Για «μαγειρεμένη» λύση στο Κυπριακό χωρίς να έχουν γνώση και να τυγχάνει αποδοχής από τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, έκανε λόγο ο Σερντάρ Ντενκτάς, γνωστός τουρκοκύπριος πολιτικός και γιος του Ραούφ Ντενκτάς (φωτογραφία, επάνω, από kanalt.com).
Οι δηλώσεις του Ντενκτάς έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι «Τ», προκειμένου ν’ ανακοινώσει την απόφασή του να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική.
«Eνα μοντέλο που θα επιβληθεί και στις δύο κοινότητες θ’ ανοίξει τον δρόμο για συγκρούσεις στο μέλλον»
Οπως μεταδίδεται από τουρκοκυπριακά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές τις οποίες αξιολογεί και θ’ ανακοινώσει ποια θα είναι αυτή που θα επιλέξει την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
Η κατάσταση στη «χώρα» (εννοώντας τα Κατεχόμενα), ανέφερε, και η πόλωση που επιχειρείται προκαλούν ανησυχία και αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό.
Για τη μαντήλα
Αναφερόμενος στην απόφαση ν’ αρθεί η απαγόρευση για τη χρήση της μαντήλας στα σχολεία, διέκρινε πως όσοι εναντιώνονται στον πειθαρχικό «κανονισμό» για τη μαντήλα στα σχολεία δεν σημαίνει ότι τάσσονται και κατά της μαντήλας.
«Αυτή η χώρα δεν ήταν ποτέ κατά της μαντήλας. Καμία γυναίκα με μαντήλα δεν αντιμετώπισε ποτέ καμία ασέβεια ή υπαινιγμό. Το θέμα εδώ αφορά ένα παιδί, η επιβολή και η πολιτικοποίηση της θρησκείας.
»Εδώ είναι μια χώρα που παρά τη βρετανική πίεση έχει ασπαστεί τις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ, την τουρκικότητα και τη θρησκεία», τόνισε.
Ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι το θέμα ανέκυψε προς άγραν ψήφων ενόψει των «προεδρικών εκλογών», προκαλώντας πόλωση που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκέντρωση ψήφων.
«Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Η δημιουργία αυτής της πόλωσης είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπραχθεί εναντίον αυτής της χώρας», είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.
Για το Κυπριακό
Αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε ότι θα επιβληθεί λύση «μαγειρεμένη» χωρίς να έχουν γνώση και να τυγχάνει αποδοχής ούτε από τους Τουρκοκύπριους, ούτε από τους Ελληνοκύπριους.
«Ωστόσο, υπάρχει μια εναλλακτική μέθοδος που επεξεργαζόμαστε, την οποία ονομάζουμε ‘αποτελέσματα βήμα με βήμα’, που περιλαμβάνει πρώτα τη διαδικασία εξομάλυνσης», σημείωσε.
Αντίθετα, όπως εξήγησε, ένα μοντέλο που θα επιβληθεί και στις δύο κοινότητες θ’ ανοίξει τον δρόμο για συγκρούσεις στο μέλλον, όπως έγινε και στο παρελθόν. «Το τελευταίο πράγμα που θέλω σ’ αυτό το νησί είναι να δημιουργηθεί μια τέτοια κατάσταση», είπε.
Ο κ. Ντενκτάς ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν προκειμένου να συζητήσει το Κυπριακό.
Πηγή: politis.com.cy/ΚΥΠΕ