Φράγμα Ασωπού: Προσπάθεια ολοκλήρωσης με την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης

Στην ολοκλήρωση του φράγματος Ασωπού του νομού Κορινθίας εντός 22 μηνών στοχεύει η συμπληρωματική σύμβαση που υπεγράφη χθες στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την ανάδοχο εταιρεία Aktor.

Πρόκειται για ακόμα ένα έργο υποδομής με …μεγάλη διαδρομή, το συνολικό κόστος του οποίου θα φτάσει τα 49 εκατ. ευρώ. Αφορά ειδικότερα στη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Ασωπό της Κορινθίας, αγωγού μεταφοράς, συναφών έργων και οδοποιίας.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Η αρχική σύμβαση (ύψους 31,2 εκατ.) συνάφθηκε το 2010 με την εταιρεία Ιόνιος (η οποία στη συνέχεια αντιμετώπισε τα γνωστά προβλήματα βιωσιμότητας) έπειτα από έκπτωση 44,6%. Ήταν η εποχή με τα λιγοστά έργα προς εκτέλεση με τις τεχνικές εταιρείες να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς παρέχοντας τεράστιες εκπτώσεις.

Εν τέλει το έργο εκτελεί η Aktor και σήμερα, σύμφωνα με τον γενικό της διευθυντή, Αναστάσιο Αρανίτη, έχει εκτελεστεί το 70% του κατασκευαστικού αντικειμένου του.

Στο μεταξύ προέκυψε μια γεωτεχνική αστοχία στην περιοχή του υπερχειλιστή, η οποία, όπως είπε ο υπουργός Υποδομών και βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, προκλήθηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή κατασκευής του φράγματος. Η συμπληρωματική σύμβαση που υπεγράφη χθες, ύψους 3,5 εκατ., αφορά τη μελέτη για την αντιμετώπιση αυτής της γεωτεχνικής αστοχίας.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, ειπώθηκε ότι η μελέτη χρειάζεται 4 μήνες και η ολοκλήρωση της κατασκευής άλλους 18.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, που παρέστη στην υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης, αν και δήλωσε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου, σημείωσε ότι για τα λειτουργήσει το φράγμα κανονικά, θα περάσουν και άλλα δύο χρόνια.

Στην υπογραφή της εν λόγω σύμβασης παρέστη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν προσκλήσεις προς τις Περιφέρειες για έργα ύδρευσης, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Δεν ήταν σαφής όμως ως προς το πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις ΣΔΙΤ για τα 5 έργα άρδευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, Ύδωρ 2.0, συνολικού προϋπολογισμού 691,7 εκατ. ευρώ. «Θα θέλαμε να πιστεύουμε πως τον Μάιο…» είπε ο κ. Τσιάρας, χωρίς πάντως να δείχνει σίγουρος ότι είναι εφικτό.

Οι διαγωνισμοί για τα πέντε αυτά έργα (Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Λασιθίου, φράγμα Μιναγιώτικο, Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Λάρισας – Ορφανών Καρδίτσας, αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο) έχουν προχωρήσει μέχρι του σημείου της ανάδειξης των αναδόχων.

Η υπογραφή των συμβάσεων για να ξεκινήσουν εκκρεμεί, κάτι που αποδόθηκε και πάλι στην πολυπλοκότητα των συμβάσεων ΣΔΙΤ. Στο μεταξύ τμήμα της χρηματοδότησης των 5 αυτών ΣΔΙΤ προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης (τα 157,2 εκατ. από το σύνολο των 691,7 εκατ.) για το οποίο έχει μείνει ελάχιστος χρόνος και όσο ο καιρός περνά τόσο η πιθανότητα να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό έρχεται πιο κοντά.

Το φράγμα στον ποταμό Ασωπό Κορινθίας, για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών περίπου 65.000 στρεμμάτων, κατασκευάζεται στην κοίτη του ποταμού σε απόσταση 4 χλμ. ΒΔ της Στιμάγκας και 2 χλμ. ΝΑ του Παραδεισίου.

Είναι χωμάτινο με ύψος 68 μ. από το φυσικό έδαφος και με την κατασκευή του θα δημιουργηθεί ταμιευτήρας συνολικής χωρητικότητας 29,10 εκατ. κυβικών μέτρων, με ωφέλιμο όγκο ύδατος 25,60 εκατ. κυβικά μέτρα.

Περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας εκτροπής, πύργου υδροληψίας, υπερχειλιστή, λεκάνη ηρεμίας, αγωγού υδροληψίας, καθώς και οδών επιτήρησης του αγωγού και αποκατάστασης της πρόσβασης των οικισμών Παραδεισίου και Στιμάγκας.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Το Ιράκ καταγγέλλει την Τουρκία για εκατοντάδες παραβιάσεις εθνικού εδάφους και εναερίου χώρου στον ΟΗΕ

Στον ΟΗΕ μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας σχετικά με τουρκικές ενέργειες στο ιρακινό έδαφος και τον εναέριο χώρο, με τη Βαγδάτη να καταγγέλλει συνολικά 398 παραβιάσεις μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών και την Άγκυρα να απαντά ότι ενεργεί απέναντι σε απειλές τρομοκρατίας, επικαλούμενη το δικαίωμα αυτοάμυνας που προβλέπει το Άρθρο 51 του Χάρτη

Πρώτο κέντρο απελάσεων της ΕΕ στην Αφρική το 2027

Τα κέντρα απελάσεων εκτός ΕΕ αποτελούν εδώ και χρόνια αντικείμενο πολιτικής και νομικής αντιπαράθεσης. Προηγούμενες πρωτοβουλίες προσέκρουσαν σε νομικά εμπόδια, ωστόσο η λεγόμενη "ομάδα των πέντε" – αποτελούμενη από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία και την Ολλανδία – θεωρεί ότι πλέον διαθέτει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Σε συνέντευξή του στον ANT1, ο

Enaon EDA: Δεν διαπιστώθηκε διαρροή φυσικού αερίου στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας

Δεν διαπιστώθηκε διαρροή φυσικού αερίου στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, δηλώνει η Enaon EDA, μετά τους τεχνικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Οπως αναφέρει η εταιρεία, σε συνέχεια των κλήσεων που έλαβε για αναφορά οσμής, το προσωπικό Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA μετέβη άμεσα στο σημείο και πραγματοποίησε τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, παρουσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Χιλιάδες στη συγκέντρωση του Νίκου Δένδια σε μπιτς μπαρ στον Άλιμο – Οι πρώτες εικόνες από το πλήθος (Βίντεο)

Χιλιάδες στη συγκέντρωση του Νίκου Δένδια σε μπιτς μπαρ στον Άλιμο - Οι πρώτες εικόνες από το πλήθος (Βίντεο) Εικόνες που παραπέμπουν σε σόου κάποιου μεγάλου DJ καταγράφονται στο παραλιακό κλαμπ Akanthus, όπου σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η πρώτη πολιτική, προεκλογική συγκέντρωση του Νίκου Δένδια Εικόνες που παραπέμπουν σε σόου κάποιου μεγάλου DJ καταγράφονται

Πρώτο κέντρο απελάσεων της ΕΕ στην Αφρική το 2027

Συνοπτικά από ΣΚΑΪ AI toggle Η Ελλάδα, μαζί με τη Γερμανία, Αυστρία, Δανία και Ολλανδία, προωθεί τη δημιουργία κέντρων απελάσεων εκτός ΕΕ, με επιλεγμένη ήδη μια αφρικανική χώρα-εταίρο. Το πρώτο κέντρο επιστροφής αναμένεται να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2027, κατά την Προεδρία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Οι προτάσεις για τα κέντρα απελάσεων

Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τον αποκλεισμό των μεγαλύτερων αραβικών κομμάτων από τις εκλογές

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα τη συμμετοχή των μεγαλύτερων αραβικών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, ανατρέποντας τον αποκλεισμό τους, ο οποίος είχε αποφασιστεί έπειτα από αίτημα μελών του κυβερνώντος συνασπισμού. Στις 23 Σεπτεμβρίου, η κεντρική εκλογική επιτροπή, έπειτα από πρωτοβουλία μελών του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε ψηφίσει υπέρ

Βόρεια Μακεδονία: Μεσολάβηση της ΕΕ ζητεί ο Μίτσκοσκι για το πρόβλημα με τη Βουλγαρία – Συνταγματική τροποποίηση ζητεί η φον ντερ Λάιεν

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση των διαφορών της χώρας του με τη Βουλγαρία, λόγω των οποίων η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων παραμένει καθηλωμένη. "Συζητήσαμε ανοιχτά για

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα ανοίξω το πουγκί – Να γίνει ο συλλογικός πλούτος ατομική ευημερία»

Μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας, με σαφή αναφορά στον κίνδυνο της «ακατάσχετης παροχολογίας» ενόψει των εκλογών του 2027, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κατερίνη, θέτοντας παράλληλα ως ζητούμενο για την επόμενη περίοδο τη μετατροπή του συλλογικού πλούτου σε ατομική ευημερία. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική πορεία της χώρας, στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, στις διεθνείς και γεωπολιτικές

Related Articles

Popular Categories