Wednesday, February 5, 2025
7.8 C
Athens

Άνω των 300 εκατ. ευρώ το κόστος των μέτρων για τις τράπεζες

Στα 100 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζουν οι τράπεζες την απώλεια εσόδων από τη μείωση των χρεώσεων για όλα τα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ στο ποσό των 0,50 ευρώ, σε συνδυασμό με την κατάργηση χρεώσεων για όλες τις πληρωμές λογαριασμών, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνολικά, το κόστος που θα επωμιστούν οι τράπεζες ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η παρέμβαση σχετικά με τις χρεώσεις είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που παρέχουν άμεση οικονομική ανακούφιση στους πολίτες, οι χρεώσεις των οποίων θεωρούνται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «καταχρηστική πρακτική». Το κόστος για τις μεταφορές χρημάτων (εμβάσματα) διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα και εξαρτάται από το ποσό. Ενώ ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη προσαρμόσει τα όρια και τις χρεώσεις τους με νέα τιμολόγια, το μέσο κόστος κυμαίνεται από 1,5 έως 15 ευρώ για αποστολές μέσω ψηφιακών καναλιών (ίντερνετ και mobile banking) σε τράπεζες του εσωτερικού ή στην Ε.Ε., ενώ για αποστολές μέσω καταστημάτων το κόστος είναι σημαντικά υψηλότερο.

Η επιβολή πλαφόν 0,50 ευρώ συμπίπτει με την έναρξη εφαρμογής από τις αρχές του 2025 του νέου κανονισμού που εξομοιώνει το κόστος για την μεταφορά εμβασμάτων με τις άμεσες πληρωμές με στόχο να ενθαρρύνει την ταχεία αποστολή χρημάτων σε λογικό κόστος. Αν και ο κανονισμός δεν επιβάλλει ανώτατο ή κατώτατο όριο προμήθειας, η κυβέρνηση με την συγκεκριμένη παρέμβαση ορίζει συγκεκριμένη χρέωση για ποσά έως 5.000 με στόχο να ευθυγραμμίσει τις τιμές προς τα κάτω.

Στην ίδια λογική διευρύνεται το πρώτο τρίμηνο του 2025 το καθημερινό όριο μεταφοράς χρημάτων μέσω IRIS στα 1.000 ευρώ συνολικά, με διαχωρισμό 500 ευρώ των χρημάτων που μπορεί να στείλει ένα φυσικό πρόσωπο σε άλλο (person to person) με το ποσό που μπορεί να πληρώσει έναν ελεύθερο επαγγελματία (person to business). Άμεσης ανακούφισης μέτρο είναι επίσης αυτό της κατάργησης της προμήθειας για πληρωμές λογαριασμών προς το δημόσιο και με έμφαση τις ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνίας, ύδρευσης, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ. Το κόστος σήμερα ξεκινά από 0,20 και φτάνει έως και 0,60 ευρώ μέσω ψηφιακών καναλιών, ανάλογα με την συμφωνία που κάθε εταιρεία συνάπτει με την τράπεζα και αποτελεί ένα σταθερό κόστος για την εξυπηρέτηση πάγιων υποχρεώσεων κάθε μήνα.

Τα μέτρα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός συμπληρώνονται με την άρση των περιορισμών για τις εταιρείες παροχής πιστώσεων προκειμένου να χορηγούν δάνεια σε όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα. Μέχρι σήμερα οι εταιρείες παροχής πιστώσεων μπορούν να δίνουν δάνεια μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν οφειλές σε ρύθμιση ή με σκοπό την αναδιάρθρωση των οφειλών τους. Έτσι το πεδίο δραστηριοποίησής του περιορίζεται στις επιχειρήσεις που έχουν χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, περιορισμός που καταργείται με στόχο την αύξηση των δανειοδοτήσεων προς μικρές κυρίως επιχειρήσεις.

Τα μέτρα – παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός προβλέπουν επίσης τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ από το 2026 για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων (Real Estate Companies – REOCOs) που έχουν δημιουργηθεί μέσω των τιτλοποιήσεων. Πρόκειται για 17.000 οικιστικά ακίνητα (8.500 προέρχονται από τις τράπεζες και 8.500 από τις REOCOs) που έχουν αποκτηθεί μέσω πλειστηριασμών και τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν το απόθεμα ακινήτων που μπορεί να διατεθεί άμεσα στην αγορά, ανακουφίζοντας το πρόβλημα της αναζήτησης στέγης. Το πρόβλημα με τα ακίνητα αυτά εντοπίζεται στο γεγονός ότι τόσο οι τράπεζες όσο οι εταιρείες διαχείρισης είναι υποχρεωμένες πριν βγάλουν προς πώληση το ακίνητο που έχουν αποκτήσει από τον πλειστηριασμό να το «καθαρίσουν» από τυχόν νομικές και τεχνικές παρατυπίες και όπως σημειώνουν η διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετό χρόνο που σε αρκετές περιπτώσεις φθάνει έως και τα δύο χρόνια. Ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ εφόσον συνδυαστεί με την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού διάθεσης αυτών των ακινήτων, θα επισπεύσει την διάθεση αυτών των ακινήτων στην αγορά.

Καθοριστική τέλος είναι η ανάληψη από την πλευρά των τραπεζών του κόστους χρηματοδότησης με 100 εκατ. ευρώ του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, η σύσταση του οποίου «καρκινοβατεί» εδώ και δύο περίπου χρόνια λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την χρηματοδότησή του. Ο Φορέας θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών στους οποίους θα τα νοικιάζει στην συνέχεια με στόχο να αποφύγουν την έξωση. Αν και οι ευάλωτοι οφειλέτες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους δεν ξεπερνούν προς το παρόν τους 300, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμά ότι η δημιουργία του Φορέα αποτελεί ένα θεσμικό μέτρο που θα πρέπει να προχωρήσει για την θωράκιση της διαδικασίας πτώχευσης. Οι τράπεζες έχουν συναινέσει στην χρηματοδότηση του Φορέα προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει κατά το επόμενο χρονικό διάστημα ο διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρείας ή την κοινοπραξίας που θα λειτουργήσει το Φορέα.

Διαβάστε επίσης: 

Κυρ. Μητσοτάκης: Μέτρα για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους

Κυρ. Μητσοτάκης: Προανήγγειλε μέτρα για προμήθειες, διατραπεζικές πληρωμές και τα ακίνητα των τραπεζών

Υπό πίεση σε τρία μέτωπα οι τράπεζες – Τι ζητάει η κυβέρνηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE