
Ιδιαίτερα ψηλά ανεβάζουν τον πήχη για τον χρυσό οι αναλυτές της Goldman Sachs και της UBS βασιζόμενοι στην ισχυρότερη του αναμενόμενου ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες καθώς και τον ρόλο του μετάλλου ως αντιστάθμισμα στην ύφεση και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, εκτιμώντας ότι μέχρι τα μέσα του 2026 θα έχει φτάσει τα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναλυτές της Goldman Sachs, μεταξύ των οποίων και η Λίνα Τόμας, προβλέπουν αύξηση της τιμής-στόχου για τον χρυσό στα 3.700 δολ. στα τέλη του 2025, από 3.300 δολ. που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Μάλιστα, το προβλεπόμενο εύρος τιμών διαμορφώνεται στα 3.650-3.950 δολ. μέχρι τα μέσα του 2026 με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα να επικαλείται την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες και τις υψηλότερες εισροές χρηματιστηριακών αμοιβαίων κεφαλαίων λόγω των κινδύνων ύφεσης.
«Εάν εμφανιστεί ύφεση, οι εισροές ETF θα μπορούσαν να επιταχυνθούν περαιτέρω και να ανεβάσουν τις τιμές του χρυσού στα 3.880 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε η τράπεζα σε ενημερωτικό της σημείωμα. «Τούτου λεχθέντος, εάν η ανάπτυξη εκπλήξει προς τα πάνω λόγω της μειωμένης πολιτικής αβεβαιότητας, οι ροές των ETF θα επανέλθουν πιθανότατα στις προβλέψεις μας με βάση τα επιτόκια, με τιμές στο τέλος του έτους πιο κοντά στα 3.550 δολάρια/ουγγιά».
Οι αναλυτές της Goldman ανέφεραν ότι οι αγορές είναι πιθανό να φτάσουν κατά μέσο όρο τους 80 τόνους το μήνα φέτος, από τους 70 τόνους που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, και επανέλαβαν τη σύσταση για το εμπόριο χρυσού σε long θέσεις, ενώ πρόσθεσαν ότι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ύφεσης θα μπορούσαν επίσης πιθανότατα να διοχετεύσουν εισροές σε χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια που υποστηρίζονται από ράβδους χρυσού.
Από την πλευρά της η UBS, ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Τζόνι Τιβς, επισήμανε τα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το Δεκέμβριο του 2025, ενώ αναμένει ισχυρή ζήτηση από διάφορους τομείς της αγοράς — όπως κεντρικές τράπεζες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μακράς διάρκειας, επενδυτικά ταμεία, πλούσιους ιδιώτες και επενδυτές λιανικής— καθώς οι παγκόσμιες αλλαγές στο εμπόριο και το γεωπολιτικό τοπίο ενισχύουν την ανάγκη για τοποθετήσεις σε ασφαλή καταφύγια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω τοποθετήσεις σε χρυσό, καθώς η θέση της αγοράς δεν είναι υπερκορεσμένη.
«Η αναλογία των θέσεων χρυσού προς το συνολικό ενεργητικό των κεφαλαίων έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα επίπεδα που έφτασε το 2020, αν και δεν είναι απαραίτητο να φτάσει στην κορυφή του 2012-13», γράφει το σημείωμα της UBS, προσθέτοντας ότι η βάση των επενδυτών του χρυσού έχει διευρυνθεί μετά το χρηματοπιστωτικό σοκ του 2008. «Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ενισχύει την ανάγκη διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων, ωφελώντας τον χρυσό».