Σε ένα νέο πεδίο έντονης πολιτικής σύγκρουσης μετατρέπεται η υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη, με τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που αφορά στους πρώην υπουργούς Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή. Οι πολιτικοί τόνοι ανεβαίνουν κατακόρυφα, καθώς το περιεχόμενο της ογκώδους δικογραφίας—που αριθμεί περί τις 60.000 σελίδες—αποτελεί πλέον σημείο εκκίνησης για μια ιδιαίτερα κρίσιμη κοινοβουλευτική και δικαστική διαδικασία.
Η δικογραφία αναμένεται να αποσφραγιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 30 Απριλίου, δίνοντας στα κόμματα πρόσβαση στο ανακριτικό υλικό που βασίζεται σε διετή έρευνα. Για την αποφυγή συνωστισμού, όπως είχε συμβεί στην υπόθεση Novartis, το προεδρείο της Βουλής εξετάζει τη δημιουργία ειδικού χώρου με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε περισσότεροι βουλευτές να μελετούν ταυτόχρονα το υλικό ψηφιακά.
Από την ενδελεχή εξέταση του φακέλου θα εξαρτηθεί και η κατηγορία που θα αποδοθεί στα πολιτικά πρόσωπα: πλημμέλημα ή κακούργημα. Η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής πρέπει να υπογράφεται από 30 βουλευτές και να τεκμηριώνει επακριβώς τις αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
H Κάτια Μακρή, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 εκτίμησε ότι το πολιτικό βάρος της δικογραφίας είναι τεράστιο. «Το μυστικό κρύβεται στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει φτάσει στη Βουλή γιατί εκεί υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία. Δεν είναι ένα απλό, ολιγοσέλιδο διατακτικό, όπως για την περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου, που ουσιαστικά περιέγραφε την κατηγορία και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και τα κόμματα. Τώρα, κάθε κόμμα θα βγάλει το δικό του κατηγορητήριο με βάση τα στοιχεία που θα διαβάσει», σημείωσε μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με όσα είπε, «πλέον, πρόσωπο – κλειδί καθίσταται ο ίδιος ο Κώστας Αχ. Καραμανλής και το αν θα ζητήσει όπως ο κ. Τριαντόπουλος να πάει απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο… ή αν θα επιλέξει η Προανακριτική να λειτουργήσει κανονικά με μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης».
«Το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να αποδώσει την κατηγορία του κακουργήματος στον κ. Καραμανλή, ωστόσο το θέμα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση γιατί δεν νιώθει καθόλου βολικά με το να υπάρχει ένα κακούργημα για έναν πρώην υπουργό της… Προανακριτική Επιτροπή θα γίνει οπωσδήποτε γιατί η κυβέρνηση δεν έχει άλλο κεφάλαιο να “κάψει”… Είναι καλή στιγμή για τη Δικαιοσύνη γιατί είχαμε ακούσει αμφισβήτηση για αυτήν ακόμη κι από πολιτικούς αρχηγούς», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση προκρίνει «μοντέλο Τριαντόπουλου»
Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει πρόθυμο να διευκολύνει το έργο της Δικαιοσύνης και προτείνει ως πρότυπο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου, δηλαδή την απευθείας παραπομπή στον φυσικό δικαστή. Όπως δήλωσε ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών: «Συζητείται πολύ το μοντέλο Τριαντόπουλου. (…) Θεωρούμε ως κυβέρνηση ότι αυτή η πολιτική που ακολουθήθηκε είναι οδηγός για αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις. (…) Το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι παραπομπή στο φυσικό δικαστή, δηλαδή μια κατάληξη όπου κάποιος που θεωρεί ότι είναι αθώος, θα κριθεί από ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».
Ωστόσο, η αντιπολίτευση αντιδρά. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, απορρίπτοντας την πρόταση για κοινή στάση με την Πλεύση Ελευθερίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, ανέφερε: «Έχουμε 30 βουλευτές και θα προχωρήσουμε μόνοι μας, όπως κάναμε με τον κ. Τριαντόπουλο. (…) Υπάρχουν διαρροές που φαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία επιβαρυντικά για τον κ. Καραμανλή, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να δούμε τη δικογραφία αναλυτικά».
Σκληρή κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση
«Καλούμε την κυβέρνηση να μην επαναλάβει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις συγκάλυψης που εφάρμοσε στην περίπτωση Τριαντόπουλου», σημειώνει σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γρηγόρης Θεοδωράκης.
Απαντώντας, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Είναι λογικό να αγνοεί ο ΣΥΡΙΖΑ των παραϋπουργείων Δικαιοσύνης και των αμετάκλητα καταδικασμένων υπουργών το τεκμήριο αθωότητας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, υπερασπίστηκε τη στάση της κυβέρνησης: «Να είστε σίγουρος ότι δεν πρόκειται ως Νέα Δημοκρατία και ως κυβέρνηση να κρύψουμε τα λόγια μας… Η συγκάλυψη ήταν από την ανάποδη πλευρά».
Το ΚΚΕ κατήγγειλε το ενδεχόμενο εσπευσμένης διαδικασίας: «Θα αποτελεί πρόκληση απ’ τη μεριά της κυβερνητικής πλειοψηφίας μια fast track διαδικασία στη Βουλή, με εικονικές παραπομπές και μάλιστα για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή στην Ελληνική Λύση λέγαμε ότι η σύμβαση 717 ήταν το αίτιο για να οδηγηθούν επί 12 λεπτά δύο τρένα στην ίδια γραμμή».
Ο Δημήτρης Νατσιός από τη Νίκη τόνισε: «Η Νίκη θα συνεχίσει τον αγώνα της για απόδοση Δικαιοσύνης όπως πρέπει και όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, προανήγγειλε πρόταση για σύσταση Προανακριτικής που θα περιλαμβάνει ακόμη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό: «Είναι πολύ σημαντικό να κατατεθεί μια πρόταση για την σύσταση προανακριτικής που θα περιλαμβάνει και τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καραμανλή και άλλα κυβερνητικά στελέχη».