμπονέρας στην Κεντρική Επιτροπή: Δεν χρειαζόμαστε ένα «συνέδριο-φιέστα του αρχηγού»

banks1

Προϋπολογισμός – Κατατίθεται στη βουλή το προσχέδιο – Προβλέπει ανάπτυξη 6,1% για φέτος

banks

Αυγή: Πρώτο trend στο Twitter το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας

Ενισχύονται με 22 εκατ. Ευρώ οι κοινωνικές δομές στη Δυτική Ελλάδα

banks

Ψήφος Απόδημων: Αυξάνεται το ενδιαφέρον ενόψει εκλογών

banks1