Στην Ινδία για ένα ταξίδι που η Αθήνα αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένης και της συμμετοχής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη διετία 2025-26, είναι ο επόμενος σταθμός για τις επαφές του Γιώργου Γεραπετρίτη στις 6 και 7 Φεβρουαρίου.
Πέρα από τη συνάντηση με τον ινδό ομόλογο του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, την Πέμπτη, ο Γεραπετρίτης αναμένεται την Παρασκευή να έχει συνάντηηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, Αζίτ Ντοβάλ.
Έμφαση στον IMEEC
Στα θέματα που δίνει έμφαση η Αθήνα είναι ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEEC), αφού η Ελλάδα θέλει να καταστεί η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη ως ο καταληκτικός σταθμός του ΙΜΕΕC.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι στον IMEEC η Ελλάδα θα συνεισφέρει με τη γεωστρατηγική της θέση, την ιδιότητά της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου και το ρόλο της στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία.
Θεωρείται άλλωστε ότι ο IMEEC είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός οικονομικός διάδρομος, αφού έχει έντονο γεωστρατηγικό στοιχείο και τη δυναμική να εξελιχθεί σε διάδρομο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.
Η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή χαρακτηρίζεται ευνοϊκή για την έναρξη προγραμματισμού του έργου. Και η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με χώρες Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων των χωρών Κόλπου από όπου θα περάσει ο IMEEC.
Διμερείς σχέσεις με συγκεκριμένες στοχεύσεις
Ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης Γεραπετρίτη στο Νέο Δελχί είναι η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων.
Με την Αθήνα να στοχεύει σε αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, κυρίως σε υλικά κατασκευών, τρόφιμα και ποτά, αλλά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ενώ έχει ήδη τεθεί ως στόχος ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου έως το 2030.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί επίσης η αύξηση του όγκου των επενδύσεων, καθώς ινδικές εταιρείες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια.
Η ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας είναι επίσης ένα από τα ζητήματα που απασχολούν Αθήνα και Νέο Δελχί. Με την έναρξη ισχύος της διμερούς Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών το 2022 να έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη σύνδεση ινδικών και ελληνικών πόλεων με απευθείας πτήσεις. Πληροφορίες επισημαίνουν πως ινδικές και ελληνικές αεροπορικές εταιρείες να έχουν επιδείξει ενδιαφέρον
Ο Γεραπετρίτης και ο Ινδός ομόλογος του θα συζητήσουν ακόμα για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης. Το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, χαρακτηρίζεται ουσιαστικό βήμα.
Η μετανάστευση στην ατζέντα
Με δεδομένο ότι το 2024, η Ελληνική Πρεσβεία στο Δελχί εξέδωσε περισσότερες από 30.000 βίζες, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σχεδιάζονται δύο νέα ελληνικά προξενεία στην Ινδία, στο Μουμπάι και στη Μπανγκαλόρ, με στόχο να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον εργατικού δυναμικού από την Ινδία για εποχική απασχόληση στην Ελλάδα.
Στην ατζέντα είναι και η εντατικοποίηση των επαφών για θέματα ναυτιλίας και ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Για την Αθήνα έχει ιδιαίτερη σημασία άλλωστε το γεγονός ότι η Ινδία συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Τα μηνύματα Γεραπετρίτη για το ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας
Ο Γεραπετρίτης αναμένεται να περάσει και συγκεκριμένα μηνύματα στο Νέο Δελχί, για τις προθέσεις της Ελλάδας κατά την περίοδο συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει ως γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στην Ινδία μετά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, με σειρά συναντήσεων στο Κατάρ, το Ισραήλ, τη Ραμάλα και την Ιορδανία.