Τη δυναμική του asset rotation ως driver για να αναρριχηθεί ο όμιλος τα επόμενα χρόνια σε διπλάσια επίπεδα από τα σημερινά, αναδεικνύει το νέο deal των 815 εκατ. δολ. της Metlen, για τη πώληση όλου του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών με μπαταρίες που είχε στη Χιλή.
Στη πράξη ο ελληνικός όμιλος, αφού πρώτα έκτισε στη λατινοαμερικανική αγορά φωτοβολταϊκά ισχύος 588 MW μαζί με μπαταρίες χωρητικότητας 1.610 ΜWh, και τα λειτούργησε για λίγα χρόνια σαν δικά του, έχοντας βρει τον κατάλληλο αγοραστή, τα πούλησε όλα στη θυγατρική της αμερικανικής Glenfarne,, διατηρώντας μόνο κάποια έργα 188 MW που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης.
Η συμφωνία με τον όμιλο Glenfarne, ύψους ίσου με το 13% της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού ομίλου (6,3 δισ χθες), είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχει ποτέ κάνει στη κατηγορία της κατασκευής έργων ΑΠΕ «με το κλειδί στο χέρι» για λογαριασμό τρίτου και επιβεβαιώνει την αυξανόμενη σημασία του asset rotation για τη Metlen.
Του μοντέλου, δηλαδή, με το οποίο τα έσοδα από τα έργα που πουλάει, «αιμοδοτούν» νέα projects, έτσι ώστε τα κεφάλαια να ανακυκλώνονται και το παγκόσμιο portfolio της, που σήμερα ξεπερνάει τα 11 GW, να είναι στην ουσία αυτοχρηματοδοτούμενο.
Στηρίζεται στο σκεπτικό ότι διατηρεί μόνιμα ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ 10-11 Γιγαβάτ, τα οποία κατασκευάζει λίγα – λίγα και επειδή τα πουλάει έτοιμα, εισπράττει και το υψηλό margin που συνεπάγεται αυτή η δραστηριότητα, χρηματοδοτώντας έτσι τα επόμενα projects σε κάποια από τις συνολικά 14 αγορές σε πέντε ηπείρους όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.
Σαν προσέγγιση, το asset rotation, και η οργανική ανάπτυξη που αυτό συνεπάγεται, αποτελούν μαζί με τις στρατηγικές κινήσεις και τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που δρομολογεί ο όμιλος, τους βασικούς μοχλούς για να αναρριχηθεί σε EBITDA πάνω από 2 δισ. ευρώ το 2028.
Στο σκέλος αυτό πάντως, της κατασκευής έργων ΑΠΕ για λογαριασμό μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι μεγάλη, όπως είχε αναφέρει προς τους αναλυτές το Φεβρουάριο ο Πρόεδρος της Ευάγγελος Μυτιληναίος. Στο κενό αυτό πόνταρε εξαρχής η Metlen, αναπτύσσοντας τεχνογνωσία που λίγες εταιρείες διαθέτουν διεθνώς, με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα από τους πρωτοπόρους στην αγορά των EPC Services.
Το Capital Markets Day και οι δύο στρατηγικές κινήσεις
Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, οι δύο στρατηγικές κινήσεις που έχει προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσει ο επικεφαλής της εταιρείας στο Capital Markets Day του Λονδίνου τη Δευτέρα 28 Απριλίου, δεν θα αφορούν το τομέα των EPC Services. Δίχως να έχει διευκρινιστεί αν θα εστιάζουν στην ενέργεια, την άμυνα ή τα μέταλλα, οι δύο κινήσεις θα είναι βασικοί drivers, προκειμένου μαζί με την οργανική ανάπτυξη, να πιάσει ο ελληνικός όμιλος σε τρία χρόνια από σήμερα το στόχο διπλασιασμού των μεγεθών του.
Κατά τη BofA πάντως, που σε χθεσινή έκθεση για τη Metlen κάνει ειδική αναφορά στη σημασία του asset rotation, η τιμή στόχος για τη μετοχή του ελληνικού ομίλου ανεβαίνει στα 48 ευρώ (ξεκίνησε να την καλύπτει το Φεβρουάριο με τιμή – στόχο τα 45 ευρώ), ενώ η εκτίμηση για τα φετινά EBITDA του ελληνικού ομίλου αναβαθμίζεται σε 1,2 δισ ευρώ, μετά και το deal με τη Glenfarne στη Χιλή.
Στις άλλες μέχρι σήμερα σημαντικές κινήσεις του asset rotation ξεχωρίζει η συμφωνία της Metlen με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση χαρτοφυλακίου μέχρι 90 φωτοβολταϊκών με συνολική ισχύ 2 GW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, ένα deal που σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ. Καθώς επίσης μια σειρά από παλαιότερες συμφωνίες, όπως με τη Helleniq Energy για την πώληση χαρτοφυλακίου τεσσάρων φωτοβολταϊκών 211 MW στη Ρουμανία και με τη Schroders Greencoat για τη πώληση χαρτοφυλακίου φωτοβολταικών 110 MWp (στις περιοχές Gorse Lane του Lincolnshire, Defford του Worcestershire και Watnall του Nottinghamshire).
Στην ίδια λογική εντάσσεται και ένα μεγάλο portfolio φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία, συνολικής ισχύος 2,9 GW που περιλαμβάνει έργα αποθήκευσης μπαταριών και υδρογόνου, το οποίο αναπτύσσει ο όμιλος και πρόκειται να το πουλήσει όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή.