Η συνέντευξη Μητσοτάκη στον Alpha τα είχε όλα. Έναν πρωθυπουργό που βγήκε μπροστά προκειμένου να κάνει το damage control μιας κρίσης την οποία δεν είχε υπολογίσει και που εδώ και λίγες μέρες πονοκεφαλιάζει το Μαξίμου. Έναν πρωθυπουργό που προφανώς είχε πάρει ένα καλό μάθημα από τους επικοινωνιακούς συμβούλους του για το πως θα στηθεί στην κάμερα και πως θ’ αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις και τι αφήγημα θα επικαλεστεί. Ένα Μητσοτάκη που επικαλέστηκε ολίγες φορές την ιδιότητά του ως γονέα που αντιλαμβάνεται και συμμερίζεται τον πόνο των γονέων των θυμάτων. Σε ένα άλλο σημείο έβαλε στην κουβέντα και τα παιδιά του, τα οποία όπως είπε τον ρωτούν για την υπόθεση και πώς ακριβώς έγινε.
Το καλό στήσιμο δεν αρκεί
Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν στιγμές που ακόμα και το καλύτερο στήσιμο δεν αρκεί, αν δεν μπορείς να δώσεις σαφείς και κυρίως πειστικές απαντήσεις.
Σίγουρα δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τον κ. Μητσοτάκη να παραδέχεται on air–χωρίς όμως να ζητήσει συγγνώμη- ότι οι βεβαιότητες περί μη ύπαρξης εύφλεκτου φορτίου που εξέφραζε δύο εβδομάδες μετά το δυστύχημα αναφορικά με τη σφοδρότητα της έκρηξης που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων, ίσως τελικά και να μην ισχύουν.
«Αυτό που φάνταζε απίθανο, μπορεί να είναι πιθανό. Ενδιαφέρομαι πολύ κι εγώ να βγει η αλήθεια…Δεν έκανα λάθος, μετέφερα τις πληροφορίες που είχα. Προφανώς αν είχα σήμερα τα στοιχεία δεν θα έλεγα ποτέ αυτό το οποίο είπα», είπε χαρακτηριστικά.
Για το γεγονός βέβαια ότι αυτή η «γραμμή» έγινε για μήνες το αφήγημα του Μαξίμου, των υπουργών της κυβέρνησης, των στελεχών του κόμματος και εξελίχθηκε ως η μοναδική βεβαιότητα στα μέσα που στηρίζουν την κυβέρνηση, την ώρα που όποιος εξέφραζε διαφορετική άποψη έμπαινε στο στόχαστρο του «λαϊκισμού» και της «εργαλειοποίησης της τραγωδίας», δεν είπε τίποτε ο κ. Μητσοτάκης και δεν ανάλαβε καμία ευθύνη.
Η απόσταση από τον Καραμανλή
Υπήρξαν στιγμές αμηχανίας του πρωθυπουργού στις οποίες κατέφευγε στη Δικαιοσύνη, η οποία κάνει έρευνες και θα «μάθουμε» (και ο ίδιος δηλαδή) τι έχει συμβεί. Ωστόσο, επειδή όλα έχουν ένα όριο στη ζωή και επειδή για πρώτη φορά μετά από καιρό απειλείται ο ίδια πολιτικά, δεν είχε κανένα πρόβλημα:
Να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό της τραγωδίας Κώστα Α. Καραμανλή, τον οποίο και «κάλυπτε» έως σήμερα, αλλά και ν’ αδειάσει μεγαλοπρεπώς τους βουλευτές του κόμματός του που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για τους βουλευτές που το κόμμα του κ. Μητσοτάκη είχε ορίσει, που είχαν συγκεκριμένη γραμμή καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ορισμένοι εκ των οποίων επιτέθηκαν λεκτικά σε συγγενείς θυμάτων εκείνη την περίοδο και που όλοι μαζί στο τέλος χειροκροτούσαν την απαλλαγή του Κώστα Α. Καραμανλή. Προφανώς, όλα αυτά έγιναν εν αγνοία του πρωθυπουργού, διαφορετικά δεν θα υποστήριζε στη συνέντευξη ότι η συγκεκριμένη επιτροπή «δεν ήταν η καλύτερη στιγμή του κοινοβουλίου».
Η περίοδος χάριτος τελείωσε
Σε ό,τι έχει να κάνει με την περίπτωση του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Καραμανλή, είναι προφανές ότι η περίοδος «χάριτος» τελείωσε και ότι στο εσωτερικό της ΝΔ το κλίμα δεν είναι το καλύτερο. Ο κ. Καραμανλής τυγχάνει να είναι στενός συγγενής του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος με τη σειρά του έχει σταθεί απέναντι στον κ. Μητσοτάκη επικριτικά το τελευταίο διάστημα ειδικά στα εθνικά θέματα. Το μορατόριουμ μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί και να έληξε σήμερα.
Έωλο επιχείρημα
Το πιο έωλο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ήταν στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου για τις κατηγορίες περί «μπαζώματος» του τόπου της τραγωδίας λίγες μόλις ώρες αφού συνέβη. Ο δημοσιογράφος κ. Σρόιτερ του επισήμανε ότι στο πολύνεκρο δυστύχημα του αεροσκάφους της Helios στο Γραμματικό επί μήνες δεν είχε μετακινηθεί τίποτε προκειμένου να γίνει σωστά η έρευνα.
«Αν πάρθηκαν κάποιες επιχειρησιακές αποφάσεις για να σταθεροποιηθεί το έδαφος, για να μπορεί να πάει ένας γερανός να σηκώσει το τρένο για να δούμε τι υπάρχει από κάτω, αυτές δεν τις γνωρίζω και δεν οφείλω να τις γνωρίζω. Αλλά είμαι σίγουρος ότι όλα έγιναν με καλό σκοπό».
Άλλη μια βεβαιότητα του κ. Μητσοτάκη για το τι έγινε, την ώρα που ο ίδιος λίγο πριν ανέφερε ότι η ενημέρωση που είχε από τους επιχειρησιακούς στο πεδίο ίσως και να ήταν λανθασμένη. Γι’ αυτό και λίγο πιο κάτω, ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνει στα περί «μπαζώματος»: «Αν έγινε κάτι λάθος, επιχειρησιακά λάθος, αυτό πάλι θα το κρίνουν οι αρμόδιοι».
Διαχείριση κρίσης
Και βέβαια, έπρεπε να φτάσουμε στο τέλος της συνέντευξης προκειμένου να επιβεβαιωθεί και τυπικά πως όλο αυτό ήταν μια «διαχείριση κρίσης» εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη και όχι μια πραγματική ανάγκη να δοθούν απαντήσεις στο λαό. Εξάλλου το σύνθημα είχε δοθεί ήδη απ’ το πρωί στα φιλοκυβερνητικά μέσα: «Ο Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά». Με τον ίδιο να έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία, έχουμε σχεδόν 2,5 χρόνια ακόμα μέχρι τις επόμενες κάλπες. Ο κ. Μητσοτάκης γι’ άλλη μια φορά θέλει να κερδίσει χρόνο μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα και ίσως ξεχαστούν. Γι’ αυτό και δήλωσε ότι θα κριθεί απ’ τους πολίτες τότε.