24.5 C
Athens
October 2, 2024
Image default
MARKETS

Ο πύραυλοι του Ιράν έπληξαν και τις διεθνείς αγορές

Ο πύραυλοι του Ιράν έπληξαν και τις διεθνείς αγορές

Με ένα εκτεταμένο risk off υποδέχθηκαν οι διεθνείς αγορές την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, προεξοφλώντας ότι το Ισραήλ θα «απαντήσει» στην Τεχεράνη, ίσως και πιο γρήγορα από ότι αναμένουν οι αναλυτές.

Ο δείκτης CBOE (VIX) γνωστός και ως ο δείκτης τρόμου της Wall Street σκαρφάλωσε κατά 20 μονάδες αμέσως μετά την έναρξη της ιρανικής επίθεσης καταδεικνύοντας την ανησυχία όλων για την συνέχεια.

«Κολυμπάμε σε πολύ βαθιά και αχαρτογράφητα νερά», σχολιάζουν αναλυτές της Wall Street κοιτώντας στις οθόνες τους του βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν να σκίζουν τους ουρανούς του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ.

«Σκεφτόμαστε τους ανθρώπους εκεί, αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε να μην σκεφτούμε και την αβεβαιότητα που θα ζήσουμε. Τα πάντα έχουν αποσταθεροποιηθεί…», προσθέτουν.

Ο δείκτης Dow Jones παρά τις αρχικές ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε τελικά άντεξε και κατέγραψε ελεγχόμενες απώλειες. Ακολούθησαν οι απώλειες του S&P οι οποίες και αυτές τελικά υπήρξαν οριακές.

Στην Ευρώπη το κλίμα ήδη ήταν αρνητικό από νωρίς λόγω της αυξανόμενης πληροφόρησης για επικείμενη επίθεση.  

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,4%, με τις τράπεζες να είναι ο μεγάλος χαμένος μιας και έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο 2%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 8.276 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,58% στις 19.213 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,81% στις 7.574 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας βρέθηκαν να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

«Εκτοξεύθηκαν» οι τιμές πετρελαίου

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 3% την Τρίτη (1/10), προσεγγίζοντας και μια άνοδο σχεδόν 5% την στιγμή της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 71,78 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 3,61%, ενώ το Μπρέντ κατέγραψε επίσης αύξηση 3,42%, φτάνοντας τα 75,28 δολάρια το βαρέλι.

Να σημειωθεί ότι η αναταραχή στις αγορές πετρελαίου αποδίδεται στην αβεβαιότητα για ενδεχόμενες διακοπές στις προμήθειες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή. Δεδομένου ότι το Ιράν αποτελεί βασικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στις προμήθειες πετρελαίου, οδηγώντας τις τιμές σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Τέλος, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, επιβαρύνοντας τις διεθνείς αγορές ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία. 

#ΔΙΕΘΝΕΙΣ_ΑΓΟΡΕΣ #Ιράν #Wall #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Related posts

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Περιμένοντας τον πληθωρισμό

banks

Κοντά σε χαμηλά πέντε ετών οι κινεζικές μετοχές- Μεικτά πρόσημα

banks

Wall Street: Σε υψηλό τριών εβδομάδων ο S&P 500

banks

Άνοδος στην Wall Street αναμένοντας την ομιλία του Πάουελ

banks

«Χλιαρά» υποδέχθηκε η Wall Street τα νέα στοιχεία

banks

Ευρωαγορές: Υψηλό δύο ετών «χτύπησε» ο Stoxx 600

banks