25.3 C
Athens
September 25, 2024
Image default
POLITICS

Ο Δένδιας, τα Κύθηρα και η… εξορία

Τα δικά του μηνύματα για την διασφάλιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έστειλε την επόμενη της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, από τα Κύθηρα. Έστειλε ωστόσο και ένα ακόμα μήνυμα που θα μπορούσε να έχει πολλούς αποδέκτες, από την αντιπολίτευση και όσα λαμβάνουν χώρα στα κόμματα της «κεντροαριστεράς», μέχρι ενδεχομένως και το Μέγαρο Μαξίμου.  Ακόμα και στην Τουρκία που ζητά κατά καιρούς από τον Μητσοτάκη «να τον βάλει στη θέση του». Όπως είπε «οι πολιτικοί δεν εξορίζονται πλέον. Ο ελληνικός λαός απλώς όταν κρίνει ότι δεν τους υπηρετεί, τους στέλνει στο σπίτι τους, και πολύ καλά πράττει».

Ο Δένδιας βρέθηκε στα Κύθηρα για τον εορτασμό της 80ής επετείου από την απελευθέρωση του νησιού, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτρη Χούπη.

Στρατηγικό σημείο

«Τα Κύθηρα βρίσκονται σε ένα σημείο όπου συναντώνται το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος. Ένα εξαιρετικά στρατηγικό σημείο για την Ελλάδα, ένα εξαιρετικά στρατηγικό σημείο για την Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Για να προσθέσει ότι «ο έλεγχος της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής και των διόδων εδώ εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου».

«Μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, έχουμε μια πάγια πολιτική. Να επισκεπτόμαστε τα μικρά νησιά, όχι θεωρώντας ότι η παρουσία μας προσδίδει κάποια τιμή στους κατοίκους, το ανάποδο ισχύει, σε εμάς προσδίδει τιμή η επαφή μαζί τους, αλλά θέλοντας να υπογραμμίσουμε τη σταθερή θέληση της Ελληνικής Δημοκρατίας να έχει ενεργό παρουσία στα μικρά νησιά μας. Διότι τα νησιά μας αυτά αποτελούν κύριο στοιχείο της διασφάλισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο Δένδιας.

Και συνέχισε λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες αφού «χωρίς την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα πελάγη μας, η Ελλάδα ως ηπειρωτική μόνο χώρα δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι τελείως αναντίστοιχο με την Ιστορία της και το γενετικό της υλικό».

«Είμαστε, λοιπόν, εδώ για να υποδηλώσουμε το αυτονόητο. Την απόλυτη διάθεση να διασφαλίσουμε κατά τον τρόπο που μπορούμε τη διατήρηση ισχυρού και ακμαίου ελληνικού πληθυσμού στα μικρά μας νησιά, και βεβαίως διά αυτών και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, να διασφαλίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κάτι που δεν συνιστά κατ’ επιλογήν πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνιστά διαχρονικά από όλες τις ελληνικές Κυβερνήσεις – συμπεριλαμβανομένης της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο σήμερα εκπροσωπώ εδώ – εκπλήρωση του αυτονόητου συνταγματικού μας καθήκοντος» σημείωσε ο Δένδιας.

Μηνύματα περί… εξορίας

Και έκλεισε με ένα μήνυμα που θα μπορούσε να έχει πολλούς αποδέκτες, πως «πλέον η πολιτική συζήτηση διεξάγεται ως συζήτηση ιδεών και όχι ως συζήτηση όπλων. Και οι πολιτικοί δεν εξορίζονται πλέον. Ο ελληνικός λαός απλώς όταν κρίνει ότι δεν τους υπηρετεί, τους στέλνει στο σπίτι τους, και πολύ καλά πράττει. Αν εν πάση περιπτώσει, πράγμα που απεύχομαι, αν επρόκειτο ποτέ να εξοριστώ, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι θα παρακαλούσα να με στείλουν εδώ, στα Κύθηρα».

Με τους συνειρμούς να είναι πολλοί, ιδιαίτερα εάν η Προεδρία της Δημοκρατίας και οι όποιες συζητήσεις ανοίγουν, θεωρηθεί ένα προνομιακό είδος πολιτικής «εξορίας».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο κ. Δένδιας παρευρέθηκε στην επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Κυθήρων στον ηλικίας 101 ετών αντιστασιακό Εμμανουήλ Δαπόντε και παρακολούθησε κονσέρτο από τον πιανίστα Αλέξανδρο Κυριακόπουλο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη επίσης στην ΤΠΚ «ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ» που ναυλοχεί στα Κύθηρα και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του με προσκύνημα και ξενάγηση στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης.

Related posts

Εμπρηστικός ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας»: Να μετρήσει τα δάχτυλά του όποιος καθίσει στο τραπέζι με την Ελλάδα

banks

Στον Δήμο Αθηναίων παραχωρείται από την ΕΤΑΔ το ιστορικό θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ»

banks

Δένδιας από Λουξεμβούργο: Θα επαναλάβουμε τη σαφή και δεδηλωμένη άποψη για την Τουρκία

banks

Κατεδαφίζεται πολυόροφο κτίριο στο Γαλάτσι

banks1

Πιερρακάκης – Μέχρι το τέλος του 2021 το άυλο συναινετικό διαζύγιο – Στα μέσα του 2022 οι ψηφιακές συντάξεις

banks

Στην Αθήνα ο Ζάεφ: Ποια ενεργειακή συμφωνία θα υπογράψουν Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία

banks