Sunday, February 23, 2025
9.2 C
Athens

Προς εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο- Αύξηση αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ

Προς εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο- Αύξηση αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Παρασκευή (21/2), αλλά οδεύουν προς εβδομαδιαία άνοδο λόγω των ανησυχιών για τις διαταραχές της προσφοράς στη Ρωσία και των βελτιωμένων προοπτικών για τη ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούν κατά 0,81% στα 75,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate κινείται καθοδικά κατά 0,84% στα 71,87 δολάρια.

Αμφότερα έχουν κερδίσει περίπου 2% αυτή την εβδομάδα – η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τις αρχές Ιανουαρίου. Το μπρεντ θα σημειώσει δεύτερη εβδομάδα κερδών μετά από τρεις εβδομάδες πτώσης. Το WTI θα έχει την πρώτη εβδομάδα κερδών μετά από τέσσερις εβδομάδες πτώσης.

Η αγορά επικεντρώθηκε επίσης στις διαταραχές της προσφοράς πετρελαίου

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία δήλωσε πώς οι ροές πετρελαίου της κοινοπραξίας αγωγών Κασπίας, μια σημαντική διαδρομή για τις εξαγωγές αργού από το Καζακστάν, μειώθηκαν κατά 30%-40% την Τρίτη (18/2) μετά από επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε αντλιοστάσιο.

Εντωμεταξύ, το Καζακστάν άντλησε ρεκόρ υψηλών ποσοτήτων πετρελαίου παρά τις ζημιές στην κύρια οδό εξαγωγής του μέσω της Ρωσίας, την κοινοπραξία αγωγών της Κασπίας, ανέφεραν πηγές της βιομηχανίας την Πέμπτη. Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς το Καζακστάν μπόρεσε να αντλήσει όγκους ρεκόρ.

Αυξήθηκαν τα αμερικανικά αποθέματα

Σημειώνεται επίσης ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν, ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς η εποχιακή συντήρηση στα διυλιστήρια οδήγησε σε χαμηλότερη επεξεργασία, ανέφερε την Πέμπτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Ωστόσο, μετά από συνάντηση με τον απεσταλμένο του Τραμπ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία την Πέμπτη (21/2), ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εργαστεί γρήγορα για την επίτευξη μιας ισχυρής συμφωνίας για τις επενδύσεις και την ασφάλεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε την Πέμπτη στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει κάποια ανακούφιση από τις αμερικανικές κυρώσεις με βάση την προθυμία της να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου της στην Ουκρανία.

Στο μέτωπο της ζήτησης, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ανήλθε κατά μέσο όρο σε 103,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) έως τις 19 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,4 εκατ. bpd, ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμά τους την Παρασκευή.

Αναμένουν ότι ο κρύος καιρός στις ΗΠΑ και η αυξημένη βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα, καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν από τις διακοπές, θα συμβάλουν σε μεγαλύτερη ζήτηση την επόμενη εβδομάδα.

Ήπιες μεταβολές στο φυσικό αέριο-Πτωτικά ο χρυσός

Το φυσικό αέριο παρουσιάζει ήπιες μεταβολές το μεσημέρι της Πέμπτης (20/2) με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να κινούνται ανοδικά κατά 0,213% στα 47,595 ευρώ η μεγαβατώρα.

Την ίδια στιγμή, ο χρυσός κινείται πτωτικά κατά 0,23% στα 2.949,41 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι σημειώνει πτώση 0,23% στα 33,41 δολάρια η ουγγιά ενώ και ο χαλκός σημειώνει απώλειες κατά 0,62% στα 4,5832 δολάρια η ουγγιά.

Ως προς τα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί κατά 0,28% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0471 δολάριο ανά ευρώ. Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί επίσης κατά 0,09% στο 1,2653 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται κατά 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στη 0,8276 βρετανική λίρα ανά ευρώ. 

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ #ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ #χρυσός

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE