Οι ακτιβιστές για τη στέγαση στη Λισαβόνα πρόκειται να παραδώσουν αίτηση, υπογεγραμμένη από περισσότερους από 6.600 κατοίκους, ζητώντας από τους τοπικούς αξιωματούχους να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την απαγόρευση των τουριστικών καταλυμάτων σε πολυκατοικίες.
Η προσπάθεια αυτή, που προετοιμάζεται εδώ και μήνες, στοχεύει στο να υπάρξει αποφασιστική δράση σε μια πόλη όπου το κόστος στέγασης έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους μισθούς. “Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών στο ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας”, δήλωσε η Ρακέλ Αντούνες, μέλος της ομάδας “Κίνημα για ένα Δημοψήφισμα για τη Στέγαση”. “Πρέπει να βάλουμε φρένο σε αυτό”.
Το κίνημα θα παρουσιάσει σήμερα (Παρασκευή) την αίτηση στον πρόεδρο της δημοτικής συνέλευσης, το οποίο, όπως δήλωσε η Αντούνες, είναι το “πρώτο βήμα”. Από εκεί και πέρα, τα μέλη της συνέλευσης είναι υποχρεωμένα να διεξάγουν τη συζήτηση. Εάν εγκρίνουν το δημοψήφισμα, τα ερωτήματα που θα τεθούν στην κάλπη θα πρέπει να ελεγχθούν από τα δικαστήρια της χώρας για να διασφαλιστεί ότι είναι συνταγματικά.
Εάν υπάρξει απόφαση για το δημοψήφισμα, προτείνεται διεξαχθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Στόχος των ακτιβιστών εφόσον επικρατήσει το αίτημά τους στο δημοψήφισμα είναι μια δεσμευτική απόφαση για σταδιακή κατάργηση των περίπου 20.000 τουριστικών καταλυμάτων της πόλης εντός έξι μηνών, καθώς και για απαγόρευση των ιδιοκτητών να τα δημιουργούν σε πολυκατοικίες στο μέλλον.
Για τους ακτιβιστές, αυτή είναι μια αχτίδα ελπίδας σε μια αγορά κατοικίας όπου οι τιμές σχεδόν έχουν διπλασιαστεί από το 2015. “Δεν χρειάζεται να παραδινόμαστε στην απόγνωση, κάτι που στις μέρες μας είναι πολύ εύκολο να συμβεί”, είπε η Αντούνες.
Η ομάδα άρχισε να συλλέγει υπογραφές σε όλη τη Λισαβόνα στις αρχές του 2023. Καθώς η είδηση διαδόθηκε, οι ιστορίες από τους πολίτες που ζουν δίπλα σε τουριστικά καταλύματα άρχισαν να πληθαίνουν.
Κάποιοι ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν κανέναν στην πολυκατοικία τους ή ότι αισθάνονταν ανασφάλεια βλέποντας έναν αδιάκοπο κύκλο ξένων να έρχονται και να φεύγουν. Άλλοι ανησυχούσαν καθώς οι τιμές των κατοικιών ανέβαιναν ασταμάτητα.
Στην καρδιά των ιστοριών τους βρισκόταν το ερώτημα για το μέλλον εκείνων που αποκαλούν τη Λισαβόνα σπίτι τους. “Οι άνθρωποι μας μίλησαν για το είδος της πόλης που θέλουν να δουν”, είπε η Αντούνες. “Τι είδους χώρα θέλουμε για τους νέους, για τους ηλικιωμένους, για εκείνους που δεν μπορούν να βρουν σπίτι;”
Αυτοί που έχουν μείνει πίσω λόγω της αύξησης των τιμών των κατοικιών εκπροσωπούνται επίσης στην αίτηση. Οι περισσότερες από 6.600 υπογραφές από φορολογούμενους της Λισαβόνας ενισχύονται από άλλους 4.400 που υποστήριξαν την έκκληση για δημοψήφισμα, αλλά δεν είναι εγγεγραμμένοι στην πόλη. Πολλοί από αυτούς τους υπογράφοντες είναι πρώην κάτοικοι που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Λισαβόνα λόγω των αυξανόμενων τιμών, ανέφερε η Αντούνες. “Κάποιες φορές, απλώς πρέπει να πεις αντίο σε μια πόλη που αγαπάς επειδή δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά να ζήσεις εκεί”.