20.5 C
Athens
October 3, 2024
Image default
POLITICS

Κυπριακό: Στις 15 Οκτωβρίου η τριμερής της Νέας Υόρκης – «Ανεπίσημο δείπνο» χωρίς ημερήσια διάταξη

Στις 15 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το «ανεπίσημο δείπνο» μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ (δεξιά, στη φωτογραφία αρχείου, επάνω, με τον Χριστοδουλίδη) και του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, ανακοινώθηκε από την «προεδρία» στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το «ανεπίσημο δείπνο» δεν θα έχει ημερήσια διάταξη και οι δύο ηγέτες θ’ ανταλλάξουν απόψεις σε μια κοινωνική ατμόσφαιρα.

«Η πρόσκληση για το ανεπίσημο δείπνο θ’ αποσταλεί στις πλευρές από τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες»

«Σε διαβουλεύσεις με το γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ, έχουμε ενημερωθεί από ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επίσης αποδεχθεί αυτήν την ημερομηνία και ότι η πρόσκληση για το ανεπίσημο δείπνο θ’ αποσταλεί στις πλευρές από τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες στο σύντομο μέλλον», αναφέρεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα μεταβεί στο Λονδίνο στις 14 Οκτωβρίου όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ενόψει του προγραμματισμένου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο οποίο θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες και για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης.

Θετικές εξελίξεις

«Πολύ σύντομα, τα επόμενα 24ωρα» θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του Ιστορικού Επετειακού Λευκώματος του Συλλόγου «Ευαγόρας» Γ.Σ.Ε. Αμμοχώστου «ΓΣΕ – 120 χρόνια στις Επάλξεις», που διοργάνωσε ο Γυμναστικός Σύλλογος «Ευαγόρας» (ΓΣΕ) Αμμοχώστου, στο Ολυμπιακό Μέγαρο, στη Λευκωσία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «παρά τις όποιες προκλήσεις και δυσκολίες πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσουμε στην ευλογημένη εκείνη μέρα και ελπίζω πολύ σύντομα, τα επόμενα 24ωρα ν’ ακούσουμε θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών».

«Ερχόμενος από τη Νέα Υόρκη», συνέχισε, «μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω ότι κανείς μα κανείς δεν αμφισβητεί τις προθέσεις μας και την πολιτική μας βούληση.

»Πρόθεση, βούληση, επιμονή, ξεκάθαροι στόχοι, πλήρους κατανόησης και αξιοποίηση των διεθνών συγκυριών, που όχι μόνο έχουν ενεργοποιήσει το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά δημιουργούν και ουσιαστικές προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».

Πηγή: politis.com.cy/ΚΥΠΕ

Related posts

Μάντζος: «Οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με κοινές αξίες, δεν είναι ξενοδοχεία»

banks1

Γιώργος Τσίπρας: Λάθος του Αλέξη η δήλωση, λάθος του Κασσελάκη που πηγαίνει σε εκλογές

banks1

Μηταράκης: Το προσφυγικό θα είναι μαζί μας για δεκαετίες – Ποιοι λόγοι συντέλεσαν στη μείωση των προσφυγικών ροών

banks

Κασσελάκης: Αποκλεισμένος στην Αστυπάλαια, του τραγουδούν bella ciao και Ξυλούρη

banks

ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: Ιδού η «Ρόδος» και η Κως και όλη η Ελλάδα κ. Γεωργιάδη: Τρεις τροπολογίες σας έχουμε καταθέσει κι εσείς συνεχίζετε την εκθεμελίωση του ΕΣΥ

banks1

Κοροναϊός – Επιχείρηση «καρότο και μαστίγιο» στους ανεμβολίαστους και στο βάθος τρίτη δόση

banks