Thursday, May 8, 2025
23.7 C
Athens

Νιγηρία: Το επίπεδο της φτώχειας παραμένει υψηλό δυο χρόνια μετά την έναρξη μεταρρυθμίσεων (ΔΝΤ)

Τα επίπεδα της φτώχειας και της διατροφικής ανασφάλειας στη Νιγηρία παραμένουν υψηλά δυο χρόνια μετά την έναρξη μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση του προέδρου Μπόλα Άχμεντ Τινούμπου, τόνισε χθες Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η κυβέρνηση έλαβε “σημαντικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την υποστήριξη της ανάπτυξης”, όμως “τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητά σε όλους τους Νιγηριανούς, με υψηλά επίπεδα φτώχειας και διατροφικής ανασφάλειας”, σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Άξελ Σίμελπφενιγκ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Νιγηρία.

Τα σχόλια αυτά διατυπώθηκαν έπειτα από δυο εβδομάδες συνομιλιών κλιμακίου του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού και παραγόντων της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.

“Οι προοπτικές πλήττονται από σημαντική αβεβαιότητα”, σημείωσε ακόμη, με φόντο το ολοένα πιο δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και τις τιμές του πετρελαίου σε πτώση, κάτι από το οποίο δεν αναμένεται να μείνει αλώβητη η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή αργού στην Αφρική.

Οι μεταρρυθμίσεις του προέδρου της Νιγηρίας πάντως σήμαναν ότι η οικονομία βρίσκεται σε “καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει το εξωτερικό περιβάλλον”, εκτίμησε ο κ. Σίμελπφενιγκ.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία, τον Μάιο του 2023, ο πρόεδρος Τινούμπου άρχισε να θέτει σε εφαρμογή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο τερματισμός της επιδότησης των καυσίμων και η φιλελευθεροποίηση του νομίσματος, για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Όμως οι άμεσες συνέπειες ήταν η αύξηση του πληθωρισμού, που έσπασε το φράγμα του 30% το 2024, κι η κατάρρευση του νάιρα, του νομίσματος της Νιγηρίας, καθώς η χώρα βίωσε τη χειρότερη οικονομική κρίση τριών δεκαετιών.

Τον Οκτώβριο του 2024, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε πως ο μισός και πλέον πληθυσμός της Νιγηρίας —ή, με άλλα λόγια, 129 εκατομμύρια άνθρωποι— έχει πλέον ολισθήσει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE