Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Σε πάνω από 1 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα σκοπεύει να φθάσει έως το 2030 η Plum, η fintech στην οποία έχει επενδύσει 10 εκατ. ευρώ η Eurobank και η οποία με την βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης, καθοδηγεί τον πελάτη, πώς να βάζει στην άκρη μερικά ευρώ κάθε μήνα και ταυτόχρονα τον καθοδηγεί να επιλέξει πώς να επενδύει κάποια από αυτά, μεταξύ 46 ETF’s της BlackRock και 3.000 μετοχών. Δεν προτείνει, τον καθοδηγεί με βάση τα εισοδήματά του και τις ανάγκες του.
Ο τρόπος με τον οποίο καθοδηγεί τον επενδυτή η Τεχνητή Νοημοσύνη, θεωρείται πρόσφορος επαγγελματικά και επενδυτικά, γιατί είναι αποταμιευτικός, δηλαδή από το περίσσευμα και τακτικά- σταδιακά, κάθε τόσο. Στο μεταξύ η fintech, έχει φθάσει να διαχειρίζεται από τις μικρές αποταμιεύσεις 1 δισ. λίρες!
Επενδυτικά, παρέχει πρόσβαση στους πελάτες να αποκτούν ακόμα και κλάσματα ακριβών (ονομαστικά) μετοχών, με 2-3 ευρώ, όπως για παράδειγμα της μετοχής του Buffet, Berkshire, που αποτιμάται στα 523 δολάρια, όπως είπε ο ιδρυτής και CEO της Plum, Βίκτωρ Τροκούδης, με λαμπρές σπουδές σε Χάρβαρντ και INSEAD, ο οποίος πριν την ίδρυση της Plum ήταν επικεφαλής διεθνών αγορών στη Wise και λανσάρισε την fintech unicorn σε 25 αγορές.
Τώρα ο γεννημένος στην Κύπρο κ. Τροκούδης, συγκεντρώνει στη fintech πολύ ταλέντο και ήδη το προσωπικό της Plum έφθασε τα 230 άτομα, από τους οποίους 80 άτομα σε Αθήνα 21 στην Κύπρο και οι περισσότεροι στο Λονδίνο.
Η Plum παρέχει την υπηρεσία της με συνδρομές σε δύο μηνιαία πακέτα, το πιο προσιτό με 2,99 ευρώ και το πιο premium με 9,99 ευρώ. Από τις συνδρομές έρχεται και το 50% των εσόδων της Plum.
Μέσα από την συνεργασία με την Eurobank η fintech επιχειρεί να εδραιωθεί στην ελληνική αγορά κι έχει την ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση στο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο- πελατολόγιο της τράπεζας, προσφέροντας υπηρεσίες που θα είναι ανταγωνιστικές αλλά και πρωτότυπες.
Από την πλευρά της η Eurobank έχει την ευκαιρία να αποκτήσει ένα asset εξειδικευμένο στο digital, στις επενδύσεις και στις αποταμιεύσεις. Διεκδικώντας επίσης σημαντικά μερίδια αγοράς και όπως είπε άλλωστε ο Απόστολος Καζάκος, γενικός διευθυντής Strategy της Eurobank, το AI αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πλέον, στο λεγόμενο digital banking. Η Eurobank εφαρμόζει υπηρεσίες αρχικά – πάντα με προσοχή – εσωτερικά και έπειτα για τους πελάτες της.
“Το μοντέλο της Plum είναι μοναδικό γιατί συνδυάζει την αποταμίευση, την επένδυση και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε μία πλατφόρμα”, πρόσθεσε ο κ. Απόστολος Καζάκος.
Η ανάπτυξη της Plum
Η Plum έχει εξαπλωθεί τώρα σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο (η έδρα της fintech είναι στο Λονδίνο), στο Βέλγιο, στη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ολλανδία.
Η Plum ξεκίνησε από τη Βρετανία το 2016 και πλέον διαθέτει 2,5 εκατ. χρήστες διεθνώς, με τους 350.000 στην Ευρώπη. Φέτος επικεντρώνεται στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Eurobank και στη Γαλλία, ενώ το 2026 σχεδιάζει την είσοδο της στις αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας.
Η fintech πέρυσι κατέγραψε αύξηση των εσόδων 70%, με τον τζίρο της να φτάνει τα 20 εκατ. λίρες και στοχεύει να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, και να περάσει από φέτος σε λειτουργική κερδοφορία, με το 30% των χρηστών της να πληρώνουν συνδρομή.
Τα κεφάλαια υπό διαχείριση (AUM) της εταιρείας ξεπέρασαν πρόσφατα το 1 δισ. λίρες Αγγλίας, κι έχουν τριπλασιαστεί σε 12 μήνες. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην επιτυχία του ιδιαίτερα ανταγωνιστικού Cash ISA της Plum, το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο 2024 και δημιούργησε μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο με χαμηλό έως μηδενικό κόστος.
Τα έσοδα της εταιρείας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί κατά το τελευταίο έτος, υποστηριζόμενα από ισχυρές ροές μηνιαίων συνδρομών, με το μέσο έσοδο ανά πελάτη να έχει αυξηθεί κατά 40%.
Η Plum έχει πλέον πάνω από 2,5 εκατ. πελάτες, ενώ έχει συγκεντρώσει πάνω από 56 εκατ. λίρες από θεσμικούς επενδυτές.
Η αποτίμηση της Plum υπολογίζεται πλέον στα 200 εκατ. ευρώ και η διοίκηση της εταιρείας δεν αποκλείει μεν την είσοδο της σε κάποιο χρηματιστήριο τα επόμενα χρόνια, αλλά έγινε κατανοητό, ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι βασικός στόχος.
“Δεν κάνει διαφορά για μένα, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και να μην νιώθει ο περισσότερος κόσμος ότι δεν ξέρει τι να κάνει με τα χρήματά του”, είπε ο κ. Τροκούδης, τονίζοντας ότι “προσπαθούμε να χτίσουμε μια εταιρεία που είναι κερδοφόρα και στηρίζεται στα δικά της πόδια μέσα από τα δικά της κέρδη και να καινοτομεί στο χώρο της”.
Ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών. “Έχουμε κοιτάξει και θα κοιτάμε με έναν μικρό ρυθμό για εξαγορές και συγχωνεύσεις που πιστεύουμε είτε ότι επεκτείνουν το πελατολόγιό μας με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, είτε σε προϊόντα που είναι regulated και στα οποία δεν δραστηριοποιούμαστε τώρα”, είπε ο κ. Τροκούδης και πρόσθεσε πως η αγορά fintech οδηγείται σε συγκέντρωση, “γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό να είσαι κερδοφόρος και να μην χρειάζεσαι εξωτερικές επενδύσεις για να συνεχίσεις να λειτουργείς”.