Sunday, March 16, 2025
18.6 C
Athens

Το χαρτί επανεκκίνησης… της ίδιας πολιτικής παίζει πάλι ο Μητσοτάκης – Οι μπλε φάκελοι και οι εντολές

Το σύνθημα του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι «πιο γρήγορα, πιο τολμηρά», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό, ο οποίος ανακοινώθηκε στον απόηχο της πρότασης δυσπιστίας και των μεγάλων συλλαλητηρίων με στόχο να λειτουργήσει ως διέξοδος από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση και να δοθεί σήμα επανεκκίνησης της… ίδιας όμως πολιτικής.

Στις πρώτες  οδηγίες προς τους υπουργούς, ο κ. Μητσοτάκης έκανε για άλλη μια φορά σαφές πως στην κυβέρνηση θέλουν να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της συζήτησης από τα Τέμπη στο κράτος και το κυβερνητικό έργο. Κατέδειξε δε ότι δεν έλαβε το μήνυμα της κοινωνίας για ριζικές αλλαγές πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε μήνυμα του ανασχηματισμού ως «ανανέωση και δράση για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή του πολίτη». Επέμεινε, στην υλοποίηση μεγάλων «αλλαγών» και «τομών», υποστηρίζοντας ότι «η κοινωνία περιμένει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι κρίσιμο είναι το ύφος των υπουργών στη δημόσια σκηνή.  «Το ύφος, οι συμπεριφορές στη δημόσια σκηνή έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία» είπε. «Ζούμε σε μια εποχή fake news. Είναι πάρα πολύ εύκολη η διαστρέβλωση κάθε κουβέντας μας. Κάθε άστοχη διατύπωση μπορεί να γίνει όπλο διαστρέβλωσης των θέσεών μας και τελικά μία παγίδα για να υπονομευθεί συνολικά το έργο μας» ανέφερε.

Αλλαγή ατζέντας

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ηλικιακή ανανέωση του νέου κυβερνητικού σχήματος και έθεσε ως στόχο «το επιτελικό κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό». Είπε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης θα συντονίζει τα παραγωγικά χαρτοφυλάκια, ενώ ο Άκης Σκέρτσος θα έχει την ευθύνη για τα θεσμικά και κοινωνικά θέματα.

Ένας μπλε φάκελος μπροστά από τους υπουργούς περιείχε τις επείγουσες προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου που έχουν αναλάβει, με τον πρωθυπουργό να ζητά από τους υπουργούς χειροπιαστά αποτελέσματα και να υπογραμμίζει ότι θα επιβλέπει ο ίδιος προσωπικά το έργο τους.

«Ανανεώνεται ο τρόπος δουλειάς μας: πέρα απ’ τα τρέχοντα θα εστιάζετε σε προτεραιότητες που θα επιβλέπω προσωπικά. Θέλω χειροπιαστό αποτέλεσμα ανά τομέα» είπε, και έδωσε έμφαση σε τρεις προτεραιότητες.

Για την οικονομία είπε πως «θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο δρόμο της δημοσιονομικής συνέπειας»,  η «δημοσιονομική αισιοδοξία πρέπει να γίνει και κοινωνική»,  «η συλλογική πρόοδος να μεταφερθεί στο πορτοφόλι κάθε πολίτη».

Στον τομέα των υποδομών και μεταφορών ζήτησε να γίνει «προσωπικό στοίχημα των νέων υπουργών οι μεγάλες αλλαγές – ο δυναμισμός τους απέναντι στα εμπόδια του «βαθέως κράτους»».  Όρισε δε ως αποστολή της νέας ηγεσίας του Υποδομών και Μεταφορών «το σάρωμα κάθε αντίστασης που έρχεται από το χθες».

Στον τομέα της μετανάστευσης, ο κ. Μητσοτάκης, προανήγγειλε σκληρότερη πολιτική επικαλούμενος τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη και εστιάζοντας στο ζήτημα των επιστροφών. «Προτεραιότητα οι επιστροφές παράνομων μεταναστών που δεν διαθέτουν άσυλο και η ελεγχόμενη μετανάστευση για εργατικά χέρια» είπε ο πρωθυπουργός.

Συσπείρωση

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση συμπερασματικά διεκδικεί το καλύτερο αποτέλεσμα μέσα από δύο δρόμους: Από τη μία πλευρά, οργανώνοντας καλύτερα τον συντονισμό της καθημερινής της λειτουργίας κι από την άλλη κατανέμοντας όσο καλύτερα μπορεί το δυναμικό της κυβερνητικής παράταξης.

Ούτως ή άλλως ένα από τους στόχους του πρωθυπουργού με τον ανασχηματισμός ήταν η κομματική συσπείρωση. Κλείνοντας το μάτι σε όσους κοιτούν δεξιότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετακίνησε πρόσωπα όπως τον Μάκη Βορίδη στο υπ. Μετανάστευσης ενώ σε επίπεδο υφυπουργών επιλέχθηκαν πρόσωπα από τα σπλάχνα της γαλάζιας παράταξης.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE