Το Ιράν επιδιώκει μια “σοβαρή και δίκαιη” πυρηνική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα, παραμονή των άνευ προηγουμένου συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Στόχος των συνομιλιών αυτών είναι η διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. “Η Τεχεράνη αποφεύγει να κάνει σόου και να μιλάει στις κάμερες, αλλά επιδιώκει μια σοβαρή και δίκαιη συμφωνία”, ήταν το μήνυμα του συμβούλου του ανώτατου ηγέτη.
Γιατί όμως συμφώνησε η Τεχεράνη, μετά την αρχική της άρνηση, σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ; Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο πρόεδρος της χώρας, καθώς και οι επικεφαλής του δικαστικού σώματος και του κοινοβουλίου συναντήθηκαν με τον Χαμενεΐ τον περασμένο μήνα, καθώς εκείνος εξέταζε την απάντησή του στην επιστολή του Τραμπ, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους με γνώση της συνάντησης.
Ο Χαμενεΐ είχε επανειλημμένα αρνηθεί δημοσίως τη συνεργασία με την Ουάσινγκτον. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι, σε μια ασυνήθιστη συντονισμένη προσπάθεια, τον παρότρυναν να αλλάξει κατεύθυνση, δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι. Το μήνυμα προς τον Χαμενεΐ ήταν ωμό: Επιτρέψτε στην Τεχεράνη να διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον, ακόμη και απευθείας αν χρειαστεί, διότι διαφορετικά η εξουσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα μπορούσε να ανατραπεί.
Η χώρα είχε ήδη να αντιμετωπίσει μια οικονομία που βρισκόταν σε κατάρρευση, ένα νόμισμα σε πτώση έναντι του δολαρίου και ελλείψεις σε φυσικό αέριο, ρεύμα και νερό. Η απειλή πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ήταν εξαιρετικά σοβαρή, προειδοποίησαν οι αξιωματούχοι. Εάν το Ιράν αρνιόταν τις συνομιλίες ή εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχαιναν, φέρεται να είπαν οι αξιωματούχοι στον Χαμενεΐ, τα στρατιωτικά πλήγματα στις δύο κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τη Νατάνζ και το Φορντόου, θα ήταν αναπόφευκτα.
Το Ιράν θα αναγκαστεί τότε να προβεί σε αντίποινα, διακινδυνεύοντας έναν ευρύτερο πόλεμο, ένα σενάριο που θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την οικονομία και να προκαλέσει εγχώριες ταραχές, όπως διαδηλώσεις και απεργίες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι προσθέτοντας ότι οι μάχες σε δύο μέτωπα αποτελούν υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς.
Σύμφωνα με τους NYT, στο τέλος της πολύωρης συνάντησης, ο Χαμενεΐ ενέδωσε.
Έδωσε την άδειά του για συνομιλίες, αρχικά έμμεσες, μέσω ενός μεσάζοντα, και στη συνέχεια, αν τα πράγματα προχωρήσουν καλά, για απευθείας συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών των ΗΠΑ και του Ιράν, είπαν οι δύο αξιωματούχοι.
“Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”
Στις 28 Μαρτίου, το Ιράν απέστειλε επίσημη απάντηση στην επιστολή του Τραμπ. Αύριο, το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν τον πρώτο γύρο συνομιλιών στο Ομάν. Εάν αυτός προχωρήσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, θα είναι σημάδι μιας σημαντικής παραχώρησης από το Ιράν, το οποίο έχει επιμείνει ότι δεν θέλει να συναντήσει απευθείας τους Αμερικανούς.
Το Ιράν εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι έμμεσες – που σημαίνει ότι η κάθε πλευρά θα κάθεται σε ξεχωριστά δωμάτια και οι διπλωμάτες του Ομάν θα μεταφέρουν τα μηνύματα – ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να συναντηθούν απευθείας.
Μάλιστα, σε δηλώσεις της το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ επέμεινε ότι οι συνομιλίες θα είναι “άμεσες”. “Ο πρόεδρος πιστεύει στη διπλωματία, στις άμεσες διαπραγματεύσεις, στις απευθείας συνομιλίες στο ίδιο δωμάτιο”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Λέβιτ, “ο τελικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα”.
Μολονότι πιστεύει στη διπλωματία, “κατέστησε σαφές στους Ιρανούς και την ομάδα της εθνικής ασφάλειας, ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι και το Ιράν έχει να κάνει μια επιλογή. Μπορείτε να συμφωνήσετε με το αίτημα του προέδρου Τραμπ, διαφορετικά θα γίνει κόλαση και έτσι αισθάνεται ο πρόεδρος”, κατέληξε.