Monday, February 16, 2026
15.5 C
Athens

Τ. Θεοδωρικάκος στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών μας – Στόχος η βελτίωση της καθημεριν

Για το νέο παραγωγικό μοντέλο μίλησε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο 3ο οικονομικό συνέδριο της Ναυτεμπορικής με θέμα «Η παραγωγική Ελλάδα την επόμενη δεκαετία».

Αρχικά, ο κ. Θεοδωρικάκος ανάφερε: «Είναι ξεχωριστή χαρά γιαεμένα αλλά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ», υπογραμμίζοντας ότι θέλει να μοιραστεί «κάποιες σκέψεις για το μέλλον της πατρίδας μας».

«Μίλησα για την εθνική αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και ενός νέου παραγωγικού μοντέλου», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «μια Ελλάδα σύγχρονη, ανταγωνιστική, καινοτόμο και εξωστρεφή».

«Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, που απαντά στον εξωγενή ανταγωνισμό και τις προκλήσεις», πρόσθεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Ακόμη, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «ιδιαίτερο βάρος πέφτει στις παραμεθόριες περιοχές, από την Ήπειρο και την Μακεδονία μας, μέχρι την Θράκη και τον Έβρο, είναι το δικό μας σχέδιο για βιώσιμη ανάπτυξη, με σταθερή επένδυση στην πράσινη μετάβαση, στήριξη του πρωτογενούς τομέα με στόχο την αυτάρκεια, με την αξιοποιήση των χρημάτων που δίνουμε στην έρευνα και την καινοτομία».

«Όχι έρευνα για την έρευνα, αλλά έρευνα για την εφαρμοσμένη οικονομία», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Ακόμη, ο κ. Θεοδωρικάκος ανάφερε ότι δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις «που περιλαμβάνουν χρηματοδοτικά εργαλεία, διευκόλυνση των επιχειρήσεων, πρόσβαση σε δανεισμό – και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

«Φιλοδοξούμε», όπως είπε, «να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τη δεκαετία της κρίσης».

«Ταυτόχρονα, προχωράμε με αποφασιστικότητα έναν δεύτερο κύκλο μεταρρυθμίσεων για την μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με στόχο την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και κυρίως αυτών με εξαγωγική δραστηριότητα», υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι «η Ελλάδα να γίνει ελκυστικός προορισμς για επενδύσεις».

Ωστόσο, μίλησε για μια ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, καθώς, όπως ανάφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης,  «δεν μπορεί η Ελλάδα να χωρίζεται σε διαφορετικές ταχύτητες», σημειώνοντας ότι «κάθε περιφέρεια θα πρέπει να αξιοποιεί τις δικές της δυνατότητες»

«Οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών μας», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει «στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

Εστίασε στους στόχους της κυβέρνησης να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ σε τρία χρόνια και στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός, καθώς, όπως είπε, «θέλουμε να επιστρέψουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Έβρου, όπου θα «υπάρξουν επενδύσεις που θα κρατήσουν τους πολίτες εκεί».

«Η οικονομία μας, μετά την δεκαετία της κρίσης, έχει αναπτυξιακά σημάδια», ανάφερε, υπενθυμίζοντας ότι «η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο αριθμό».

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «τα όσα είπαμε για την βιομηχανία είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης», μιλώντας για χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν την πράσινη μετάβαση, την αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση της βιομηχανίας που εξυπηρετεί τον στόχο «για την εθνική στρατηγική της Ελλάδας του αύριο», ενώ επισήμανε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι «να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής στους πολίτες».

Hot this week

WSJ: Το μεγάλο χρήμα σήμερα πάει στο κεφάλαιο, όχι στην εργασία

Η εικόνα είναι εντυπωσιακή και αποκαλυπτική. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η IBM, η «μηχανή που έχτισε τον καπιταλισμό», ήταν η πολυτιμότερη εταιρεία της Αμερικής, από τις πιο κερδοφόρες και κορυφαίος εργοδότης με σχεδόν 400.000 εργαζομένους. Σήμερα, η Nvidia αξίζει πολλαπλάσια, είναι ασύγκριτα πιο κερδοφόρα από την IBM – αλλά απασχολεί περίπου το 1/10

Τέλος τα social media για τους εφήβους – Έρχεται νομοθετική ρύθμιση εντός Φεβρουαρίου

«Τείχη προστασίας» στην απειλή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υψώνουν ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θέτουν πλέον ανοιχτά ζήτημα απαγόρευσής τους για τους ανηλίκους, ανοίγοντας «πόλεμο» με δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το Instagram και το Facebook της Meta, το Snapchat, το «X» του Έλον Μασκ και το TikTok. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται

Η Βενεζουέλα στέλνει το πρώτο φορτίο αργού στο Ισραήλ μετά το 2020

Η Βενεζουέλα στέλνει το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου προς το Ισραήλ εδώ και χρόνια, καθώς οι εξαγωγές της λατινοαμερικανικής χώρας ανοίγουν μετά τη σύλληψη του προέδρου της, Νικολάς Μαδούρο. Το φορτίο μεταφέρεται προς τον όμιλο Bazan Group, τον μεγαλύτερο επεξεργαστή αργού πετρελαίου της μεσογειακής χώρας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία και ζήτησαν να

Η Goldman Sachs αλλάζει “top picks” στις τράπεζες: Aναβάθμιση Eurobank, υποβάθμιση Εθνικής

H Goldman Sachs αλλάζει τη σειρά προτίμησης στις ελληνικές...

ΕΛΣΤΑΤ: Με θετικό πρόσημο η βιομηχανική παραγωγή το 2025 – Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη άνοδο

Σε θετική τροχιά κινήθηκε η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή το 2025, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2025, παρουσίασε αύξηση 2,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024. Με θετικό πρόσημο έκλεισε και

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιοι θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στην Άγκυρα – Οι προσδοκίες από τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Με συνοδεία 8 υπουργών θα ταξιδέψει την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Όπως έγινε γνωστό στην αποστολή για την Άγκυρα θα βρίσκονται: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup

ΕΚΤ: Kαμπανάκι για τις σχέσεις τραπεζών με επενδυτικές και funds

Ορισμένες ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, οι οποίες είναι φερέγγυες έναντι...

Η Σερβία στο άρμα της Τουρκίας με μπίζνες 3,5 δισ. και προοπτική για 5 δισ. το 2026 – Η Ελλάδα υπό πίεση

Η Τουρκία συνεχίζει σταθερά την πολιτική διείσδυσης στα Βαλκάνια, με τον Ερντογάν να λέει στον Σέρβο ομόλογό του Βούτσιτς ότι «δεν παραμέλησε ποτέ την περιοχή», αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Σερβίας ως «κλειδοκράτορα» των Βαλκανίων. Τι συμφωνίες έκλεισαν και πώς επιχειρεί η Τουρκία να μειώσει την επιρροή της Ελλάδας. Του Χρήστου Μαζανίτη Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »