Οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν από τη Ρωσία να αποδεχθεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει δικό της στρατό και αμυντική βιομηχανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Steve Witkoff αναμένεται να θέσει το θέμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επόμενη συνάντηση, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ιδιωτικής φύσης διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία να αφήσει το Κίεβο να έχει έναν επαρκώς εξοπλισμένο και επανδρωμένο στρατό, όπως απαιτούν η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, θα σήμαινε ότι ο Πούτιν θα πρέπει να εγκαταλείψει τον στόχο του για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, έναν από τους κύριους δηλωμένους πολεμικούς του στόχους.
Είναι ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει κάποιες παραχωρήσεις από το Κρεμλίνο, καθώς προσπαθεί να τερματίσει έναν πόλεμο που διανύει τώρα τον τέταρτο χρόνο του. Μέχρι στιγμής, οι επικριτές θεωρούν ότι οι προτάσεις των ΗΠΑ έχουν κλίση προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της επιμονής της κυβέρνησης Τραμπ να εγκαταλείψει την Ουκρανία τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει επίσης η Μόσχα να επιστρέψει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια της Ουκρανίας, τον οποίο κατέλαβε στις αρχές της πλήρους κλίμακας εισβολής στη γείτονά της το 2022. Στη συνέχεια, η εγκατάσταση θα τεθεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ για τη διανομή ενέργειας και στις δύο πλευρές, ανέφεραν οι πηγές. Πρόσθεσαν ότι οι λεπτομέρειες των σχεδίων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και θα μπορούσαν να αλλάξουν.
Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Γουίτκοφ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.
Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα έχει διέλευση πάνω από τον ποταμό Δνείπερο και ότι θα επιστραφεί η γη που κατέχεται από τη Ρωσία στην περιοχή του Χάρκοβο. Ο Πούτιν ζήτησε την αναγνώριση του συνόλου των περιοχών Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Ντόνετσκ και Χερσώνα ως ρωσικού εδάφους, παρά το γεγονός ότι έχει αποτύχει να τις καταλάβει πλήρως.
Η Ρωσία συνέχισε να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας ακόμη και όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες και καθώς επέμενε ότι είναι έτοιμη για ειρήνη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική επιδρομή του 2025 κατά της Ουκρανίας, με στόχο το Κίεβο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους.
Αυτό ανάγκασε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διακόψει την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική. Πριν φύγει, ωστόσο, ο Ζελένσκι είπε στους δημοσιογράφους ότι “δεν μπορούμε να μιλάμε για κόκκινες γραμμές χωρίς άνευ όρων κατάπαυση του πυρός”.
Σε μια συνάντηση στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε στην Ευρώπη και την Ουκρανία μια πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου που θα έβλεπε επίσης τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν την περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας ως ρωσική, ενώ θα “παγώνουν” τα περισσότερα άλλα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη κατά μήκος των σημερινών γραμμών μάχης, αφήνοντάς τα ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg News.
Η Κριμαία καταλήφθηκε από τη Ρωσία το 2014 μετά από εισβολή και επακόλουθο “δημοψήφισμα” που διεξήχθη υπό κατοχή – και η διεθνής κοινότητα αντιστάθηκε στην αναγνώριση της χερσονήσου ως ρωσικής για να αποφύγει τη νομιμοποίηση της παράνομης προσάρτησης. Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα παραχωρήσει εδάφη στη Μόσχα.
Ο Τραμπ είπε σε ανάρτησή του στο Truth Social αυτή την εβδομάδα ότι κανείς δεν ζητούσε από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική, ενώ επιτέθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο και τον κατηγόρησε ότι βλάπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Την Πέμπτη, επέκρινε τον Πούτιν για τον τελευταίο γύρο επιθέσεων στην Ουκρανία.
“Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά χτυπήματα στο ΚΙΕΒΟ. Δεν είναι απαραίτητα και έρχονται σε ένα πολύ άσχημο χρονικό σημείο”, είπε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social την Πέμπτη. “Βλαντιμίρ, ΣΤΑΜΑΤΑ! 5000 στρατιώτες την εβδομάδα πεθαίνουν. Ας ολοκληρώσουμε τη συμφωνία ειρήνης!”
“Πιστεύω ότι έχουμε μια συμφωνία με τη Ρωσία. Πρέπει να συνάψουμε συμφωνία με τον Ζελένσκι. Ελπίζω ότι ο Ζελένσκι — θεωρούσα ότι μπορεί να είναι πιο εύκολο να διαπραγματευτώ με τον Ζελένσκι. Μέχρι στιγμής, ήταν πιο δύσκολο”, είπε ο Τραμπ αργότερα την Τετάρτη στο Οβάλ Γραφείο.
Οι ΗΠΑ έχουν επισημάνει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα χρειαζόταν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία για να διασφαλίσει ότι μια συμφωνία ισχύει, χωρίς να διευκρινίζουν ακριβώς ποια μορφή θα έχουν αυτές οι διαβεβαιώσεις. Έχουν επίσης προτείνει την άρση των κυρώσεων στη Μόσχα εάν υπάρξει συμφωνία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ηγούνται των προσπαθειών να σχηματίσουν μια μεταπολεμική “δύναμη καθησυχασμού” στην Ουκρανία, ωστόσο οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν έχουν προσφερθεί να συνεισφέρουν σε αυτήν ή να παράσχουν στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια στο μέλλον, είπαν ορισμένες εκ των πηγών του Bloomberg.
Πρόσθετες επιλογές για τη διασφάλιση μιας συμφωνίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια μη ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί στρατεύματα από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσουν από τις συνομιλίες εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.
“Τώρα, αν για κάποιο λόγο το ένα από τα δύο μέρη το κάνει πολύ δύσκολο, θα πούμε απλώς, “είσαι ανόητοι, είστε ανόητοι, είστε φρικτοί άνθρωποι και θα αποχωρήσουμε”, είπε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα. “Αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό”.