Sunday, June 1, 2025
26.8 C
Athens

“Σεισμός” σε Nike και Adidas από τους δασμούς του Τραμπ στον μεγαλύτερο προμηθευτή τους

Πλήγμα για τους κολοσσούς του κλάδου των υποδημάτων και ενδυμάτων παγκοσμίως προκαλεί η ανακοίνωση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ νέων δασμών στο Βιετνάμ και σε άλλους κρίσιμους κόμβους παραγωγής.  Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 46% στις εισαγωγές από το Βιετνάμ την Τετάρτη, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου του Τραμπ με εμπορικούς εταίρους σε όλο τον κόσμο. 

Το εμπορικό “τσούναμι” περιλαμβάνει νέους δασμούς 49% στην Καμπότζη, 34% στην Κίνα και 32% στην Ινδονησία, με τη Nike και την Adidas να βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Σήμερα, περίπου το ήμισυ όλων των παπουτσιών της Nike και το 39% των παπουτσιών της Adidas κατασκευάζονται στο Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο προμηθευτή υποδημάτων για τους δύο κολοσσούς.

Τα παπούτσια που παράγονται στη χώρα αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένα ετήσια έσοδα.

Σε αυτό το κλίμα, ο τίτλος της Nike υποχώρησε κατά 6,4% λίγο μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης (ETH). Η Lululemon Athletica που παράγει το 40% των προϊόντων της στο Βιετνάμ και το 17% στην Καμπότζη, σημείωσε πτώση σχεδόν 9,6%. Οι μετοχές της Abercrombie & Fitch, η οποία προμηθεύεται το 35% των εμπορευμάτων της από το Βιετνάμ και το 22% από την Καμπότζη, υποχώρησαν κατά 7,7%, ενώ η Gap, η οποία αγοράζει περίπου το 27% των προϊόντων της από εργοστάσια του Βιετνάμ και το 19% από την Ινδονησία, διολίσθησε 11%.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE