Την εκπόνηση μιας «Έκθεσης Ντράγκι» ως βασικό εργαλείο ανάλυσης για την κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα ζητούν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Οι υπουργοί Οικονομικών των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνουν την ανησυχητική υστέρηση των ευρωπαϊκών τραπεζών ως προς την ανταγωνιστικότητα, συγκριτικά με τις αντίστοιχες αμερικανικές, και προτείνουν την ανάγκη για δομικές παρεμβάσεις που θα επαναφέρουν τον κλάδο σε πιο ισχυρή θέση.
Το περιεχόμενο του αιτήματος
Το έγγραφο που διανεμήθηκε ανεπίσημα στο πλαίσιο συντονισμού των τριών χωρών, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας εις βάθος ανάλυσης, με αντικείμενο τη χαμηλή αποτίμηση των τραπεζών της Ευρώπης στις αγορές, την αυξημένη ρυθμιστική επιβάρυνση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων και ανταγωνισμού. Με την «Έκθεση Ντράγκι» –που προτείνεται να συνταχθεί από ειδικούς με βάση τις αρχές και την προσέγγιση του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι– οι τρεις χώρες φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν μια συνολική και αμερόληπτη εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο της ΕΕ.
Ίσοι όροι ανταγωνισμού
Οι γαλλικές, γερμανικές και ιταλικές προτάσεις επικεντρώνονται στη μείωση της ρυθμιστικής πίεσης, προκειμένου οι ευρωπαϊκές τράπεζες να μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις με τράπεζες άλλων περιοχών, όπως των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι υπουργοί δίνουν έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθεί η θέση των τραπεζικών ομίλων της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή, ειδικά σε όρους κερδοφορίας και αποδοτικότητας.
Μια αναγέννηση για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα
Η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του τραπεζικού τομέα για τη γενικότερη υγεία της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας δεν αφορά μόνο τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά δημιουργεί κινδύνους και για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ. Η γαλλογερμανο-ιταλική πρωτοβουλία δείχνει ότι οι πολιτικές ηγεσίες των μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ αναγνωρίζουν την ανάγκη μιας πιο αποφασιστικής ευρωπαϊκής απάντησης.
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η «Έκθεση Ντράγκι» μπορεί να αναδειχθεί σε έναν οδικό χάρτη, όχι μόνο για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και για τη θεμελίωση μιας πιο βιώσιμης και ανταγωνιστικής χρηματοπιστωτικής στρατηγικής στην ΕΕ.