Thursday, February 12, 2026
17 C
Athens

ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησε η διαδικασία ανάρτησης των οφειλών

Ξεκίνησε η διαδικασία ανάρτησης των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, η οποία μέχρι το βράδυ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί.

Περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες με αξία ακινήτων 800 δισ. ευρώ θα μπορούν να δουν τι θα πληρώσουν.

Φέτος η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος του μήνα και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2026.

Όσοι μάλιστα έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών θα τύχουν αυξημένης έκπτωσης 20% (από 10% πέρυσι) υπό την προϋπόθεση ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Τα βήματα για τους φορολογούμενους

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να ενημερωθούν για το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν είναι τα εξής: αφού εισέλθουν στην σελίδα myAADE, επιλέγουν την ενότητα «Εφαρμογές» => «Δημοφιλείς Εφαρμογές» => «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ». Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxis και αφού επιλέξουν το έτος 2024 θα μπορούν να δουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβάλλουν φέτος.

Όσοι δεν έχουν αλλαγές στην ακίνητη τους περιουσία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος με πέρυσι. Αν πέρυσι ασφάλισαν το ακίνητο τους για φυσικές καταστροφές (σεισμό, πλημμύρα και πυρκαγιά) θα δουν μείωση  στον ΕΝΦΙΑ από 10% έως 20%, με ελάχιστο ασφαλιστέο ύψος τα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Βάσει των αλλαγών που έχουν ψηφισθεί, όσων φορολογούμενων η κατοικία, με αντικειμενική αξία έως 500.000 ευρώ, είναι ασφαλισμένη για το σύνολο του 2024 θα δουν μείωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Αν η ασφάλιση του ακινήτου διαρκεί από 3 έως 11 μήνες, τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερη, ανάλογα με τη διάρκεια της ασφάλισης.

Εκπτώσεις και απαλλαγές

Έκπτωση 50% στον φόρο δικαιούνται οι ιδιοκτήτες που πληρούν τις προϋποθέσεις χαμηλού εισοδήματος δηλαδή το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε σύζυγο ή εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο των κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο ή τον συμβιούντα με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ή τον συμβιούντα με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε σύζυγο ή εξαρτώμενο μέλος, και το σύνολο των κτισμάτων τους δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης, οι φορολογούμενοι με κενά ημιτελή κτίσματα τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ. Για να εφαρμοστεί η έκπτωση, θα πρέπει κατά τη δήλωση του ακινήτου στο Ε9 να συμπληρωθεί ο σωστός κωδικός στη στήλη 10 του πίνακα 1, ενώ αν το κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, θα πρέπει να δηλωθεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής.

Αντίθετα, αυξημένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ σε όσους απέκτησαν ακίνητα εντός του προηγούμενου έτους μέσω αγοράς, γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα όπως πλήρη ή ψιλή κυριότητα και επικαρπία ή προχώρησαν σε τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων.

Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων του Ε9 μόλις ανοίξει η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.Με βάση τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Hot this week

Ο Τραμπ στηρίζει Όρμπαν και Τακαΐτσι εν όψει κρίσιμων εκλογών – “Δεν θα απογοητεύσουν τους λαούς τους”

Την "πλήρη και απόλυτη υποστήριξή" του εξέφρασε, με αναρτήσεις του στα social media, ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι αλλά και στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, για τις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις δύο χώρες. Αναφορικά με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο Τραμπ τόνισε ότι "είναι ένας πραγματικά ισχυρός και δυνατός

Το αόρατο τείχος: Γιατί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών τραπεζών σκοντάφτει στα μεσαία στελέχη

Είναι μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ελληνική οικονομία...

Επιτόκια καταθέσεων και κόστος χρήματος: Το νέο funding landscape για τις ελληνικές τράπεζες

Το τραπεζικό funding στην Ελλάδα το 2026 διαμορφώνεται κάτω...

WSJ: Το μεγάλο χρήμα σήμερα πάει στο κεφάλαιο, όχι στην εργασία

Η εικόνα είναι εντυπωσιακή και αποκαλυπτική. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η IBM, η «μηχανή που έχτισε τον καπιταλισμό», ήταν η πολυτιμότερη εταιρεία της Αμερικής, από τις πιο κερδοφόρες και κορυφαίος εργοδότης με σχεδόν 400.000 εργαζομένους. Σήμερα, η Nvidia αξίζει πολλαπλάσια, είναι ασύγκριτα πιο κερδοφόρα από την IBM – αλλά απασχολεί περίπου το 1/10

ΕΛΣΤΑΤ: Με θετικό πρόσημο η βιομηχανική παραγωγή το 2025 – Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη άνοδο

Σε θετική τροχιά κινήθηκε η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή το 2025, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2025, παρουσίασε αύξηση 2,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024. Με θετικό πρόσημο έκλεισε και

Έως 1.200 ευρώ μικτό μισθό λαμβάνει το 60% των εργαζομένων

Η πίεση από την περσινή αύξηση του κατώτατου μισθού οδήγησε υψηλότερα τα αμέσως επόμενα μισθολογικά κλιμάκια και, έτσι, ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους κατέγραψε μισθό από 1.000 έως 1.200 ευρώ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ο μέσος μισθός υπολογίστηκε πέρσι στα 1.362 ευρώ μικτά, αυξημένος κατά 4,56% σε σχέση με το 2024.

Ελληνική Λύση: Η συνέντευξη του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής

Για «αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής» και «βαθιά αντίφαση ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις του πρωθυπουργού» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση: Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαίωσε, με τον πιο καθαρό τρόπο, το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής και τη βαθιά αντίφαση ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις του. Ήταν μια ώρα τηλεοπτικού

Orsted: “Πράσινο φως” από δικαστήριο των ΗΠΑ για το αιολικό πάρκο παρά το μπλόκο Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε τη Δευτέρα το πράσινο φως στη δανική εταιρεία Orsted να συνεχίσει τις εργασίες για το έργο Sunrise Wind στα ανοικτά της Νέας Υόρκης, το οποίο η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε αναστείλει μαζί με άλλα τέσσερα έργα τον Δεκέμβριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει αρκετές φορές την αντίθεσή του με την ανάπτυξη

Ανδρουλάκης: «Για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή» – Το βίντεο στο TikTok για το κυκλοφοριακό

18:07, Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026 πολιτική Την ανάγκη για πολιτική αλλαγή «για να πάμε μπροστά» υπογραμμίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε βίντεο για το κυκλοφοριακό, που δημοσίευσε στο TikTok. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εμφανίζεται σε ένα αυτοκίνητο που είναι εγκλωβισμένο στην κίνηση, στην Αθήνα, και παρουσιάζει προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος που απασχολεί καθημερινά τους

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »