Τα απογοητευτικά μάκρο «ρίχνουν» τη Wall Street

0
1
Τα-απογοητευτικά-μάκρο-«ρίχνουν»-τη-wall-street
Τα απογοητευτικά μάκρο «ρίχνουν» τη Wall Street
Τα απογοητευτικά μάκρο «ρίχνουν» τη Wall Street

Οι μετοχές στην Wall Street υποχωρούν την Πέμπτη (10/10), μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας.

Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,16% φτάνοντας τις 42.442,75 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,17% στις 5.780,32 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί 0,32% στις 18.237,18 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές προέρχονται από μια νικηφόρα συνεδρίαση, κατά την οποία ο S&P και ο Dow σημείωσαν ρεκόρ κλεισίματος, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο και οι γεωπολιτικές ανησυχίες υποχώρησαν.

Στο «μέτωπο» των οικονομικών στοιχείων, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ με έκθεση που κοινοποίησε την Πέμπτη νέα οικονομικά στοιχεία.

Αρχικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας αύξηση 0,2% σε μηνιαία βάση και ανεβάζοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,4%. Αυτό ήταν πάνω από το 0,1% μηνιαία αύξηση και το 2,3% σε ετήσια βάση που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Ο ετήσιος ρυθμός είναι ο χαμηλότερος από τον Φεβρουάριο του 2021.

Επιπλέον, αυξήθηκαν οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατά 33.000 γεγονός που αποδίδεται στις συνέπειες του τυφώνα «Ελίν» και την έλευση του τυφώνα «Μίλτον» που ταλανίζει την Φλόριντα.

Τα νέα οικονομικά στοιχεία αναφορικά με τον πληθωρισμό θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση των επόμενων βημάτων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (9/10) προκύπτει μία διχογνωμία αναφορικά με τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στην οποία προέβη η Fed τον Σεπτέμβριο. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι παράγοντες της Fed βλέπουν θετικά μία νέα -μικρότερης έκτασης- μείωση των επιτοκίων.

Επιπλέον, μεγάλες χαμένες της σημερινής συνεδρίασης είναι, στο άνοιγμα, οι αεροπορικές, καθώς η απογοητευτική καθοδήγηση της Delta Air Lines επιβάρυνε τον ευρύτερο κλάδο. Η Delta, η JetBlue και η American Airlines σημειώνουν πτώση κατά περίπου 2%, ενώ η United Airlines υποχωρεί κατά περίπου 1%.

Η Pfizer σημειώνει επίσης απώλειες 2%, μετά τις κατηγορίες της Starboard Value ότι η φαρμακοβιομηχανία απειλεί με αγωγές πρώην στελέχη της.

#Wall_Street #S&P #NASDAQS&P #HPA