Monday, March 31, 2025
14.7 C
Athens

Σε μια “ιστορική καμπή”, Τόκιο, Πεκίνο και Σεούλ ενισχύουν τη συνεργασία τους

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας συναντήθηκαν σήμερα στο Τόκιο, αναζητώντας κοινό έδαφος για την ασφάλεια στην Ανατολική Ασία και για οικονομικά θέματα καθώς κλιμακώνεται η αβεβαιότητα διεθνώς.

“Δεδομένης της ολοένα πιο σοβαρής κατάστασης διεθνώς, πιστεύω ότι μπορεί πραγματικά να βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία”, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακέσι Ιουάγια κατά την έναρξη της συνάντησης στο Τόκιο με τους ομολόγους τους της Κίνας Γουάνγκ Γι και της Νότιας Κορέας Τσο Τάε-γιουλ.

Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για μια τριμερή σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία που θα περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις για το πώς το Τόκιο, το Πεκίνο και η Σεούλ μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μείωση των γεννήσεων και τη γήρανση του πληθυσμού, σημείωσε ο Ιουάγια σε κοινή ανακοίνωση μετά τη συνάντηση.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, η πρώτη από το 2023, γίνεται ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανατρέπει συμμαχίες δεκαετιών, ανοίγοντας πιθανόν τον δρόμο ώστε η Κίνα να δημιουργήσει στενότερες σχέσεις με χώρες που παραδοσιακά συμβάδιζαν με την Ουάσινγκτον.

“Οι τρεις χώρες μας έχουν από κοινού πληθυσμό περίπου 1,6 δισεκ. ανθρώπων και ΑΕΠ που ξεπερνά τα 24 τρισεκ. δολάρια. Με τις τεράστιες αγορές μας και τις μεγάλες δυνατότητές μας, μπορούμε να ασκήσουμε σημαντική επιρροή”, σχολίασε ο Γουάνγκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της τριών χωρών συμφώνησαν σήμερα να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, δήλωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας. “Είχαμε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για την τριμερή συνεργασία και τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα υπό ευρύ πρίσμα, και επιβεβαιώσαμε ότι θα προωθήσουμε μια συνεργασία προσανατολισμένη στο μέλλον”, δήλωσε ο Ιουάγια σε δημοσιογράφους μετά την τριμερή συνάντηση στο Τόκιο.

Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν ότι η ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο αποτελεί κοινή “ευθύνη”, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Νότιας Κορέας Τσο Τάε-γιουλ.

“Επαναβεβαιώσαμε ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο αποτελεί κοινό συμφέρον και μια ευθύνη που μοιράζονται οι τρεις χώρες”, δήλωσε ο Τσο σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών.

Ωστόσο, οι βαθιές διαφορές παραμένουν. Το Πεκίνο διαφωνεί με το Τόκιο και τη Σεούλ σε διάφορα σημαντικά θέματα, όπως η στήριξή του στη Βόρεια Κορέα, η κλιμάκωση της στρατιωτικής του δραστηριότητας γύρω από την Ταϊβάν και η στήριξη προς τη Ρωσία στον πόλεμό της με την Ουκρανία.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ που φιλοξενούν στο έδαφός τους χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες, συμμερίζονται την άποψη της Ουάσινγκτον ότι η Κίνα —η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου— θέτει αυξανόμενο κίνδυνο στην περιφερειακή ασφάλεια.

Ο Τσο δήλωσε ότι ζήτησε από την Κίνα κατά τη συνάντηση να βοηθήσει να πεισθεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

“Τόνισα επίσης ότι η παράνομη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας πρέπει να σταματήσει αμέσως και ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα πρέπει να επιβραβεύεται για τα σφάλματά της στην πορεία προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία”, πρόσθεσε.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη ενώπιον των δύο ομολόγων του ότι δεν θα γίνει “πουθενά” αποδεκτή αλλαγή του στάτους κβο διά της βίας, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, τόνισα την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να συσπειρωθεί για να επαναλάβει ότι κάθε απόπειρα να μεταβληθεί μονομερώς το στάτους κβο διά της βίας δεν θα γίνει ανεκτή πουθενά στον κόσμο”, δήλωσε ο Τακέσι Ιουάγια σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες στο Τόκιο.

Hot this week

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σήμερα το πρωί στους δρόμους στο Ισραήλ από τους οποίους θα περάσει η νεκρώσιμη πομπή με τις σορούς της Σίρι Μπίμπας και των δύο μικρών αγοριών της που έχασαν τη ζωή τους κατά την ομηρεία τους στη Γάζα και έγιναν σύμβολο της τραγωδίας των ομήρων. Οι σοροί της Σίρι και των

Θέμα χρόνου είναι πλέον να αρχίσει η δημοκρατική αντιπολίτευση να συζητά και να συντονίζεται για την μομφή στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως όλα δείχνουν οι τηλεφωνικές γραμμές θα ανοίξουν από σήμερα ενόψει μιας καυτής εβδομάδας που έρχεται με τη σύσταση προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Αυτή τη φορά

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Related Articles

Popular Categories

READ MORE