- 13:04
Τελεσίγραφο έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, σε Ουκρανία και Ρωσία.. πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειες μεσολάβησης για μια ειρηνευτική συμφωνία, αν δεν υπάρξουν ενδείξεις προόδου.
Συγκεκριμένα, ο Ρούμπιο υποστήριξε ότι “ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για μια συμφωνία, αλλά έχει πολλές άλλες προτεραιότητες σε όλο τον κόσμο και είναι πρόθυμος να προχωρήσει, εκτός εάν υπάρχουν ενδείξεις προόδου”.
“Αν η ειρήνη στην Ουκρανία δεν πρόκειται να επέλθει, πρέπει να το μάθουμε τώρα”, τόνισε.
Τα σχόλια ήρθαν μετά από μια συνάντηση Αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Ρούμπιο και ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, με Ευρωπαίους στο Παρίσι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου επισημάνθηκε ο στόχος να εξασφαλιστεί πλήρης κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία εντός εβδομάδων, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να τερματίσει τον πόλεμο εντός των πρώτων 24 ωρών της θητείας του στον Λευκό Οίκο. Με την ανάληψη των καθηκόντων του μετρίασε αυτόν τον ισχυρισμό, προτείνοντας μια συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο, καθώς τα εμπόδια αυξάνονταν.
Τα σχόλια του Ρούμπιο υπογραμμίζουν την αυξανόμενη απογοήτευση για την έλλειψη προόδου στις προσπάθειες διευθέτησης ενός αυξανόμενου καταλόγου γεωπολιτικών προκλήσεων.
Ο Τραμπ έχει πιέσει και τις δύο πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απειλώντας με αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή με τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ προς το Κίεβο.
Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία εμφανίστηκαν στις συνομιλίες που διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες κατέληξαν σε μερική κατάπαυση του πυρός, αλλά τίποτα περισσότερο. Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος συνεχίζεται, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης ρωσικής πυραυλικής επίθεσης που έπληξε το Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας 35 ανθρώπους – μια επίθεση που ο Τραμπ χαρακτήρισε “λάθος”.
Εάν η Ουάσινγκτον αποχωρήσει, οι προσπάθειες για τη μεσολάβηση για την ειρήνη πιθανότατα θα ναυαγήσουν, επειδή κανένα άλλο έθνος δεν είναι σε θέση να ασκήσει παρόμοια πίεση τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο.
Άλλες επιπτώσεις είναι ασαφείς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να διατηρήσουν αμετάβλητη την τρέχουσα πολιτική τους για τη σύγκρουση, διατηρώντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διατηρώντας τη ροή της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο. Εναλλακτικά, ο Τραμπ θα μπορούσε να αποφασίσει να σταματήσει τις πληρωμές προς την Ουκρανία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι θέλει η Ουκρανία να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία να ελέγχει το σύνολο τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί ως δικές της και το μέγεθος του ουκρανικού στρατού να περιοριστεί. Το Κίεβο λέει ότι οι απαιτήσεις αυτές ισοδυναμούν με απαίτηση συνθηκολόγησής του.
“Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε μια επίλυση της σύγκρουσης”
“Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για εβδομάδες και μήνες. Πρέπει λοιπόν να καθορίσουμε πολύ γρήγορα τώρα, και μιλάω για θέμα ημερών, αν αυτό είναι εφικτό ή όχι μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αν είναι, είμαστε μέσα. Αν δεν είναι, τότε έχουμε και άλλες προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε”, δήλωσε, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Ρούμπιο είπε επίσης ότι “το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο θα μπορούσαν να βοηθήσουν να προχωρήσουν τα πράγματα και να μας φέρουν πιο κοντά σε μια επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης”.
“Πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να μας βοηθήσουν, να προχωρήσουν τα πράγματα και να μας φέρουν πιο κοντά σε μια επίλυση. Βρήκα τις ιδέες τους πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές”, επισήμανε.
Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι μίλησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι και του είπε ότι ήταν εποικοδομητικές, ενώ τον ενημέρωσε και για ορισμένα από τα στοιχεία του αμερικανικού ειρηνευτικού πλαισίου.
Ο Ρούμπιο είπε ότι στις συνομιλίες στο Παρίσι τέθηκε το θέμα των αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Είπε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι ένα ζήτημα που “μπορούμε να λύσουμε με τρόπο που να είναι αποδεκτός από όλους, αλλά έχουμε μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να λύσουμε, αν αυτό είναι εφικτό ακόμη και βραχυπρόθεσμα”.
Είπε ότι είναι σαφές ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά πρέπει να υπάρξουν ενδείξεις ότι μπορεί να γίνει σύντομα.
“Δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι αυτό μπορεί να γίνει σε 12 ώρες. Αλλά θέλουμε να δούμε πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές και αν αυτές οι διαφορές μπορούν ακόμη και να μειωθούν, αν είναι ακόμη και δυνατόν να υπάρξει κίνηση μέσα στο χρονικό διάστημα που έχουμε στο μυαλό μας”, είπε.
Ούτε η γαλλική προεδρία ούτε το υπουργείο Εξωτερικών απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.
Από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο έχει ασκήσει πίεση στην Ουκρανία, σταματώντας την περισσότερη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και διακόπτοντας προσωρινά την ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτή την εβδομάδα κατηγόρησε ψευδώς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τζο Μπάιντεν ότι “ξεκίνησαν” τον πόλεμο.
Αντίθετα, ο Τραμπ αρνήθηκε να επικρίνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν ή να επιβάλει κυρώσεις ή να τιμωρήσει τη Μόσχα. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένου του ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος είχε συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη – έχουν αντιθέτως αναπαράγει τα λεγόμενα του Κρεμλίνου.
Κρεμλίνο: “Η Ρωσία έχει δεσμευτεί να επιλύσει αυτή τη σύγκρουση”
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει ήδη σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή ειρηνευτική διευθέτηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ότι οι επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μάλλον περίπλοκες.
“Οι επαφές είναι αρκετά περίπλοκες, διότι, φυσικά, το θέμα δεν είναι εύκολο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Η Ρωσία έχει δεσμευτεί να επιλύσει αυτή τη σύγκρουση, να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και είναι ανοιχτή στο διάλογο. Συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό”, τόνισε.