
Επανέκαμψαν την Πέμπτη (10/4) οι ασιατικές αγορές παίρνοντας τη “σκυτάλη” από τη Wall Street, που μετά τις νέες ανακοινώσεις Τράμπ, έστησε “πάρτι”.
Ουσιαστικά, παρά το ότι οι αναλυτές κρατούν “μικρό καλάθι” εκτιμούν ότι η πρόθεση του Προέδρου Τραμπ είναι να πάει σε ένα συνολικό “παζάρι” με στόχο να αποσπάσει τα περισσότερα δυνατά κέρδη στον εμπορικό τομέα. Κάτι, όμως, που απομακρύνει κάπως τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης στην οικονομία.
Το μήνυμα, πάντως, των αγορών ως τώρα είναι σαφές. Όχι στην οριζόντια και τυφλή αποδοχή δασμών, ναι στο πάγωμα των ακραίων αυτών πρωτοβουλιών.
Μετά λοιπόν την εντυπωσιακή ανάκαμψη της Wall Street ακολούθησε η Ασία. Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 8% πάνω από τις 34.000 την Πέμπτη, διαγράφοντας τις απώλειες από τις αρχές αυτής της εβδομάδας, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με μια αιφνιδιαστική κίνηση, μείωσε απροσδόκητα τους νέους δασμολογικούς συντελεστές στις εισαγωγές από τους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στο 10% για 90 ημέρες για να επιτρέψει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Για την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, σύμφωνα με ανάλυση του tradingeconomics.com, αυτό σηματοδοτεί σημαντική μείωση από την προηγούμενη εισφορά 24% που εφαρμόστηκε στις ιαπωνικές εισαγωγές.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα έχει εμπορικές συνομιλίες με Ιάπωνες αξιωματούχους μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του πρωθυπουργού Σιγκέρου Ισίμπα.
Οι χρηματοοικονομικές και τεχνολογικές μετοχές οδήγησαν την ανάκαμψη, με ισχυρά κέρδη από τη Mitsubishi UFJ (13,6%), τη Sumitomo Mitsui (11%), την Advantest (15,4%) και την Tokyo Electron (14,5%). Οι καταναλωτικές μετοχές σημείωσαν επίσης αξιοσημείωτες επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των Toyota Motor (8,7%), Nintendo (8,6%) και Sony Group (12,4%).
Η Κίνα
Εν τω μεταξύ, το κλίμα στην Κίνα βελτιώθηκε καθώς οι κρατικές εταιρείες κινήθηκαν προς υποστήριξη των αγορών, οι κορυφαίες χρηματιστηριακές εταιρείες υποσχέθηκαν να σταθεροποιήσουν τις τιμές των μετοχών και αρκετές εισηγμένες εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια αγοράς μετοχών. Επιπρόσθετα στην αισιοδοξία, οι τιμές καταναλωτή της Κίνας υποχώρησαν μόλις 0,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο – λιγότερο από την πτώση 0,7% του Φεβρουαρίου και αψηφώντας τη συναίνεση για αύξηση 0,1% – σηματοδοτώντας χαλάρωση της αποπληθωριστικής πίεσης. Οι μετοχές τεχνολογίας οδήγησαν στα κέρδη καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην ώθηση της Κίνας για τεχνολογική αυτάρκεια. Kingdee Intl. Το λογισμικό σημείωσε άνοδο 6% λόγω ισχυρών εσόδων που βασίζονται στο cloud, ενώ ο Όμιλος Lenovo έκανε άλμα 9,1%, η Laopu Gold 8%, η Alibaba Health 7,1% και η Shenzhou Intl. 6,9%.
Ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,6% για να σκαρφαλώσει πάνω από τις 3.200 μονάδες, ενώ το Shenzhen Component εκτινάχθηκε 3,2% στις 9.840 την Πέμπτη, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κερδών για τις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας, ακόμη και όταν εντάθηκαν οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για αντίποινα 84% στα αμερικανικά προϊόντα.
Οι κινεζικές μετοχές έλαβαν επίσης ώθηση από την υποστήριξη της εσωτερικής πολιτικής. Οι αρχές στο Πεκίνο ενθάρρυναν τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τις επενδύσεις σε μετοχές, ενώ αρκετές εισηγμένες εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια επαναγοράς μετοχών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία έδειξαν μειώσεις τόσο στις τιμές καταναλωτή όσο και στις τιμές παραγωγού τον Μάρτιο, υπογραμμίζοντας τις επίμονες αποπληθωριστικές πιέσεις και ενισχύοντας την άποψη για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.
Οι κινήσεις των ΗΠΑ
Να σημειωθεί ότι σε συνέχεια των ανακοινώσεων Τραμπ ο Λευκός Οίκος εξήγησε ότι η ανακοίνωση του Τραμπ για “παύση” δασμών 90 ημερών σημαίνει ότι “το επίπεδο των δασμών θα μειωθεί σε έναν καθολικό δασμό 10%” κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, ενώ “οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται”. Αυτή η αναστολή δεν ισχύει για την Κίνα, όπου οι δασμοί αυξάνονται στο 125%, σημειώνει.
Ο Τραμπ δήλωσε αργότερα ότι αποφάσισε να αναστείλει για 90 ημέρες τους ανταποδοτικούς δασμούς σε χώρες που δεν προέβησαν σε αντίποινα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι αρκετοί “φοβήθηκαν λίγο” για τους δασμούς και αντέδρασαν υπερβολικά, αλλά επανέλαβε την πεποίθησή του πως τελικά θα συναφθούν εμπορικές συμφωνίες με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
“Η Κίνα επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας. Απλώς δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν. Ο πρόεδρος Σι είναι υπερήφανος άνθρωπος… Δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν, αλλά θα το καταλάβουν”, είπε ο Τραμπ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Τραμπ την Τετάρτη τόνισε στον λογαριασμό του στο TruthSocial: “Με βάση την έλλειψη σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνω με το παρόν τον δασμό που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Κίνα σε 125%, με άμεση ισχύ” δήλωσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
“Κάποια στιγμή, ελπίζω στο εγγύς μέλλον, η Κίνα θα συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες της εξαπάτησης των ΗΠΑ και άλλων χωρών δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές”.
Η “αναστροφή” του Τραμπ ήλθε περίπου 13 ώρες μετά την έναρξη της εφαρμογής υψηλότερων αμοιβαίων δασμών σε 56 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κίνηση που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές και ενίσχυσε τους φόβους για ύφεση. Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε μαζικές πιέσεις από επιχειρηματίες και επενδυτές, σημειώνει το Bloomberg, ενώ “ηχηρές” ήταν και οι αναφορές του Έλον Μασκ για την ανάγκη δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.
“Θέλουμε να διαπραγματευτούμε καλόπιστα”, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Μπέσεντ, η μείωση των δασμών στο 10% αφορά επίσης και τους γείτονες των ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό. “Θα δούμε τι θα κάνει η Κίνα”, είπε ο υπουργός. “Δεν τον αποκαλώ εμπορικό πόλεμο, όμως η Κίνα κλιμάκωσε” τους δασμούς, επέμεινε.
Νωρίτερα, ο Μπέσεντ είχε δηλώσει ότι πιστεύει ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να επιτύχει συμφωνίες για τους δασμούς με τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς ετοιμάζεται να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με περισσότερες από 70 χώρες τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποιώντας ότι οι κινήσεις για στενότερη ευθυγράμμιση με την Κίνα θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες. Ο Μπέσεντ, μάλιστα, σημείωσε ότι θα αναλάβει ηγετικό διαπραγματευτικό ρόλο στις συζητήσεις για τους δασμούς. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ σημείωσε ότι “ο κόσμος είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ” τονίζοντας ότι η Κίνα έχει επιλέξει την αντίθετη κατεύθυνση”.
Οι αγορές την Τετάρτη
Πριν τις εξελίξεις αυτές το πετρέλαιο, πάντως, βρέθηκε σε χαμηλό 4ετιας, επίπεδα που παραμένουν και σήμερα, και στο 1,107 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Πάνω από τα $3100 κινείται ο Χρυσός (συμβόλαιο Ιουνίου 2025), προς τα $30,30 αντιδρά το Ασήμι (συμβόλαιο Μαϊου 2025).
Στην Αθήνα την Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και βρέθηκε να υποχωρεί έως και τις 1.496,42 μονάδες (-4,72%) αλλά τελικά ολοκλήρωσε στις 1.528,34 μον. με -2,69%. Επίσης, χθες μεγάλε απώλειες υπέστησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2024. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 γνώρισε “βουτιά” 3,5%, τερματίζοντας στις 469,84 μονάδες, μετά την “ανάσα” της Τρίτης.
Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωαγορές, την Τρίτη, έκαναν ένα “διάλειμμα” ανόδου, μετά την τετραήμερη πτώση. Πάντως την Τετάρτη η πτώση επανήλθε και χαμένοι, ήταν οι κλάδοι υγείας και ενέργειας σημειώνοντας απώλειες 5,9% και 5% αντίστοιχα. Στη Φρανκφούρτη, την Τετάρτη, ο DAX σημείωσε “βουτιά” 2,96% στις 19.679 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά 2,92% στις 7.679 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι “βυθίστηκε” 3,34% στις 6.863 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε 2,75% χαμηλότερα στις 32.730 μονάδες.