Monday, April 28, 2025
17.2 C
Athens

Τράπεζες: Ανοίγει η αυλαία των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου

Στη μάχη της κερδοφορίας επιδίδονται οι ελληνικές τράπεζες που μέσα στον Μάιο θα ανοίξουν τα χαρτιά τους σε ότι αφορά το πρώτο τρίμηνο.

Αιχμή του δόρατος, τα έσοδα από τόκους που αρχίζουν να υποχωρούν στο πλαίσιο υποχώρησης του Euribor. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2024 το Euribor έχει βρεθεί χαμηλότερα 50 πόντους παρασύροντας αντιστοίχως τα έσοδα από τόκους για τις ελληνικές τράπεζες γιατί ας μην ξεχνάμε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι από εκείνες που η συντρηπτική πλειοψηφία των χορηγήσεών τους είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Παρ’ όλα αυτά η αυξημένη πιστωτική επέκταση, επέκταση στο εξωτερικό για κάποιες από τις τράπεζες και η σχετικά συντηρητική άνοδος των εσόδων από τόκους για κάποιες άλλες το τελευταίο τρίμηνο του 2024, περιορίζουν την εκτίμηση για πτώση των εσόδων. Ακόμη, κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι η μείωση των εσόδων από τόκους το α’ τρίμηνο του έτους για τις συστημικές τράπεζες παρά την πίεση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το α’ τρίμηνο του έτους.

Δάνεια επιχειρήσεων ανά χώρα πριν την αύξηση των επιτοκίων – Οι χώρες στα δεξιά του διαγράμματος είναι χώρες οι οποίες δάνεισαν κυρίως σε κυμαινόμενα επιτόκια

Ισχυρό «ατού» τα νέα δάνεια

Την ίδια στιγμή εκτιμάται πως τα δάνεια που χορηγήθηκαν το πρώτο τρίμηνο είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον οι τράπεζες κράτησαν αντίσταση στην υποχώρηση των επιτοκίων. Ας σημειωθεί πως σε σχέση με τα όσα είπαν σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου ανέμεναν υποχώρηση από 15-45 εκατ. ευρώ έκαστη ανά 25 μονάδες μείωσης των επιτοκίων.

Μεγάλη μάχη θα δοθεί σε ότι αφορά την κερδοφορία όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών τα κέρδη α τριμήνου για τις συστημικές τράπεζες θα κινηθούν περί το 1 δισ. ευρώ. Το α’ τρίμηνο είναι ενδεικτικό σε ότι αφορά την κερδοφορία των τραπεζών προκειμένου οι επενδυτές να κατανοήσουν κατά πόσον είναι εφικτό να τηρηθούν οι δεσμεύσεις τους για διανομές το 2025.

Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν μιλήσει για μερίσματα – διανομές από 50% έως 60% σε ότι αφορά τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης και επειδή κρίνονται σε ένα διεθνές πεδίο έχει μεγάλη αξία η συνέπεια αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες. Τα στοιχεία των τόκων σε σχέση με τις χορηγήσεις αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε όλα τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών και η πτώση των επιτοκίων φαίνεται σε αρκετές μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη να αφήει το αποτύπωμά της.

Πρώτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Τράπεζα Πειραιώς στις 6 Μαϊου η οποία έλαβε και πρώτη έγκριση για τη διανομή μερίσματος χρήσης 2024. Θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank στις 8 Μαϊου ενώ οι ανακοινώσεις των συστημικών θα κλείσουν με αυτές της Alpha Bank στις 9 Μαϊου.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE