Η ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη για να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μόνο ως ένα αναπάντεχο δώρο μπορεί να εκληφθεί από την Κουμουνδούρου.
Σε μια φάση που το Μαξίμου είχε στοχοποιήσει τον κ. Φάμελλο γιατί «τόλμησε» να θέσει ερωτήματα που θέτει και η κοινωνία στην περίπτωση της εξαφάνισης και το θάνατο του γιου της εισαγγελέως εφετών Λάρισας, η ανακοίνωση της κας Αδειλίνη ήταν δηλωτική της σχέσης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ναι δεν εμπιστεύομαι την ηγεσία της Δικαιοσύνης γιατί λειτουργεί ως βραχίονας της κυβέρνησης» είπε στο ΣΚΑΪ ο κ. Φάμελλος παίρνοντας πλέον σκυτάλη από τον πρώην πρωθυπουργό στην κόντρα που υποβόσκει της ηγεσίας του Αρείου Πάγου με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου η κα Αδειλίνη έδειξε για πρώτη φορά πως αντιλαμβάνεται την κριτική που μπορεί να της ασκήσει η εκτελεστική εξουσία (πολιτικοί), όταν αποχώρησε από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα της γερουσίας της Βουλής μόλις ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε τεκμηριωμένη κριτική για τις ενέργειές της στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και όχι μόνο.
Μάλιστα όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ η κα Αδειλίνη όχι απλά υπερέβη το ρόλο αλλά ξεσήκωσε και κύμα αντιδράσεων από κόμματα και φορείς της δικαιοσύνης, όπως οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας.
Γιατί πρώτον ψευδώς όπως σημειώνουν ταυτίστηκε με τη ρητορική Βορίδη, ότι ο κ. Φάμελλος υιοθέτησε τα ερωτήματα που βάζουν τα τρολς του διαδικτύου – κήνσορες κατά την κα Αδειλίνη – και δεύτερον αποκάλυψε στην ίδια ανακοίνωσή της συνομιλία που είχε με την προϊσταμένη εφετών Λάρισας και την ενόχλησή της τότε για τη σύνδεση που γινόταν σε δημοσιεύματα της εξαφάνισης του γιού της με τα καθήκοντά της υπονοώντας την υπόθεση των Τεμπών.
Μέτωπο
Κάπως έτσι ο κ. Φάμελλος κατάφερε να κάνει «φασαρία» και να ανοίξει μέτωπο με την κυβέρνηση πιάνοντας, όπως σημειώνουν στενοί του συνεργάτες τον παλμό της κοινωνίας που βοά για το ένα μετά το άλλο τα περιστατικά που ταλανίζουν τη δικαιοσύνη.
Ξαφνικά όμως είδε και τη Νέα Αριστερά να στέκεται στο πλευρό του με την ανακοίνωση της Πατησίων να είναι άκρως επικριτική για την κα Αδειλίνη.
«Τι ακριβώς κάνει η κυρία Αδειλίνη;» σχολίασε η Νέα Αριστερά βάζοντας στο ίδιο κάδρο και την κα Κλάπα την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τη δημόσια απάντησή της στην Μαρία Καρυστιανού πριν μερικές ημέρες.
Επιστέγασμα ήταν και η ανακοίνωση του προέδρων της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών της Ελλάδος Δημήτρη Βερβεσού ο οποίος κατηγόρησε στο ίδιο μήκος κύματος την κα εισαγγελέα του ΑΠ ότι «ενισχύει τον προβληματισμό για την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τροφοδοτεί επικίνδυνα όσους επιθυμούν να πλήξουν το κύρος και την ανεξαρτησία της».
Για μια ακόμη φορά δυνάμεις του λεγόμενου προοδευτικού χώρου συναντήθηκαν… και πάλι από τα ίδια τα γεγονότα και μένει να φανεί αν ο πάγος που έχει πέσει στο χώρο μπορεί να σπάσει και να αρχίσει και πάλι ο διάλογος.
Από την 6η θέση
Από την περασμένη Τρίτη πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ υπό το άγχος των μετρήσεων και από την 6η θέση στην οποία έχει περιπέσει, όπως έδειξε και η χτεσινή έρευνα της Metron Analysis – πίσω και από την Πλεύση Ελευθερίας η οποία πραγματοποίησε δημοσκοπικό άλμα διπλασιάζοντας τα ποσοστά της – κατάφερε να επισκιάσει την κα Κωνσταντοπούλου και να είναι εκείνος που βάζει την ατζέντα της πολιτικής σύγκρουσης, όπως σημειώνουν από τη Κουμουνδούρου.
Ο Πολάκης του παρασκηνίου
Οι κινήσεις αυτές δεν επαρκούν όμως καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ολοένα απομακρύνεται από το στόχο της ανάκτησης του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Παύλος Πολάκης πάντως δεν σταματά το φλερτ με τους πρώην συντρόφους του.
Χτες από το καφενείο της Βουλής φωτογραφήθηκε με τον μειονοτικό βουλευτή Φερχάτ Οζγκιούρ δίνοντας ένα σήμα ότι δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια επανασύνδεσης ιδίως με βουλευτές της Νέας Αριστεράς που επιθυμούν και εκφράζουν στο παρασκήνιο την επιθυμία τους να επιστρέψουν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Και δεν είναι και ο μόνος σύμφωνα με πληροφορίες που έχει προσεγγίσει ο κ. Πολάκης καθώς στο στόχαστρό του παραμένουν και οι πρώην σύντροφοι που αποχώρησαν με τον κ. Κασσελάκη για το Κίνημα Δημοκρατίας, αλλά βλέπουν ότι το εγχείρημα δεν τραβάει.
Αυτό σημαίνει για πολλούς ότι πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ των πρώην συντρόφων και σε ηγετικό επίπεδο και σε αυτό πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ο ίδιος ο κ. Φάμελλος, όπως παρατηρούν αρκετοί.
Σε αυτή τη φάση πάντως η ηγεσία της Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζει μετά και το unfair με την αποχή της Νέας Αριστεράς από την ψηφοφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να ανοίξει κανένας δίαυλος επικοινωνίας.
Οι εξελίξεις είναι δυναμικές και όλα θα εξαρτηθούν από το μήνυμα των συλλαλητηρίων και τον τρόπο που θα τοποθετηθούν τα προοδευτικά κόμματα στη Βουλή ενόψει της σύστασης της προανακριτικής για τον κ. Τριαντόπουλο και την πρόταση δυσπιστίας που ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη καθυστερήσει χαρακτηριστικά όπως σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ.