22.5 C
Athens
October 2, 2024
Image default
COMODITIES

Συνεχίζουν ανοδικά οι τιμές πετρελαίου με… φόντο τη Μέση Ανατολή

Συνεχίζουν ανοδικά οι τιμές πετρελαίου με... φόντο τη Μέση Ανατολή

Άλμα άνω του 2% σημειώνουν την Τετάρτη (2/10) οι τιμές του πετρελαίου λόγω των φόβων για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή που θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή αργού, μετά το μεγάλο στρατιωτικό χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν περαιτέρω λόγω των φόβων ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα γίνει μεγαλύτερος και πιο έντονος μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ, με το WTI να παραμένει πάνω από τα 70 δολάρια και το αργό τύπου Brent κοντά στα 75 δολάρια ανά βαρέλι.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή την ώρα το Brent Oil κινείται ανοδικά κατά 2,75% και διαπραγματεύεται στα 75.58 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή το WTI έχει άνοδο σχεδόν 3% με 71.94 δολάρια ανά βαρέλι.

Η αναταραχή στις αγορές πετρελαίου αποδίδεται στην αβεβαιότητα για ενδεχόμενες διακοπές στις προμήθειες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή. Δεδομένου ότι το Ιράν αποτελεί βασικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στις προμήθειες πετρελαίου, οδηγώντας τις τιμές σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Παράλληλα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, επιβαρύνοντας τις διεθνείς αγορές ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία. Η ήδη υπάρχουσα αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων αναμένεται να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου ασταθείς, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι η Τεχεράνη δήλωσε νωρίς σήμερα ότι η επίθεση τελείωσε -εκτός αν υπάρξει περαιτέρω πρόκληση- ενώ το Ισραήλ ουσιαστικά έδωσε σήμα ότι θα εγγυηθεί μια τέτοια «πρόκληση», καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε ότι το Ιράν «θα πληρώσει» για την επίθεση.
 
Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση για να συζητήσει τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός.
 
Τέλος, μια επιτροπή υπουργών του ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία, συνεδριάζει αργότερα την Τετάρτη για να επανεξετάσει την κατάσταση στην αγορά, χωρίς να αναμένεται αλλαγή πολιτικής. Ο όμιλος πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή από τον Δεκέμβριο κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα. 
 
 
#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #Μέση_Ανατολή #Νετανιαχου #Ιράν #Ισραήλ

Related posts

Η αισιοδοξία των εμβολίων δίνει νέα ώθηση στο πετρέλαιο

banks

Goldman Sachs: Στα $115 το πετρέλαιο στις αρχές του 2023

banks

Υποχώρησε από τα επίπεδα ρεκόρ ο χρυσός λόγω…αγοράς εργασίας

banks

ΟΠΕΚ και τυφώνας Άιντα «πιέζουν» το πετρέλαιο

banks

ΔΟΕ κατά ΟΠΕΚ+: Οι περικοπές μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση

banks

Υποχωρεί ελαφρά αλλά με… ανοδικές προοπτικές το πετρέλαιο

banks