Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings υποβάθμισε το γαλλικό αξιόχρεο, σε μια κίνηση που συνιστά άλλη μια προειδοποίηση σχετικά με την προβληματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας και τα πολιτικά εμπόδια που έχουν προκύψει για τον περιορισμό του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ίδια βαθμίδα με Βέλγιο και Τσεχία
Η ευρωπαϊκή εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε τη Γαλλία σε AA- από AA, με σταθερές προοπτικές, φέρνοντάς την στην ίδια βαθμίδα με το Βέλγιο και την Τσεχική Δημοκρατία, τρία επίπεδα κάτω από την κορυφαία αξιολόγηση.
“Η διαρκής επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και οι προκλητικές πολιτικές προοπτικές οδήγησαν στην υποβάθμιση”, ανέφερε η Scope σε έκθεσή της την Παρασκευή.
Η υποβάθμιση από τη Scope σημειώνεται μόλις μια εβδομάδα αφότου η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας από σταθερές σε αρνητικές.
Ακολουθεί η Moody’s
Η κυβέρνηση Μακρόν ενδέχεται να υποστεί ένα ακόμη πλήγμα σε μια εβδομάδα, όταν θα ανακοινωθεί η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Moody’s. Η S&P, που είχε υποβαθμίσει η Γαλλία νωρίτερα φέτος, θα ανακοινώσει την έκθεσή της για την προγραμματισμένη αξιολόγηση για τη Γαλλία στις 29 Νοεμβρίου.
Τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης καθώς τα σχέδια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα έχουν επανειλημμένα αποτύχει. Η αβεβαιότητα ενισχύθηκε περαιτέρω από την απόφαση του Γάλλου προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο καθώς οι εκλογές αυτές οδήγησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας που εύκολα μπορεί να ανατραπεί από το κοινοβούλιο.
Όταν ο Μακρόν είχε προκηρύξει τις εκλογές, οι επενδυτές αντέδρασαν πουλώντας γαλλικά περιουσιακά στοιχεία και ανεβάζοντας το premium κινδύνου που πληρώνει η χώρα για τα 10ετή ομόλογά της έναντι της Γερμανίας σε περισσότερες από 80 μονάδες βάσης, έναντι 50 νωρίτερα φέτος. Το premium των γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχει πάντως υποχωρήσει στις 71 μονάδες βάσης τις τελευταίες ημέρες, καθώς η προοπτική για ταχύτερες μειώσεις των επιτοκίων βοηθά τις χώρες που επιβαρύνονται με υψηλό δημόσιο χρέος όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Η Γαλλία θα χάσει τους στόχους για το δημόσιο έλλειμμα
Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 την περασμένη εβδομάδα που περιλάμβανε 60 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων με σκοπό τη μείωση του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ από 6,1% το 2024. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 3% της ΕΕ έως το 2029 – κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να κάνει έως το 2027.
Η Scope είπε ότι αναμένει το έλλειμμα του προϋπολογισμού να μειωθεί το 2025 στο 5,2%, καθώς το κοινοβούλιο πιθανότατα θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να αλλάξει το μείγμα μέτρων που ανακοίνωσε.
Στο 119% το γαλλικό δημόσιο χρέος το 2029
Η εταιρεία αξιολόγησης αναμένει επίσης ότι η Γαλλία θα χάσει τον στόχο του δημόσιου ελλείμματος το οποίο ακόμη και το 2029 θα κλείσει στο 3,8%, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την εκτέλεση των δημοσιονομικών σχεδίων καθώς και των μέτριων προοπτικών ανάπτυξης και πληθωρισμού. Επίσης ανέφερε ότι το 2029 το δημόσιο χρέος της Γαλλίας θα φτάσει το 119% του ΑΕΠ.
“Αυτή η τροχιά αντιπροσωπεύει μια βασική πιστωτική πρόκληση που περιορίζει την ικανότητα της κυβέρνησης να απορροφά μελλοντικούς κραδασμούς”, δήλωσε η Scope.