Tuesday, October 15, 2024
21.5 C
Athens

Εθνικές εκλογές με… ένα ψηφοδέλτιο

Μια εκλογική… τομή αναμένεται να περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο, το οποίο θα είναι από τα πρώτα που θα έρθουν στη Βουλή – μετά την απαιτούμενη διαβούλευση – στις αρχές του 2025. Πρόκειται για το καινούργιο ψηφοδέλτιο που αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους οι πολίτες στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Οπως είχε αποκαλύψει ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος μιλώντας στα «ΝΕΑ» στα μέσα Αυγούστου, αναμένεται να αλλάξει το ψηφοδέλτιο, το οποίο οι εκλογείς θα παίρνουν μαζί τους στο παραβάν.

Πιο συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι, οι οποίοι θα φτάνουν στα φυσικά εκλογικά τμήματα, θα λαμβάνουν από την εφορευτική επιτροπή το ψηφοδέλτιο μιας και μόνο σελίδας – αντί για τα 40 ψηφοδέλτια που έπαιρναν μέχρι τώρα – μαζί με το βιβλιαράκι που θα αναφέρει αναλυτικά τους υποψήφιους των κομμάτων. Στη μία πλευρά του ψηφοδελτίου θα αναγράφονται – κατά πάσα πιθανότητα – τα κόμματα, ένα από τα οποία θα πρέπει να επιλέξει ο ψηφοφόρος, και στην άλλη θα υπάρχουν κουτάκια με αριθμούς, καθένας εκ των οποίων θα αντιστοιχεί σε έναν υποψήφιο του κόμματος, γι’ αυτό και οι εκλογείς θα πρέπει να συμβουλεύονται το βιβλιαράκι, προκειμένου να δουν ποιος αριθμός αντιστοιχεί σε ποιον υποψήφιο. Μια διαδικασία που δεν ήταν ξένη σε όσους επέλεξαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με επιστολική.

Αυτή η αλλαγή υπολογίζεται να εξοικονομήσει τόνους χαρτιού αλλά και να μειώσει το κόστος. Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση πετιούνται στα σκουπίδια περίπου 120 με 130 εκατ. ψηφοδέλτια. Υπενθυμίζεται, δε, πως το 2019 για τη διεξαγωγή των τετραπλών εκλογικών αναμετρήσεων – ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές – εκτιμάται πως χρειάστηκαν περισσότεροι από 5.000 τόνοι ψηφοδελτίων. Σύμφωνα, μάλιστα, με περιβαλλοντικές οργανώσεις, στην Ευρώπη την ίδια χρονιά για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών χρειάστηκε να κοπούν περίπου 150.000 δέντρα για να παραχθούν τα ψηφοδέλτια.

Επιστολική

Για τις αρχές του έτους, όπως όλα δείχνουν, μετατίθεται το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο που θα δίνει το δικαίωμα στους απόδημους Ελληνες να ψηφίζουν και στις εθνικές εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι το αρχικό πλάνο ήθελε την επιστολική ψήφο να περνά το… κατώφλι της Βουλής έως το τέλος του έτους, οι πολιτικές – εκλογικές εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πάνε παραπίσω το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως η ψήφιση της επιστολικής απαιτεί διευρυμένη συναίνεση στη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Αλλωστε, το μέτρο εφαρμόστηκε με επιτυχία στις ευρωεκλογές όπου συνολικά 202.556 ήταν οι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα, με τους περίπου 50.000 να είναι οι εκλογείς εκτός Ελλάδας. Μάλιστα, όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Νάσος Μπαλέρμπας, οι Ελληνες του εξωτερικού υπολογίζονται σε περίπου δύο εκατομμύρια, με τον αριθμό αυτών που ενδεχομένως να επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εθνική εκλογική διαδικασία να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό αυτών που τελικά ψήφισαν στις ευρωεκλογές. «Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές δεν ήταν μεγάλο για όσους ζουν εκτός Ευρώπης αλλά και για εκείνους οι οποίοι ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, που είναι εκτός ΕΕ. Πιστεύουμε ότι το ενδιαφέρον θα είναι σαφώς εντονότερο στις εθνικές εκλογές».

Εντός Ελλάδας

Και μπορεί η επιστολική στις εθνικές εκλογές για τους εκτός Ελλάδας εκλογείς να πατά σε… δοκιμασμένη βάση, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την εφαρμογή της για τους εντός ελληνικής επικράτειας ψηφοφόρους. Παρόλο που αποτελεί στόχο για την κυβέρνηση να εφαρμοστεί ακόμη και στις επόμενες εθνικές εκλογές, φαίνεται πως υπάρχουν κωλύματα συνταγματικότητας. Ο… σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί είναι εάν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση ή όχι, μιας και το Σύνταγμα αναφέρει για τις εθνικές εκλογές ταυτόχρονη ψηφοφορία.

Πάντως, ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει αναφέρει πως αυτή η συνταγματική ερμηνεία θα μπορούσε να ξεπεραστεί μέσω της πλειοψηφίας των βουλευτών. «Σε ένα περιβάλλον όπου, δυστυχώς, μειώνεται η συμμετοχή στις εκλογές, οποιοδήποτε μέτρο την αυξάνει είναι προς τη θετική κατεύθυνση ενίσχυσης της δημοκρατίας. Πόσω μάλλον όταν το μέτρο έχει ήδη δοκιμαστεί επιτυχημένα». Μάλιστα, στην περίπτωση που ισχύσει η επιστολική ψήφος και για τους εντός Ελλάδας εκλογείς, τότε το πιθανότερο είναι να ψηφίζουν και αυτοί – όπως και οι έλληνες ομογενείς – το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Premium έκδοση ΤΑΝΕΑ

Hot this week

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σε τεντωμένο σχοινί: Η ΠΓ στέλνει το εξώδικο Κασσελάκη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με το εξώδικο Κασσελάκη να επιστρέφεται ως απαράδεκτο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε σήμερα, κατά πλειοψηφία, την πρόταση του Νίκου Σκορίνη και της πλευράς του τέως προέδρου του κόμματος της Κουμουνδούρου για αναβολή της έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής την οποία συνόδευε και με την πρόταση να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη των πέντε υποψηφίων υπο την

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Related Articles

Popular Categories

READ MORE