22.3 C
Athens
October 1, 2024
Image default
ECONOMY

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Η καθοδική πορεία των τιμών σε ενέργεια και η μείωση του ρυθμού ανόδου στον κλάδο των υπηρεσιών φαίνεται να συνέβαλαν στην επιβράδυνση του πληθωρισμού της χώρα μας τον Σεπτέμβριο.

Παρόλα αυτά, οι τιμές σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά προϊόντα κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το αποτέλεσμα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, δείχνει επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, στο 3% από 3,2% τον Αύγουστο. Πρόκειται για τον 4ο υψηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εurostat, στην ευρωζώνη ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε νέα πτώση στο 1,8% από 2,2% τον  Αύγουστο.

Νέα άνοδος στα τρόφιμα

Στη χώρα μας παρατηρείται νέα άνοδος του πληθωρισμού των τροφίμων καθώς η αύξηση έφτασε στο 2,8% από 2% τον Αύγουστο, 1,4% τον Ιούλιο και 1,3% τον Ιούνιο. Μείωση είχαμε στον ρυθμό ανόδου των τιμών στην ενέργεια με τον σχετικό δείκτη στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στο -1,1% από αύξηση 2,2% τον Αύγουστο. Επιβράδυνση καταγράφεται στον ρυθμό ανόδου των τιμών στον κλάδο των υπηρεσιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,4% από 4,7% τον Αύγουστο.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού έφτασε στο 2,4% από 2,3% τον Αύγουστο. Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες μειώθηκαν περαιτέρω κατά 6% από 3% τον Αύγουστο. Όσον αφορά τις υπηρεσίες, το Σεπτέμβριο κατέγραψαν μικρή άνοδο στο 4% έναντι αύξησης με ρυθμό 4,1% τον Αύγουστο.

Euro area #inflation expected to be 1.8% in September 2024, down from 2.2% in August. Components: services +4.0%, food, alcohol & tobacco +2.4%, other goods +0.4%, energy -6.0% – flash estimate https://t.co/46bCOvZNMl pic.twitter.com/5q6vurCV9G

— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) October 1, 2024

Κάτω από το όριο του 2% τέσσερις ισχυρές οικονομίες

Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού, κάτω από το όριο του 2%, δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τις τέσσερις ισχυρές οικονομίες στην ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία επιβραδύνθηκε στο 1,8% από 2% τον Αύγουστο, ποσοστό στο οποίο είχε να βρεθεί από το Φεβρουάριο του 2021.

Κάτω από το στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κυμάνθηκε ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Ισπανία. Στη Γαλλία ο πληθωρισμός κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση τον Σεπτέμβριο καθώς με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας η εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε στο 1,5% από το 2,2% του Αυγούστου.

Η ισπανική κυβέρνηση επαναφέρει από σήμερα τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, τον οποίο είχε μηδενίσει τον περασμένο Ιούλιο για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Όσον αφορά το πληθωρισμό της χώρας για τον μήνα Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 1,7% λόγω της μείωσης σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια και τρόφιμα.

Σημαντική υποχώρηση στο πληθωρισμό ανακοίνωσε και η Ιταλία όπου διαμορφώθηκε στο 0,8%.

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: «Παράθυρο» για νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο

Related posts

ΤτΕ: Σταθερή ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια στο α’ τρίμηνο – Αύξηση στα νοικοκυριά

banks

Ξενοδόχοι: «Ζήτημα ζωής και θανάτου» η αύξηση του ορίου ενίσχυσης των επιχειρήσεων

banks

POS – Ταμειακές μηχανές: «Ορόσημο η 29η Φεβρουαρίου για τη διασύνδεση, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω»

banks

Κ. Φραγκογιάννης: Εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες της οικονομικής διπλωματίας

banks

Εθνική: Ανεβάζει την εκτίμηση για ανάπτυξη το 2021 στο 7,5%

banks

Στουρνάρας: Τα 32 δισ. από τη δράση Next Generation της ΕΕ θα «απογειώσουν» την οικονομία

banks