Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους μίλησε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής με θέμα «Η παραγωγική Ελλάδα την επόμενη δεκαετία».
Αρχικά, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως «παραγωγική Ελλάδα είναι μια ισχυρή Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο παραγόμενο κυβερνητικό έργο, είπε ότι «χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης αυτής, βλέπουμε οι δείκτες να πηγαίνουν πολύ καλύτερα», υπογραμμίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δείκτες δείχνουν ότι η χώρα μας είναι «και πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα και «στις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουμε».
«Ζούμε σε μια εποχή που τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία», επισήμανε, αναφερόμενος στις τεχνολογικές και ψηφιακές εξελίξεις. «Θα αλλάξει τελείως το σκηνικό;», διερωτήθηκε, λέγοντας ότι «θα αλλάξει σίγουρα» και τονίζοντας την αναγκαιότητα για τις μεταβατικές αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν.
Ακόμη, ανάφερε ότι «η επόμενη Ελλάδα για να ξέρει πού να πάει, πρέπει να λειτουργήσει σαν το gps, δηλαδή να ξέρεις που θα πας».
«Τα καλά νέα είναι ότι βελτιωνόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου.
Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε ότι πρέπει να ψηφιοποιηθούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο έγγραφα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «θέλει δουλειά» και «τρέχουμε πολύ γρήγορα».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι «υπάρχει μια πρόσκληση για εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης».
«Η Ελλάδα είναι κόμβος δεδομένων το τελευταίο διάστημα» και λόγω της θέσης και λόγω της σταθερότητας, όπως είπε.
«Η Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας είναι μια Ελλάδα που ‘’τρέχει’’ πιο γρήγορα», επισήμανε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, κάνοντας αναφορά στις ψηφιακές υποδομές και τις πέντε ταχύτητες.
«Θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις», υπογράμμισε και «δεδομένα για να λειτουργήσουν και να βοηθηθούν πάρα πολύ».
«Η Ελλάδα έμεινε όρθια το 2020, μέσα στην πανδημία, χάρη στις κινήσεις που έγιναν στον ψηφιακό τομέα», επισήμανε.
Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στην ασφάλεια», ενώ ανάφερε ότι είναι πάρα πολλές οι διεργασίες που γίνονται προκειμένου να ανταπεξέλθει η χώρα σε κινδύνους και προκλήσεις.