Το 2025 αναμένεται να εξελιχθεί σε μια κρίσιμη χρονιά για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία, καθώς η ευρωπαϊκή ζήτηση κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η κυβέρνηση καλείται να πάρει μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων προκειμένου να διασωθεί ένας παραγωγικός κλάδος που έχει εξαγωγικό χαρακτήρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου (Ελευθέριος Κούρταλης) και μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Κλωστοϋφαντουργιών (ΣΕΒΚ) με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, με θέμα το ενεργειακό κόστος. Και αυτό γιατί οι ελληνικές νηματουργίες επιβαρύνονται στην πράξη με διπλάσιο ενεργειακό κόστος σε σύγκριση με τους Τούρκους ανταγωνιστές τους.
«Μέσα από μια λογική επιβάρυνση στο κομμάτι της ενέργειας, ο κλάδος θα μπορούσε αρχικά να επιβιώσει και στη συνέχεια, γιατί όχι, και να αναπτυχθεί, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και εξαγωγές για τη χώρα. Αντίθετα, σήμερα βλέπουμε το μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας παραγωγής βάμβακος να διατίθεται στο εξωτερικό και να επανεισάγεται ως ρούχο, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να χάνει ΑΕΠ αρκετών δισ. ευρώ το χρόνο» αναφέρεται χαρακτηριστικά από παράγοντες του κλάδου.
Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ είχε ζητήσει πρόσφατα «μείωση, κατά τρόπο πάγιο, του ενεργειακού κόστους των κλωστοϋφαντουργιών μας -που αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους παραγωγής τους- ώστε να αντιμετωπίζουν, με ίσους όρους, τους ξένους ανταγωνιστές τους», συμπληρώνοντας πως «οι κυβερνήσεις των οποίων προχώρησαν, ήδη, σε μέτρα αντιστάθμισης των περιοδικών ενεργειακών ανατιμήσεων. Το κόστος ενέργειας στη χώρα μας είναι διπλάσιο έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών μας. Χωρίς ανταγωνιστική ενέργεια, κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του αναπτυξιακού ρόλου της βιομηχανίας δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Επί ξυρού ακμής
Την ίδια περίοδο που οι ελληνικές νηματουργίες ζητούν από την Πολιτεία μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους, γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωση εταιρειών του κλάδου. Άλλωστε μέσα στο 2024 είχαμε τα «λουκέτα» στη Νηματουργία Βαρβαρέσος και στην εταιρεία παραγωγής υφασμάτων Fieratex.
Για παράδειγμα, συνεχίζονται οι συζητήσεις της Επίλεκτος με τους πιστωτές της με στόχο την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εισηγμένης (σε αναστολή διαπραγμάτευσης) εταιρείας. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου θεωρείται κρίσιμο για την έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο αναμένεται να γίνουν οι πλειστηριασμοί -από τα funds που έχουν αποκτήσει τα σχετικά δάνεια- για την πώληση τόσο των Εκκοκκιστηρίων Θράκης (η μονάδα λέγεται ότι θα διεκδικηθεί από Έλληνες «παίκτες» του κλάδου), όσο και της θυγατρικής τους Κλωστήρια Θράκης στη Ροδόπη (ως ενδιαφερόμενο φέρεται να είναι μετοχικό σχήμα με βασικότερο συντελεστή την ιταλική Olcese Ferrari)
Τέλος, η πλέον χρηματοοικονομικά υγιής εταιρείας του κλάδου, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, δεν απέφυγε το 2024 το ζημιογόνο αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα εκποίησε ακίνητό της στην Πεύκη Αττικής (αγοραστές οι βασικοί της μέτοχοι) προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της.