Monday, February 3, 2025
15.3 C
Athens

EY Transfer Pricing Symposium: Στο επίκεντρο διεθνής φορολογία και ενδοομιλικές συναλλαγές

Σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης, το ανανεωμένο Transfer Pricing Symposium της EY Ελλάδος, που διοργανώθηκε στις 23 Ιανουαρίου, προσέφερε μια πλατφόρμα ουσιαστικού διαλόγου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τη διεθνή φορολογική συμμόρφωση. Η εκδήλωση συγκέντρωσε κορυφαίους ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και εστίασε στις τελευταίες εξελίξεις και προκλήσεις, παρέχοντας πολύτιμη τεχνογνωσία και καθοδήγηση για τις επιχειρήσεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό τοπίο.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, την εκδήλωση «άνοιξαν» ο κ. Σπύρος Καμινάρης, Εταίρος και Επικεφαλής του τμήματος Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, και ο κ. Χρήστος Κουρουνιώτης, Εταίρος στο τμήμα Φορολογικών Υπηρεσιών, Επικεφαλής των Υπηρεσιών Ενδοομιλικών Συναλλαγών της EY Ελλάδος, και Επικεφαλής των Υπηρεσιών Ενδοομιλικών Συναλλαγών της EY στην περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA), καλωσορίζοντας το κοινό και θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης.

Εξελίξεις στη φορολογία ενδοομιλικών συναλλαγών

Η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, με τη συμμετοχή του κ. Ronald van den Brekel, Partner, Global Transfer Pricing Market και Innovation Leader της EY, του κ. Noel A. Maher, Tax Policy Adviser στον ΟΟΣΑ, και του κ. Χρήστου Μπούρκουλα, Εταίρου στο τμήμα Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, επικεντρώθηκε στις εξελίξεις που διαμορφώνουν το παγκόσμιο τοπίο στις ενδοομιλικές συναλλαγές και τον φορολογικό έλεγχο αυτών, στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολυεθνικές, καθώς και στις παγκόσμιες τάσεις, όπως οι επιπτώσεις από το πρόγραμμα BEPS 2.0 του ΟΟΣΑ, και την φορολογία της απομακρυσμένης εργασίας. Ειδική μνεία έγινε στο Διεθνές Πρόγραμμα Συμμόρφωσης και Βεβαιότητας (ICAP) του ΟΟΣΑ, για τη συντονισμένη αξιολόγηση φορολογικών κινδύνων των πολυεθνικών επιχειρήσεων από τις φορολογικές αρχές, καθώς και στη διαδικασία των Advance Pricing Agreements (APAs) και των Mutual Agreement Procedures (MAPs), που παρέχουν στις επιχειρήσεις την απαραίτητη ασφάλεια για τη συμμόρφωση στις διεθνείς απαιτήσεις. Παράλληλα, αναλύθηκαν πρακτικές για την προετοιμασία των επιχειρήσεων για ελέγχους ενδοομιλικών συναλλαγών από τις φορολογικές αρχές και την κατάρτιση φακέλου τεκμηρίωσης.

Στο πλαίσιο της ελληνικής φορολογικής πραγματικότητας, εξετάστηκαν οι προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις κατά τους σχετικούς φορολογικούς ελέγχους. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στις πρακτικές των ελληνικών φορολογικών αρχών, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη σημασία της εναρμόνισης των φακέλων τεκμηρίωσης με την πραγματική υπόσταση των εταιρειών κάθε ομίλου.

BEPS 2.0: Η νέα εποχή της διεθνούς φορολογικής στρατηγικής

Η δεύτερη ενότητα, ανέδειξε τα θεμελιώδη ζητήματα των Πυλώνων 1 και 2 (Pillars 1 & 2) του προγράμματος BEPS 2.0 του ΟΟΣΑ, που καθορίζουν τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στο παγκόσμιο φορολογικό περιβάλλον. Ο κ. Κουρουνιώτης, συντόνισε τη σχετική συζήτηση με τον κ. Ronald van den Brekel και τον κ. Noel A. Maher, κατά την οποία επισημάνθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος, με έμφαση στις επιπτώσεις του Amount B του Pillar 1 στo λειτουργικό μοντέλο διανομέων, καθώς και στις προκλήσεις από την εφαρμογή του ελάχιστου παγκόσμιου φόρου (GloBE Model Rules) υπό το Pillar 2.

Οι συμμετέχοντες εξέτασαν τις προκλήσεις της συμμόρφωσης και της διαχείρισης δεδομένων, που απορρέουν από τη Δημόσια Αναφορά ανά Χώρα (Public CbCR), επισημαίνοντας τη δυσκολία διασφάλισης της ποιότητας των δεδομένων, και τη σημασία μιας διεθνούς προσέγγισης και εναρμόνισης. Ταυτόχρονα, η συζήτηση επεκτάθηκε και στον κανόνα Subject to Tax Rule (STTR), ο οποίος λειτουργεί ως πρόσθετη δικλείδα ασφάλειας στο πλαίσιο του Pillar 2 και αναφορικά με πληρωμές σε εταιρείες που βρίσκονται σε δικαιοδοσίες με φορολογικό συντελεστή μικρότερο του 9%. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με αναφορές στις εξελίξεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, καθώς και σε εργαλεία και στρατηγικές, που μπορούν να υιοθετηθούν για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμόρφωση, και η προετοιμασία για τις αλλαγές που αναμένονται στο άμεσο μέλλον.

Η τεχνητή νοημοσύνη στη φορολογία

Η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) πρωταγωνίστησαν στην τελευταία ενότητα της εκδήλωσης, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους ως καταλύτες για τη μελλοντική φορολογική στρατηγική. Η κυρία Ελίνα Χρονοπούλου, Εταίρος στο τμήμα Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και ο κ. Κουρουνιώτης, παρουσίασαν ένα πρακτικό οδηγό για τον εντοπισμό των ευκαιριών ψηφιοποίησης και την προτεραιοποίηση των διαθεσίμων λύσεων (από την αυτοματοποίηση δεδομένων έως τη χρήση εργαλείων ανάλυσης κινδύνου), ώστε οι επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην AI, η οποία όχι μόνο υποστηρίζει την επεξεργασία και αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων, αλλά προσφέρει και προσαρμοσμένες λύσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Με τη βοήθεια των τεχνολογικών εργαλείων, οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν πιο αποδοτικές φορολογικές λειτουργίες, να ενισχύσουν τη διαφάνεια, και να εναρμονιστούν με τα διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις, αποκομίζοντας στρατηγικά πλεονεκτήματα.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE